Open source volgens praktijkstudie veel goedkoper

Dit artikel delen:

Toepassing van 'open source' door gemeenten kost beduidend minder dan het inzetten van commerciële software. Dat concludeert het EZ-programma Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid (Ossos) na proefprojecten bij vijf gemeenten in Groningen.

Migratie naar open source software bespaart een gemeente gemiddeld 308 euro per werkplek per jaar, stellen de uitvoerders van het project, adviseurs van ict-bedrijf Footmark. Daarnaast kan de migratie gemeenten nog zo'n 143 euro aan indirecte besparingen opleveren. "De totale ict-kosten, inclusief opleidingen en beheer, nemen aanzienlijk af." Grootegast, Marum, Haren, Winschoten en Reiderland beproefden de invoering van onder meer de kantoorsuite Open Office en de koppelingen daarvan met Pink Civision. Daarnaast ging het om het onder Linux draaien van Edirectory en Groupwise, een beheeromgeving en mailserver van Novell. Open Office werd geïnstalleerd op Citrix-terminals, de koppelingen met handcomputers zijn getest en er werden zware Linux-clients ingezet.
 
"De aanschafkosten zijn een klein onderdeel van de totale kosten. Het verschil daarvan met commerciële software heeft echter een grote invloed op de totale kosten", stellen de auteurs. Een artikel over de geslaagde proeven verscheen afgelopen woensdag op de website van Ososs.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook wij hebben dezelfde ervaring. Wij wilden maatwerk software het ontwerp en specificaties waren gedetailleerd aanwezig. Aan leveranciers werd een vaste prijs gevraagd. De Open Source Software (OSS) offfertes bleken ruim 60% goedkoper uit te vallen, simpelweg door het grote gehalte aan hergebruik.
En dan heb ik het nog niet eens over de softwarelicenties. Voor ms platform ca € 20.000 voor webservers en databases en voor OSS helemaal niets.....

Deze besparing is nog geen 0,5% van de INTEGRALE kosten per werkplek. Heeft de overheid niets beters te doen? Door outsourcing van ICT kan de overheid veel meer geld besparen.

Mooi verhaal, alleen jammer dat dit niet geschreven is door een onafhankelijke partij. Volgens Microsoft is Microsoft goedkoper....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-03T11:42:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.