'Microsoft ontwikkelt Windows voor tablet'

Dit artikel delen:
ipad apple tablet

Ook de Apple iPad werkt met arm-chips.

Microsoft zou een Windows-versie voorbereiden die geschikt is voor arm-processors, de meest gebruikte chips in tablets en mobiele toestellen zoals smartphones. De chips worden gebouwd door het Britse ARM Holdings. Dit melden diverse Amerikaanse media, waaronder de Wall Street Journal en Bloomberg. Microsoft en ARM geven geen commentaar.

Over het moment waarop het nieuwe besturingssysteem op de markt komt, zijn de bronnen het niet eens. Sommigen spreken van een aankondiging op de consumentenelektronicabeurs CES, anderen zeggen dat een 'tabletversie' van Windows nog minstens twee jaar duurt. Microsoft en ARM zwijgen in alle toonaarden.

iPad en Android

Als Microsoft echt aanwezig wil zijn met zijn software op de mobiele en tabletmarkt moet het een degelijk werkende versie hebben voor arm-chips, gebouwd door het Britse ARM Holdings PLC. Die chips zijn erg populair bij de bouwers van tablets en smartphones vanwege hun lage energieverbruik. Onder meer de Apple iPad werkt met arm-chips, maar ook Google's besturingssysteem Android is daarvoor al geschikt. De arm-chips concurreren tegen Intel x86-chips.

Overigens heeft Microsoft eigenlijk al een Windows-versie die op arm-chips draait: Windows CE, dat enkel bedoeld is voor 'embedded' systemen. Die versie draait trouwens ook op x86, Hitachi SuperH en MIPS. Mogelijk is dat met de nieuwe Windows-versie, zo zeggen de Amerikaanse bronnen, ook het geval.

In samenwerking met het Belgische ict-vakblad Datanews.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja, if you can't beat them, joy them.

@Dirk

Die opmerking van jou is niet geheel terecht. Microsoft is al jaren bezig op tablets. Zoals het artikel al zegt gebruiken ze daarvoor Windows CE maar er is ook een Windows XP Tablet PC Version.

Op Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP_editions) kun je ook lezen dat die versie er al sinds 2002 er is.

Tablets bestaan al een hele tijd. Apple wou er nooit aan, meneer Jobs heeft altijd gezegd dat ze het nut van een tablet niet in zien. En ok Apple heeft het concept een stuk verbeterd door het opnieuw te ontwikkelen en niet te zien als een kleine pc.

Maar eerlijk is eerlijk Microsoft was al langer bezig met tablets dan Apple of Google.

Kleine toevoeging op mijn bericht van net. Op 1 of andere manier las ik de opmerking van Dirk dat MS net met tablets begonnen waren maar, daar doelde hij vast niet op :$.

Het gaan ondersteunen van Arm noem ik niet echt joinen van Apple en Google. Microsoft zal het hele OS op de schop moeten nemen meer in de lijn van Windows Phone 7 dan Windows 7. Dan pas zijn meer in de lijn van Google, en mogelijk ook Apple maar ik ken de iPad en iPhone daar niet goed genoeg voor.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-24T10:12:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.