Leo Apotheker wil meer omzet uit softwareverkoop

HP koopt voor 10,3 miljard dollar Autonomy

HP koopt voor 10,3 miljard dollar het Britse Autonomy, leverancier van infrastructuursoftware voor ondernemingen die webgebaseerde clouddiensten leveren. Het betreft de grootste overname van een softwarebedrijf ooit door HP gedaan. Met deze overname lijkt HP’s ceo Leo Apotheker zijn belofte na te komen om een grotere speler te worden op het gebied van zakelijke software.

Zowel de directies van HP en Autonomy zijn het eens over de overname. HP betaalt 42,11 dollar per aandeel voor de overname van Autonomy. Alleen de aandeelhouders moeten nog hun goedkeuring geven. HP hoopt eind 2011 de overname van Autonomy te hebben afgerond.

Het verhaal van Autonomy, dat zijn hoofdkantoor heeft in het Britse Cambridge, is er één van snelle groei door grote overnames. In 2005 kocht het bedrijf concurrent Verity voor 500 miljoen dollar, in 2007 betaalde het 375 miljoen dollar voor e-mailarchiveringspecialist Zantaz en in 2009 legde het 775 miljoen dollar op tafel voor webcontentmanagementbedrijf Interwoven. Vorig jaar kocht het ook nog de 'information governance'-business van CA Technologies voor een onbekend bedrag. In mei van 2011nam Autonomy voor 380 miljoen dollar het cloudaanbod van Iron Mountain over. Het gaat hierbij om het aanbod van online back-up en recovery, digitale archivering en eDiscovery-oplossingen.

Gestructureerde en ongestructureerde data

In 2010 haalde Autonomy een omzet van 870 miljoen dollar. In 2009 was de omzet nog 740 miljoen dollar. Met de overname van Iron Mountain kwam daar nog eens 130 tot 140 miljoen dollar bij, waardoor Autonomy een miljardenbedrijf werd. Het voegde zich daarmee langzaam maar zeker bij het clubje van SAP, Sage en Dassault Systemes, de grootste softwarebedrijven van Europa.

Volgens Apotheker kunnen klanten van HP dankzij de technologie van Autonomy beter hun opgeslagen data beheren en analyseren, zowel gestructureerde data als ongestructureerde data. Het lijkt erop dat HP ook wil profiteren van de groeimarkt van 'big data'.

Omzet uit software moet omhoog

man cloud laptop kantoor

HP wil met een groter aanbod van software meer clouddiensten leveren

Autonomy is HP's grootse aankoop op het gebied van software. Veel meer dan de aankoop van  Mercury Interactive voor 4,5 miljard dollar, die in 2006 plaatsvond. Toch heeft HP grotere overnames gedaan, zoals EDS voor 13,9 miljard dollar (2009) en Compaq voor 25 miljard dollar (2002). Afgelopen jaren kocht het netwerkleverancier 3Com voor 2,7 miljard dollar, smartphone-leverancier Palm voor 1,2 miljard dollar en dataopslagspecialist 3Par voor 2,35 miljard dollar.

Met de overname van Autonomy wil HP zijn omzetcijfers uit de verkoop van software, onder andere software voor clouddiensten, opkrikken. In 2010 werd er 3 procent van de 126 miljard dollar omzet via de verkoop van software gehaald. Apotheker wil dit percentage verdriedubbelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Prachtig! Met deze aankoop zet HP inderdaad een hele grote stap op software en data(informatie)gebied met peilers op het gebied van cloud, big data en de ongekende analyse mogelijkheden van Autonomy, de archiveringsmogelijkheden van Zantaz en nu dan de hardware en cloud oplossingen van HP.

Dat kan heel mooi worden!

@Frank - Autonomy heeft Zantaz niet gekocht voor de archiveringsmogelijkheden, maar voor de installbase.
Getuige mede het feit dat ze recentelijk de IM digital tak hebben gekocht voor een kleine $400m.
In die laatste tak zat Nearpoint (simpelweg de beste archiveringstechnologie die nu op de markt is).

Dit lijkt me een klassiek geval van "too little, too late". Terwijl alle grote internationale IT spelers binnen de enterprise markt al minimaal 10 jaar geleden weg zijn gestapt van de low margin hardware producten, ligt HP inmiddels jaren achter. Overigens leuk dat kopen van Autonomy, maar dat is ook een lappendeken van niet geintegreerde op zich zelf staande oplossingen. Prima een installbase aanschaffen, maar dat moet je die installbase ook waarde kunnen leveren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-19T00:01:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.