Microsoft Build

Apps staan centraal in Windows 8

Dit artikel delen:

Microsoft heeft op zijn Build-ontwikkelaarconferentie een voorbeschouwing van het nieuwe besturingssysteem Windows 8 gegeven. Hierbij hebben de vijfduizend aanwezige ontwikkelaars een Windows 8 Developer Preview gekregen met alle informatie over het nieuwe besturingssysteem, dat ergens in 2012 op de markt komt. Volgens Steven Sinofsky, baas van Microsofts Windows-divisie, draait het bij Microsoft Windows 8 allemaal om apps.

Nieuw aan Windows 8 is de nieuwe ‘Metro'-gebruikersinterface. De vertrouwde Windows-iconen zijn vervangen door tegels ('tiles') die al op de Windows Phone 7 worden gebruikt. Alle toepassingen op Windows 8 heten apps. Het besturingssysteem heeft een aanraakschermbediening, maar het is ook mogelijk met een muis en een toetsenbord te werken. Dat is volgens Sinofsky ideaal als er met ‘precisie app', zoals Adobe Photoshop of Microsoft Task Manager, moet worden gewerkt. Daarvoor kan je beter een muis gebruiken, aldus Sinofsky.

Windows 8 heeft twee virtuele besturingsystemen. Via de startknop kan er gewisseld worden van een traditioneel Windows-scherm naar een volledige aanraakscherm, waarbij kan worden gewerkt met de veegbewegingen. Voor het invoeren van tekst en cijfers heeft Windows 8 een virtueel toetsenbord , dat in tweeën kan worden gesplitst en naar de beide uiteinden van het scherm kan worden verschoven.

In Windows 8 is de verkenner op de schop genomen. Taken, zoals kopiëren, knippen en plakken, staan in een 'ribbon', bovenaan het scherm. Internet Explorer 10 is geheel geïntegreerd met de aanraakbediening van Windows 8. Verder ondersteunt Windows 8 USB 3.0.

Apps en charms

Gebruikers kunnen op Windows 8-notebooks en -tablets snel aan de slag met applicaties en internetsites bezoeken, aldus Sinofsky. Alle apps hebben dezelfde gebruikersinterface. Jensen Harris, programma manager voor Windows, demonstreerde hoe een gebruiker van Windows 8 een verzameling van apps kan gebruiken en ordenen. Bijvoorbeeld belangrijke sites voor het werk en sociale netwerken, zoals Twitter. De verzameling van ‘tegels' kunnen met een zoomfunctie vergroot of verkleind worden.

Windows 8 heeft verder talrijke standaardapplicaties, zoals een gratis handschriftherkenning. De gebruiker schrijft met een speciale pen op het aanraakscherm van de tablet. De geschreven tekst wordt daarna omgezet in tekst. Ook werd een geïntegreerde printinstelling van de HP Officejet Pro 8500 A910 met een Windows 8-pc getoond.

Windows 8 heeft verder ‘charms'-functies , zoals settings, sharing, start en search. Via search charm krijgen gebruikers, die op bestanden zoeken, gelijk een zoekresultaat. Gebruikers kunnen met search charms snel informatie zoeken via Microsoft's Bing-app of Music-app. Informatie kan worden gedeeld via sharing charm.

ARM en API’s

Metro-stijlapplicaties (apps) werken op pc's en tablets met x86- x64- of ARM-processors. Op ARM-processors kunen alle Metro-apps draaien. Traditionele desktopapplicaties werken niet op ARM-processors, aldus Sinofsky.

Applicatieontwikkelaars die straks Metro-applicaties gaan ontwikkelen op Windows 8 kunnen dat doen met Windows Visual Studio 11, dat api's en tools levert. Met Windows Runtime (WinRT), een verzameling van api's, kunnen ontwikkelaars Metro-apps ontwikkelen.  Microsoft ondersteunt hierbij ontwikkelingstechnologieën zoals XAML, HTML5, Component Object Model (COM), JavaScript, CSS3, .Net, C, C++, C# en Virtual Basic (VB). Sinofsky: ‘We bieden volledige platformondersteuning.'

De Metro-apps worden, als Windows 8 op de markt komt, aangeboden via de online Windows Store. De Windows Developer Preview is nu verkrijgbaar via een download.

Windows 7 is in trek

Volgens Sinofsky gaat het goed met Windows 7. Er zijn inmiddels 450 miljoen exemplaren verkocht. Er zijn inmiddels meer Windows 7-gebruikers dan XP-gebruikers. ‘Sinds de introductie van Windows 7 zijn er 1502 nieuwe updates uitgekomen voor bijvoorbeeld betere prestaties en het verwijderen van bugs, maar er waren geen security updates. Windows 7 is goed beveiligd', aldus Sinofsky. Hij zei verder dat Internet Explorer 9 de snelst groeiende Windows 7-browser is en dat 542 miljoen mensen wereldwijd Windows Live Services gebruiken.

Windows 8 Charms en Touch toepassingen

Microsoft Windows 8 nieuwe gebruikersinterface

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

'Samsung werkt aan Windows 8-tablet'

Windows 8 ondersteunt desktopvirtualisatie

Windows 8 start in acht seconden op

Microsoft warmt markt op voor Windows 8

Microsoft onthult nieuwe snufjes Windows 8

Microsoft showt Windows 8 quad-core tablet

Windows 8 krijgt online app store

'Bedrijf accepteert tablet dankzij Windows 8'

Windows 8 komt ergens halverwege 2012

HP webOS neemt het op tegen Windows 8

Microsoft demonstreert Windows 8 voor tablets

Microsoft komt in 2012 met Windows 8

Experts adviseren Microsoft over Windows 8

'Microsoft met Windows 8 terug op tabletmarkt'

'Windows 8' gaat draaien op ARM-chips

Windows-baas Steven Sinofsky verlaat Microsoft

Microsoft kondigt 4 versies Windows 8 aan

Microsoft toont bètaversie Windows 8 en Store

Windows 8 krijgt Storage Spaces

Windows 8 herstelt snel PC-systeem

Windows-app vaker geschikt voor iOS en Android

Windows 8 bèta en Store beschikbaar in februari

Windows 8 geschikt voor grote harde schijven

Installatie Windows 8 kan via internet

Beveiligde boot Windows 8 gekraakt

Windows 8 geschikt voor intelligente systemen

Nauwe integratie Microsoft Windows 8 en IE 10

Windows 8 krijgt één reboot per maand

Taakbeheer Windows 8 wordt eenvoudiger

'Ook privé gebruik ik zakelijke agenda- en mailapps'

Windows 8 biedt Live ID-login

Windows 8 biedt Live ID-login

Microsoft start inhaalslag in tabletmarkt

Windows 8 krijgt complete antivirus

Microsoft richt Windows 8 op zakelijk gebruiker

Windows 8 biedt clouddiensten

Samsung introduceert Windows 8-PC


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-14T07:27:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.