HP maakt van WebOS open source-platform

Dit artikel delen:

Computerfabrikant HP gaat het besturingssysteem WebOS beschikbaar stellen als open source-software. Dit betekent dat het besturingssysteem niet verkocht wordt aan Samsung of HTC. WebOS draait onder andere op de tablet TouchPad, waarvan HP eerder dit jaar de productie stopzette. Nu WebOS een andere vorm krijgt, bestaat er een kans dat HP alsnog tablets met het besturingssysteem van gaat uitgeven.

HP hoopt door WebOS open source te maken klanten en applicatie-ontwikkelaars te interesseren voor het besturingssysteem. Het is nog niet bekend hoe WebOS precies open source aangeboden wordt. In het huidige WebOS zitten onderdelen die omgevormd kunnen worden naar een open source-variant. Daar moet HP nog een oplossing voor zoeken.

Wel tablet, geen smartphone

Het bedrijf blijft bovendien zelf investeren in het platform, waardoor de kans dat HP alsnog met een WebOS-tablet komt, groot is. HP heeft aangegeven ook hardware te maken met WebOS en dat zal hoogstwaarschijnlijk een tablet zijn. Het bedrijf brengt in 2012 een tablet uit met besturingssysteem Windows 8. Ceo Meg Whitman heeft aangegeven niet meer in de smartphonemarkt te stappen.

HP kreeg WebOS in handen toen het softwarebedrijf Palm in 2010 kocht. Palm heeft HP 1,2 miljard dollar gekost. HP's tablet TouchPad ging kort na de introductie in de uitverkoop toen de computerfabrikant aankondigde te stoppen met WebOS. Dit besluit draaide HP terug. TouchPad draaide op WebOS en bleek een groot succes toen het voor een prikkie in de winkels lag. HP ontsloeg in het derde kwartaal van 2011 ruim vijfhonderd medewerkers die betrokken waren bij de ontwikkeling en verkoop van het besturingssysteem WebOS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-12T11:42:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.