LeaseWeb haalt MegaUpload-servers offline

Apparatuur op last van FIOD uitgeschakeld

Dit artikel delen:

Hostingbedrijf en datacenterbeheerder LeaseWeb uit Haarlem heeft zestig servers offline gehaald die gebruikt werden door downloadsite MegaUpload. Dat gebeurde op last van de FIOD (de fiscale inlichtingen en opsporingsdienst van de Belastingdienst). De website van MegaUpload is donderdag 19 januari 2012 op last van de FBI uit de lucht gehaald op verdenking van grootschalige schending van auteursrechten.

Uit de aanklacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen MegaUpload blijkt dat de site 630 servers van LeaseWeb huurde. Daarnaast werden in oktober 2011 zestig servers gekocht en ondergebracht bij de Haarlemse hoster die ook over datacenterruimten in de VS beschikt.

Security officer bij LeaseWeb, Alex de Joode, meldt aan tech-site Tweakers.net dat het nog onduidelijk is wat er met de servers wordt gedaan. De Joode zegt dat de servers die MegaUpload huurde nog aan staan.

LeaseWeb kwam eerder in het nieuws nadat de apparatuur van de hoster was gebruikt voor cybercrime-activiteiten. Het in maart 2011 opgerolde spambotnetwerk Rustock stond deels op Nederlandse servers van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vraag me af wanneer de FBI de Free Record Shop dicht timmert omdat zij DVD-Recordables verkopen waarmee je illegale kopietjes van films kan maken. Of de HEMA. Natuurlijk is illegaal kopieren van auteursrechtelijk beschermd materiaal niet in orde, maar doordat de producent het niet voor elkaar krijgt zijn materiaal deugdelijk tegen kopieren te beschermen, en de bron van de kopie bijna niet aan te pakken is, gaat men nu de intermediair aanpakken. Is alsof je Shell aan gaat klagen dat de benzine die ze verkopen gebruikt kan worden om te hard mee in auto's te rijden.

Het is opvallend dat op de dag dat de Amerikaanse regering heeft bepaald de SOPA/PIPA Act behandeling op te schorten, de FBI tot deze aktie overgaat. Het lijkt er sterk op dat dit mede te maken heeft met het afgeven van een statement door de US overheid, dat opschorting niet vertaald moet worden in opschorten van policy.

Fijn, die lange arm van Amerika................Hoelang laten we ons nog dicteren door dit land ? Of zijn we nog eigen baas in Europa ??

@Erwin, wat een onzin, hoe goed zijn boeken beschermt tegen kopieerakties ?
De problemen die er spelen zijn gewoon het gevolg van het feit dat men wel de voordelen van nieuwe technologie wil benutten maar niet open staat voor de consequenties die dat met zich meebrengt.

Daar komt nog eens bij dat producenten zichzelf rijk rekenen.
Waneer consumenten moeten betalen voor al die films die ze nu downloaden, dat zullen zij eenvoudig minder naar dergelijke films kijken,
en hun tijd op een nuttigere manier besteden.
Dat zou aldus wellicht een goede ontwikkeling zijn.

Wel een bijkomend voordeel, we hoeven ons om de censuur die in landen zoals China e.d. heerst niet druk meer te maken.

Nu nog wachten op het sluiten van alle wegen omdat daar soms te hard gereden wordt....

"Alex de Joode, meldt aan tech-site Tweakers.net dat het nog onduidelijk is wat er met de servers wordt gedaan."
Die zullen wel verbeurd verklaard worden. Dus dan gaat 't geld naar de overheid?

De EU is gewoon een slaafje van de VS waarom denk je anders dat de VS zo blij is met de EU en de euro.

@Erwin:
Die vergelijking gaat niet echt op; want van de verkochte benzine wordt waarschijnlijk maar een paar procent gebruikt om te snel te rijden. Bij MegaUpload zal de verhouding ongeveer net andersom zijn: slecht een paar procent zal materiaal betreffen waarop geen blokkerend auteursrecht zit.

Sinds wanneer heeft de FBI hier jurisdictie? Gaat Nederland nu telkens naar de pijpen dansen van de Amerikanen?

Punt is dat op iedere lege cd en dvd buma-stemra rechten betaald worden. Er mag dus legaal op gekopieerd worden, ondanks dat dit op 90% van deze cd/dvd's niet gebeurt. Wanneer wordt dat eens teruggedraaid, want dit is oplichterij. Buma-stemra en Brein lichten hiermee de gemiddelde gebruiker dus op.
Kan de politie niet ook een soortgelijke wet gebruik maken: Geef iedere autobezitter standaard per jaar 10 bekeuringen voor te hard rijden ongeacht of dit ook daadwerkelijk gebeurt, want met een auto kan je harder dan 120. Op deze manier bespaar je een hoop controlewerk. Cd/dvd kopers pikken dit soort wetten, dus bij autobezitters moet dit toch ook lukken.

Lang leve de "democratie"

@Erwin: Tja, maar als Shell enorme bedragen toucheert aan de verkoop van benzine om China Tibet in brand te laten steken, vraag je ook niet: "Sinds wanneer mag Shell geen benzine meer verkopen?" Ze zijn dan gewoon medeplichtig. Mag TNT-post wel grote hoeveelheden illegale dvd's distribueren (als ze weten van de inhoud en er flink aan verdienen) en wat te doen als ze weten van bombrieven? Was voor de KLM geld verdienen (om te overleven) aan het overvliegen van gezochte nazi-misdadigers naar Argentinië gewoon onderdeel van reguliere levering van hun vervoersdiensten? Moeten ze dan - omdat ze toevallig weten dat ze misdadigers helpen vluchten - alles en iedereen maar gaan vragen waarom ze eigenlijk ergens naartoe gaan? Moest de klokkenluidende piloot vanwege die reguliere diensten dan maar met de dood bedreigd worden? Ik vind je stelllingname wel simplistisch.

Als ik een DVD koop van mijn buurman verdiend de filmmaatschappij ook geen dubbeltje aan het feit dat ik de film kan kijken. Hetzelfde geld voor boeken. Deze kan ik ook aan iedereen uitlenen.

De vlieger dat iedereen aan maatschappijen geld moet betalen om iets te zien gaat dus niet op.

Ik heb onder vrienden, familie, kennissen gevraagd of zij grote problemen hebben dat ik een filmpje download. Op een enkeling na, had niemand er problemen mee en keken ze zelf ook wel eens iets wat ze niet in de winkel gekocht hadden. Als de grote meerderheid het dus geen slechte handeling vind om iets te downloaden, waarom zou dat dan strafbaar moeten zijn?

Een kennis had een bluray speler gekocht, maar kon de film niet afspelen omdat hij de laatste firmware niet had. Het ging om DRM beveiliging. Downloaden heeft dus meer voordeel dan alleen financieel.

Internet heeft de wereld veranderd in tien jaar. Prijs van een CD is niet veranderd de laatste tien jaar. Hiermee is bewezen dat de platenmaatschappijen dus niet veranderen en meegaan.

Wat gebeurt met MegaUpload en dat Nederlandse autoriteiten meegaan onder druk vanuit de VS vind ik een zeer kwalijke zaak. In een democratie zou het functioneren van overheid transparant moeten zijn. Ik ben dus benieuwd hoe het handelen ivm MegaUpload heeft plaatsgevonden.

Wat een onzin allemaal zeg.

De hele wereld heeft 15 jaar lang illegaal films, muziek, games etc. kunnen downloaden en het wordt zelfs gedoogd door de maatschappij. In feite is iedere illegale download een criminele actie, maar aangezien "iedereen" het doet, wordt het als acceptabel beschouwd.

Het wordt eens tijd dat mensen gaan betalen voor dit soort producten. Als de software, muziek of dvdtje te duur is, koop je het maar lekker niet. ik vindt het juist goed dat er eindelijk eens actie wordt genomen op dit soort websites.

Ik ontken niet dat ik in het verleden ook van dit soort websites gebruik heb gemaakt, maar ik heb ondervonden dat originele producten veel beter zijn. Je gaat toch ook geen fake ferrari kopen omdat de originele te duur is?

Wat een onzin jongens, grow up en koop originele producten, als je het niet kan betalen, zoek dan een andere hobby.

@onzin
Ik snap je irritatie maar je brengt het wat ongelukkig.
Nu komt het ( op mij tenminste) over dat je, nu je de bepaalde geldgrens bent gepasseerd, je je mening / standpunt aanpast ( dat overkomt 90% van de mensen met wie het financieel beter gaat ( ik spreek uit eigen ervaring)
Toch probeer ik geen aristocraat te worden en houdt ik consideratie met de mensen die dit alles financieren, de "burgers".
(Je weet wel die mensen waar je moet wezen als je auto of je brommer stuk is en je wilt niet teveel geld uitgeven)

Wij zijn die grens niet gepasseerd en als we dat eerdaags doen, zal òns standpunt nièt veranderen.

Heffing is ok, maar wel met mate, laat iedereen taks betalen op zijn of haar internet abo maar geen 90% van wat de auteur vangt. En helaas is ook dit een understatement..
Goed weekend, een nog beter leven !
Groet, sander.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-20T12:25:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.