Realtime-Linux van Mandrakesoft op Itanium

Mandrakesoft heeft een realtime-uitvoering van Linux ontwikkeld voor de 64-bit Itanium 2-processoren van Intel. De Franse Linux-distributeur is hiermee de eerste.

Dit realtime-Linux op Itanium is ontwikkeld voor het onderzoeksproject ITEA-Hyades dat juist standaardtechnologie wil inzetten voor toepassingen die realtime-reacties vereisen.  Dit omvat ook zware, parallelle berekeningen waarbij de rekentaak niet of nauwelijks is op te breken in onafhankelijke taken.

 

Daarnaast zijn er toepassingen zoals op afstand bestuurde robotarmen met een hoge mate van precisie én tastterugkoppeling (force feedback). Laatstgenoemde is een concreet project binnen Hyades en draait op een Itanium 2-cluster. Een dergelijke robotarm kan dienen voor chirurgie op afstand en verkenning van gevaarlijke gebieden, zoals de voormalige kernreactor Tsjernobyl.

Mandrakesoft benadrukt ook regulier gebruik door ondernemingen. “Onderzoek is maar één van de vele dingen die je hiermee kunt doen. Wij kunnen bedrijven helpen ons product aan te passen voor vele andere applicaties, zoals datamining en loadbalancing voor SQL-servers”, zegt Mandrakesoft-ceo François Bancilhon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-16T09:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.