Ontwikkelaars introduceren Puppy Linux

Softwareontwikkelaars hebben een Linux-distributie onthuld die, samen met alle essentiële toepassingen, niet meer dan 50MB aan schijfruimte inneemt.

De nieuwste 0.9.9, multi-sessie 1.0.0 alfaversie van het besturingssysteem heet Puppy Linux en kan worden geboot van een cd, een USB-drive, een Flash-drive of een lokale of netwerkdrive.
Als het besturingssysteem wordt gestart van een cd, dan laadt Puppy helemaal in het Ram-geheugen. De cd-drive komt dan vrij voor andere doeleinden.

Aan het eind van de sessie worden alle gewijzigde bestanden in de home directory van de gebruiker teruggeschreven naar de cd. De volgende keer dat het besturingssysteem wordt gestart via die cd, worden alle specifieke instellingen van de gebruiker dus automatisch hersteld.
Wanneer Puppy opstart, wordt alles gedecomprimeerd in een gebied van het Ram-geheugen dat de ramdisk wordt genoemd. De live cd kan starten op systemen met niet meer dan 32MB Ram, maar hoe groter je Ram is, hoe meer bestanden Puppy permanent op de ramdisk kan bewaren, waardoor alles dus sneller gaat. “Een pc met 128MB Ram is het aanbevolen minimum”, zo stellen de ontwikkelaars.

In de ongelooflijke kleine diskruimte van 50MB zit niet alleen het besturingssysteem maar ook tekstverwerkers een web browser, twee grafische toepassingen, een WYSIWYG presentatieprogramma, spelletjes, tools voor het beheer van persoonlijke informatie en nog een aantal extra voorzieningen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Graag zou ik zien dat er ook word bericht over een vergelijkbaar project dat eerder is gestart dan Puppy Linux, namelijk DSL (damn small linux) het idee van Puppy Linux staat namelijk niet op zich.

http://www.damnsmalllinux.org/index.html

Groet,

Fred Dresken

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-10T15:03:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.