Nederland heeft weer snelste internet in EMEA

Dit artikel delen:

In de EMEA-regio heeft Nederland opnieuw het snelste internet. Dat blijkt uit onderzoek van netwerkdienstverlener Akamai. Uit het State of the Internet-rapport blijkt dat met 45 procent Nederland binnen EMEA opnieuw het land is met het hoogste percentage zeer snelle breedbandverbindingen (10 Mbps of meer). Zwitserland werd tweede met 42 procent.

Akamai verzamelt een aantal belangrijke wereldwijde statistieken via het Akamai Intelligent Platform. Hierbij gaat het onder andere om netwerkconnectiviteit en verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en de adoptie en beschikbaarheid van breedbandverbindingen. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2013 zag Nederland met slechts 1,0 procent een zeer bescheiden groei, maar vergeleken met dezelfde periode in 2012 was de toename 91 procent. Wereldwijd komt ons land hiermee op de derde plaats. Zuid Korea is met 71 procent koploper.

Breedbandaansluitingen

Gekeken naar het aantal breedbandaansluitingen met een snelheid van 4 Mbps of hoger, eindigde Nederland in het vierde kwartaal met 87 procent achter EMEA-koploper Zwitserland, waar 91 procent van de vaste verbindingen een snelheid behaalt van 4 Mbps of hoger. Wereldwijd staat ook hier Korea weer op nummer één, met 94 procent. De gemiddelde breedbandsnelheid van vaste verbindingen is in Nederland in het laatste kwartaal van 2014 met 0,7 procent gedaald, naar 12,4 Mbps.

Waar Nederland met 36,9 Mbps in het derde kwartaal nog op de negende plaats eindigde in de wereldwijde lijst van landen met de hoogste pieksnelheden, zijn we in het vierde kwartaal door andere landen net uit de top tien verdreven; met 43,6 Mbps eindigde ons land op de elfde plaats. Wereldwijd was de gemiddelde pieksnelheid 23,2 Mbps, terwijl de hoogste snelheid werd gemeten in Hong Kong: 68,0 Mbps.

Mobiele connectiviteit

De gemiddelde mobiele verbindingssnelheden varieerden in het vierde kwartaal van 8,9 Mbps (Rusland) tot 0,6 Mbps (Zuid Afrika). De waargenomen pieksnelheden liepen uiteen van maar liefst 100 Mbps (Australië en Hong Kong) tot 3,1 Mbps (Zuid Afrika). Volgens data verzameld door Ericsson, nam het mobiele verkeersvolume in vierde kwartaal met 15 procent toe; op jaarbasis was deze toename 70 procent.

In EMEA werd de hoogste mobiele pieksnelheid (8,9 Mbps) gemeten op het netwerk van een Russische provider, gevolgd door een provider in Oostenrijk (7,9 Mbps) en een in Oekraïne (7,8Mbps). In Nederland werd van een, niet nader genoemde, provider de snelheid gemeten. Deze kwam in het vierde kwartaal uit op een gemiddelde van 3,0 Mbps en een pieksnelheid van 16,1 Mbps.

DDoS-aanvallen

Eerder bleek ook al uit het State of the Internet-rapport dat het percentage DDoS-aanvallen dat vanuit Nederland wordt gepleegd steeg van 0,5 naar 2,7 procent. Hiermee steeg Nederland naar een zesde plaats wereldwijd en zijn wij in de EMEA-regio het lang van waaruit de meeste DDoS-aanvallen worden gepleegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-23T17:10:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.