'China komt in oktober met eigen OS'

Rob Crandall/Shutterstock.com

China bouwt aan een eigen besturingssysteem voor desktops. Dat moet in oktober 2014 beschikbaar komen. De Chinese regering wil zo het monopolie van Microsoft op de markt voor besturingssystemen aanpakken en vermeende spionagepraktijken door de Verenigde Staten tegengaan. Dit meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op zijn website.

Een Chinees ontwikkelteam is sinds maart 2014 belast met de bouw van een softwarebesturingssysteem voor desktopcomputers. Dat wordt later mogelijk uitgebreid naar een besturingssysteem voor mobiele apparatuur. De bouw van het Chinese os wordt geleid door Ni Guangnan van de Chinese Academie voor Engineering.

Volgens Ni biedt het einde van het Windows XP-tijdperk (Microsoft staakte in april 2014 de ondersteuning van XP) en het verbod op het gebruik van Windows 8 voor Chinese overheidsinstellingen, grote kansen voor een Chinees os.

Persagentschap Xinhua meldt ook dat er problemen zijn met de verdeling van onderzoekssubsidies. Bovendien zou Ni zich zorgen maken over de afhankelijkheid van sommige ontwikkelaars omdat hun onderzoek vooral gebaseerd is op Android.

Ni pleit ervoor dat de Chinese overheid de ontwikkeling van toekomstige besturingssystemen volledig in eigen hand neemt. 'In zo'n omgeving kunnen we de strijd aan met partijen als Google, Microsoft en Apple.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hmmm daar is de Chinese overheid dan wel rijkelijk laat mee.
Tenzij natuurlijk er wordt gedoeld op RedFlag Linux wat ook van Chinese afkomst is en al een aantal jaren op de Chinese markt ronddoolt.

Ben benieuwd of er copyright op zit en of het ook in Engels uitkomt.

Jaren geleden bleek na een download en installatie van een Linux versie dat het om een Koreaanse server versie ging van Red Flag Linux.
Heel snel de netwerk kabel eruit getrokken en gedeinstalleerd.
Dat was geen echt veilige versie denk ik zo.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-25T10:11:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.