Bijna helft bedrijven mist grip op SaaS

Bijna de helft (49 procent) van de Europese bedrijven gebruikt SaaS-applicaties (software as a service) die niet door de ict-afdeling worden ondersteund. Terwijl bijna een kwart (23 procent) van de bedrijven verwacht dat hun afhankelijkheid van SaaS-oplossingen verder toeneemt. De meeste organisaties zetten op dit moment nog geen tools in om toegang tot mobiele apps en SaaS-applicaties te beheren.

Dat blijkt uit onderzoek van softwareleverancier voor werkplekbeheer Matrix 42. Dat ondervroeg afgevaardigden van ongeveer duizend Europese bedrijven. Zij geven aan dat zowel het gebruik van SaaS- en mobiele applicaties als privé aangeschafte SaaS-oplossingen toeneemt.

'Die toename van SaaS- en mobiele applicaties heeft gevolgen voor eindgebruikers. Zij moeten, naast alle url’s van de websites die zij nodig hebben, steeds meer wachtwoorden en logins onthouden', aldus de onderzoekers. Zij concluderen dat eindgebruikers op eigen initiatief gebruikmaken van online aangeboden oplossingen. 'Dat maakt het voor it lastig om inzicht te krijgen in gebruikte software en de daarbij benodigde support.'

Een kwart van de respondenten uit het onderzoek zegt een oplossing in gebruik te gaan nemen die de complexiteit voor it en eindgebruikers weg moet nemen. 60 procent geeft aan dit op zijn minst te overwegen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar identity en access management-oplossingen.

Nieuwe rol voor it

Anne-Jan van der Vlugt, landendirecteur Benelux bij Matrix42: 'Software is beter benaderbaar dan ooit tevoren en het ligt voor de hand dat professionals de mogelijkheden met beide handen aangrijpen. Het is zaak voor it-afdelingen om hen daarin te begeleiden en te faciliteren. Voor it is nu een andere rol weggelegd. Dat is een prioriteit voor de komende jaren, want er worden steeds meer bedrijfsoplossingen via de cloud benaderd.'

CeBIT

Het onderzoek is uitgevoerd op de zakelijke ict-beurs CeBIT (maart 2015 Hannover). De volledige uitkomsten zijn aan te vragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bring your own koffiezet apparaat. Mag niet, Verboden, wegens brandgevaar/verzekering/compliancy/inventaris. Your own sigaret ? Kun je ver weg van het gebouw ergens in een hokje staan roken als je geluk hebt.
Vindt men normaal.

Bij automatisering doet iedereen maar wat en moeten IT afdelingen faciliteren en begeleiden :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-27T10:56:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.