ICT-uitgaven 3 procent omhoog in 2016

De ict-uitgaven in Nederland nemen in 2016 met 3 procent toe ten opzichte van 2015. De totale uitgaven zullen uitkomen op 36,1 miljard euro. Dat stelt marktonderzoeker Forrester. Voor 2017 verwacht het analistenbureau een groei van 6 procent. De ict-uitgaven komen dan naar verwachting uit op 38,4 miljard euro.

Daarmee scoort Nederland, dat in 2015 de ict-investeringen met 2 procent zag groeien, beduidend hoger dan het Europees gemiddelde. Forrester: 'Over de hele Europese linie komen de uitgaven uit op 707 miljard euro en blijft de groei vlak. In 2017 wordt Europees een groei van 0,8 procent verwacht.

De marktanalisten hebben hun verwachtingen naar benden bijgesteld als gevolg van de politieke en economische uitwerking van de aangekondigde Brexit. Aanvankelijk voorspelden de analisten tussen 2016 en 2017 een Europese groei van de ict-uitgaven van 2 procent.

Volgens Forrester zijn de verkiezingsuitslagen in Frankrijk en Nederland in 2017 één van vier belangrijke ontwikkelingen die de groei van de ict-uitgaven kunnen beïnvloeden. Dat hangt af van de keuze voor een anti- of pro-Europese koers.

De analisten verwachten dat in 2016 software en adviesdiensten de meeste groei laten zien in Europa. Die deelgebieden groeien respectievelijk met 1,4 en 1,5 procent. De uitgaven aan computer-apparatuur zal volgens de analisten met 3,3 procent dalen. Voor communicatie-apparatuur geldt een daling van 1,5 procent. Ict-outsourcing en telecomdiensten dalen respectievelijk met 1,2 en 0,8 procent. 

Verschil business ICT en traditionele ICT

Forrester maakt onderscheid tussen uitgaven aan 'business technology' (klantgerichte technologieën) en 'information technology' (de meer traditionele, transactionele, backoffice, technologieën).

De analisten: ict-uitgaven voor het winnen, bedienen en behouden van klanten zullen blijven groeien, maar de groei ten opzichte van meer traditionele ict-uitgaven zal dichter bij elkaar komen. In 2014 en 2015 groeide de business technologie nog met 9 en 13 procent en was deze groei vele malen groter dan de toename van de uitgaven aan traditionele ict (2 tot 5 procent). Forrester verwacht dat in 2016 de groei van business technologie 2,7 procent is tegenover een 1,3 procent daling van de uitgave aan traditionele ict.

De cijfers komen uit Forrester's halfjaarlijkse voorspelling die woensdag 13 juli 2016 is gepubliceerd

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-13T17:27:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.