Politie wil overtollige Office-licenties verkopen

Organisatie hoopt miljoenenstrop te voorkomen via doorverkoop

Dit artikel delen:
Meldkamer ‘de Yp’

Meldkamer politie.

De politie bekijkt de mogelijkheid om ongebruikte Office-licenties door te verkopen aan derden. Hoe het plan vorm moet krijgen, wordt nog bestudeerd. Een politiewoordvoerder kan niet zeggen wanneer daar meer duidelijkheid over komt en of het plan haalbaar is.

Het gaat om licenties die volgens de politie door een administratieve fout in rekening zijn gebracht. Eerder probeerde de agenten via de rechter het geld voor die licenties, bijna drie miljoen euro, terug te vorderen op Microsoft. De rechter evenwel stelde de leverancier in het gelijk

'We gaan nu kijken of we de licenties die al ruim tien jaar gelden zijn gekocht, kunnen doorverkopen', meldt de politiewoordvoerder. Hij laat desgevraagd weten dat de politie zich neerlegt bij de uitspraak van de rechter. 'Er is besloten om niet in hoger beroep te gaan. We gaan nu proberen om via de verkoop van de licenties de financiële schade te beperken.' 

Doorverkopen mag

Gerwin Rosman, mede-oprichter van online-marktplaats voor tweedehands softwarelicenties BestBuyLicenses, legde in 2015 aan Computable uit dat doorverkopen van licenties is toegestaan. Hij zei dat in de meeste softwarelicentieovereenkomsten staat dat de programmatuur niet overdraagbaar is en dus niet mag worden doorverkocht. Maar die clausule blijkt niet rechtsgeldig.
Computable-expert Raymond Lindemans gaat in het opinie-artikel 'Microsoft-licenties mogen worden doorverkocht' in op die onwetendheid bij bedrijven.

Eerder, in 2012, heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak gedaan in het arrest van het Duitse UsedSoft tegen Oracle. In die uitspraak geeft het Hof aan dat gekochte software mag worden doorverkocht, ongeacht of het fysiek beschikbaar is of gedownload dient te worden.

Rosman: 'Kopers van ongebruikte tweedehands software-licenties hebben een wettelijk gebruiksrecht ongeacht wat er in de licentieovereenkomst staat. Met deze uitspraak geeft het Europese Hof aan veel belang te hechten aan een goede balans tussen de bescherming van het vrije verkeer van goederen en diensten ten opzichte van de bescherming van auteursrechten.' 

Nieuw ICT-debacel

De politie is 6 april 2017 opnieuw in het nieuws gekomen door een blunder met ict-systemen. Door problemen met de invoering van een archiefsysteem voor de landelijke politie zijn extra kosten gemaakt en is het project nog niet volledig afgerond. Ook hier leiden licenties tot extra kosten. Doordat het nieuwe systeem nog niet draait, is al ruim 2,5 miljoen euro uitgegeven om het oude systeem in de lucht te houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik mag hopen dat diegene die twee keer de inkoopfout heeft gemaakt de licenties op marktplaats moet gaan verkopen. Dan is er in ieder geval nog zoiets als "een leermoment".
Als ik zo de foto bekijk van de meldkamer dan heb ik het idee dat er wel meer (belasting)geld verkwanseld wordt.

Benieuwd wie er interesse heeft voor 9 jaar oude Office-licenties met haken en ogen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-07T08:03:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.