Atos 'houdt alle opties open' voor zijn legacy

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Atos zegt nog geen definitieve beslissing te hebben genomen over de toekomst van zijn 'klassieke' infrastructuuractiviteiten. Het bedrijf zoekt partners om de dienstverlening te verbeteren en het gebruik van assets zoals datacenters te verbeteren. Atos houdt daarbij alle opties open, aldus het concern.

Afgelopen woensdag maakte Atos bekend partners te zoeken voor de activiteiten die betrekking hebben op het beheer van ict-infrastructuren. Deze werkzaamheden leveren te weinig rendement op en passen niet meer in de nieuwe strategie van digitale transformatie, cloud computing, ict-beveiliging en CO2-reductie.

Uit de presentatie van de halfjaarcijfers blijkt dat de infrastructuuractiviteiten van Atos ongehoord snel verminderen en dat dit tot verliezen leidt. Onder meer in Duitsland wordt flink gesneden in het personeelsbestand van exact dit bedrijfsonderdeel.

Partners

"We zullen dit te zijner tijd met nog te selecteren partners vormgeven"

Het feit dat naar partners wordt gezocht, wil volgens Atos niet zeggen dat het zijn handen volledig aftrekt van deze activiteiten. In zijn geheel afstoten is volgens de woordvoerder te kort door de bocht. 'We zoeken partners voor verschillende klassieke infrastructuuractiviteiten, zoals datacenterhosting en bijbehorende activiteiten, om onze klantenservice te verbeteren en tegelijkertijd het gebruik van onze assets te verbeteren.'

'Door de krachten te bundelen in een consoliderende markt, kunnen we samen met een partner deze expertise blijven aanbieden en verder ontwikkelen. Hierbij staan alle opties nog open en zullen we dit te zijner tijd met nog te selecteren partners vormgeven', meldt hij.

Toch afstoten?

Toch schrijven ook buitenlandse media over plannen om activiteiten af te stoten. Zo meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen dat Atos overweegt legacy it-activiteiten waarop weinig marge zit, te verkopen of zelfs het hele bedrijf op te splitsen. De dienstverlener zou dit serieus bestuderen om zich te kunnen richten op werkzaamheden die meer groei opleveren. Volgens de bronnen duren de gesprekken nog voort.

Als teken aan de wand verliezen in Duitsland tot eind 2023 ongeveer 1.300 Atos-medewerkers hun baan, vooral in de infrastructuurdivisie. In een interview met de Franse zakenkrant Les Echos vertelt Atos-ceo Elie Girard dat zijn bedrijf zelfs overweegt om zich helemaal uit Duitsland terug te trekken.

Begin deze maand maakte het bedrijf bekend dat de vraag naar beheer van traditionele it-systemen grote klappen krijgt nu bedrijven massaal overstappen naar de cloud. De Franse onderneming sprak van een ‘ongekend grote impact op de business’. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-30T17:30:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.