Ongekende klap voor Atos door cloud-concurrentie

Daling

Atos zag de omzet in het tweede kwartaal autonoom met 1,5 procent dalen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De vraag naar beheer van traditionele IT-systemen heeft een grote klap gekregen nu bedrijven massaal overstappen naar de cloud. De Franse onderneming spreekt van een ‘ongekend grote impact op de business’. De problemen waren al in het eerste kwartaal zichtbaar, maar het verval zette zich de afgelopen drie maanden voort.

"Atos realiseert zich dat de vraag naar klassiek ict-beheer in verval is. In Duitsland verdwijnen 1300 banen. "

Deze onheilstijding heeft de Europese leider bij ict-dienstverlening vanmorgen bekend moeten maken. De beurskoers kreeg een klap van min 16 procent. Omdat Atos te laat is met het verminderen van de kosten bij onderdelen waar de vraag wegvalt, daalt de operationele marge gevoelig. Over het eerste halfjaar bedraagt deze nog maar 5,5 procent. Het marge-doel voor heel 2021 gaat omlaag naar 6procent waar eerder 9,4 procent tot 9,8 procent was verwacht. Ook de doelstellingen voor omzet en kasstroom zijn flink verlaagd.

Als gevolg van de onverwacht sterke neergang moet Atos een operationele last van 160 miljoen euro nemen in het eerste halfjaar. De Franse it-dienstverlener realiseert zich dat de vraag naar werk aan ‘klassieke’ it-infrastructuur blijvend in verval is. De plannen voor herstructureringen worden versneld uitgevoerd. Eind deze maand meldt Atos op welke gebieden desinvesteringen nodig zijn. Een reorganisatieplan voorziet in het verlies van 1.300 arbeidsplaatsen in Duitsland. Nadere details worden op 28 juli bekend gemaakt. Atos overlegt hierover thans met de vakbonden. 

Tekenend voor de verslechtering is het verloop van de vrije kasstroom. Die is gedaald van minus 172 miljoen tijdens de eerste helft van 2020 naar minus 364 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar. Voor heel 2021 wordt nog slechts gemikt op een ‘aangepaste positieve vrije kasstroom’. Eerder was de doelstelling 550 tot 600 miljoen euro positief.

Boekenonderzoek

Binnenkort moeten ook de uitkomsten bekend worden van een onderzoek naar eventuele onregelmatigheden in de boekhouding van Amerikaanse dochters van Atos. Als die audit is afgerond, kan Atos ook de definitieve resultaten over het eerste halfjaar bekend maken. De vandaag gepubliceerde cijfers zijn bedoeld als een winstwaarschuwing. 

Onzeker nog is wat het accountantsonderzoek naar de cijfers van de Amerikaanse dochters Atos IT Solutions and Services en Atos IT Outsourcing Services oplevert. De afgelopen jaren heeft Atos de nodige Amerikaanse acquisities gedaan. In 2018 werd voor 3,4 miljard dollar rivaal Syntel overgenomen. Toen op 1 april werd meegedeeld dat de boeken opnieuw moesten worden doorgespit, moest het aandeel Atos 14 procent inleveren. 

Atos heeft 105.000 werknemers. De dienstverlener heeft grote vestigingen in België en Nederland. De jaaromzet bedraagt meer dan 11 miljard euro.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-12T14:29:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.