Microsoft helpt overheid met uitfaseren XP

Geen sprake van verlengde ondersteuning van besturingssysteem zelf

Dit artikel delen:
Einde

Softwareleverancier Microsoft gaat de Nederlandse overheid helpen met de overgang van Windows XP naar een nieuw platform. Hiertoe hebben beide partijen een contract afgesloten. Deze nieuwe vorm van ondersteuning wordt door Microsoft ‘custom support’ genoemd. Het softwarebedrijf benadrukt dat het slechts om advies gaat en de ondersteuning voor Windows XP niet wordt verlengd.

Microsoft verlengt dus niet de support op Windows XP. Dat laat national technology officer Hans Bos van Microsoft Nederland aan Computable weten. Andere media suggereren dat dit wel zo is, maar dat klopt volgens hem niet. ‘Organisaties die de deadline van 8 april 2014 niet halen, kunnen een contract met ons afsluiten waarin we ze ondersteunen in de overstap naar een nieuw platform.’

Deze zogenaamde ‘custom support’ is een contractvorm die Microsoft voor Windows XP aanbiedt. Eerst bood Microsoft gewone support aan, vervolgens verlengde ondersteuning (extended support) en nu de ondersteuning van XP bijna gaat stoppen krijgen organisaties die de deadline niet gaan halen de mogelijkheid om hulp van Microsoft in te schakelen bij de overgang naar een nieuw besturingssysteem.

Specialist in… Microsoft

‘De toon in de media lijkt te gaan dat wij onze support op Windows XP verlengen, maar dat is niet zo’, laat Bos duidelijk weten. ‘Wij kunnen binnen custom support per klant maatwerkondersteuning leveren bij deze migratie. Dit kunnen heel concreet handjes en voetjes zijn, maar ook kunnen we een migratie doen of geven we inzichten die we hebben opgedaan in eerdere cases. Hierin zit ook een stukje advies over het systeem waarnaar ze kunnen overstappen. Dat wij daarin Windows 7 of 8 adviseren, mag niet verwonderlijk zijn. We zijn nu eenmaal specialist op het gebied van Microsoft-technologie…’

Het is voor organisaties echter geen noodzaak om naar Windows 7 of 8 over te stappen. Zo kan bijvoorbeeld ook naar open source worden overgestapt. ‘Hierover kunnen wij ook adviseren’, laat Bos weten. ‘We hebben hiervoor zelfs een speciale open source-afdeling. Ons advies hangt af van wat een organisatie al heeft en gebruikt. Natuurlijk adviseren we het liefste Windows, maar er zijn omstandigheden voor een andere keuze.’

Weg van Windows XP

Bos wil geen inhoudelijke informatie over het contract met de Nederlandse overheid geven, ‘dat doen wij over geen enkel klantcontract’. Wel laat hij aan Computable weten dat Microsoft Nederland met meer organisaties in gesprek is over deze nieuwe vorm van ondersteuning. Exacte aantallen weet hij niet, maar wel gaat het vooral om grote organisaties die de deadline van 8 april 2014 niet gaan halen. Bos: ‘Wij kunnen iedereen ondersteunen die niet op tijd de overstap weg van Windows XP kunnen maken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is dit een vorm van onderhandse aanbesteding?

Heb net een artikel geschreven over het feit dat het besturingssysteem een stapje terug doet (http://www.computable.nl/artikel/opinie/architectuur/5044268/2204519/besturingssysteem-doet-een-stapje-terug.html). Los van wat je daar allemaal van kunt vinden, kun je er wel mee voorkomen dat je in dit soort 'help mijn besturingssysteem deugt niet meer' situaties belandt.

@Ewout,
nee, onderhandse vendor-lockin.

Tja Ewout dit geeft idd te denken...

Geeft sowieso te denken ... het was al enige tijd bekend dat de ondersteuning op XP zou eindigen.

Dat men nu nog niet klaar is met uitfaseren geeft op zoch al te denken, en dat MS daar nu voor ingeschakeld wordt roept inderdaad nog meer vraagtekens op.

Ik vermoed, dat men net als vele gebruikers problemen heeft met het feit dat er geen upgrade mogelijk is van XP naar W7/8. Je moet een geheel nieuwe installatie doen en maar zien dat je alle software die je in de afgelopen decennia gebruikt hebt weer geïnstalleerd krijgt onder je nieuwe installatie. Zeker bij gemeenten en overheden waarbij men vaak software op maat heeft laten ontwikkelen kan dat best wel een fikse drempel zijn...

Het is eigenlijk een beetje zielig.

Ja allen, dit geeft idd te denken.
Bij mijn weten heeft "mijn" overheidsbedrijf bijtijds XP verlaten.
Welke overheidsmanager heeft dit in hemelsnaam bedacht en is weer met overheidsgeld gaan smijten? En gaat de minister hiermee akkoord?

Ik zie niet in wat hier de toegevoegde waarde van Microsoft zou moeten zijn. Migratiehulp kan geleverd worden door heel veel bedrijven (system integrators, leveranciers van de in gebruik zijnde applicaties). Want inderdaad; Microsoft is toch vooral Specialist in… Microsoft.

Of vertellen ze de overheid hoe zij hun Nagware (de maandelijkse waarschuwing einde ondersteuning XP) kan uitschakelen?

De Britse overheid betaalt 6,7 miljoen euro voor een jaar lang custom support voor 120.000 desktops met Windows XP, Office 2003 en Exchange 2003. Voorwaarde is dat zij een uitfaseerplan hebben.

Waarom zou Microsoft de overheid moeten gaan helpen? De einddatum van XP was al lang bekend en wat doen gemeenten? NIKS! Gewoon bezuinigen op dit soort ict-trajecten en opeens de portemonnee open trekken omdat ze te laat zijn.
Ze hadden genoeg tijd om van tevoren verschillende aspecten van deze verandering (XP naar Win7/8) en de nieuwe desktop architectuur te bekijken, uittesten en "zelf" implementeren.
Jammer dat dit soort trajecten altijd onderschat worden.

Volgens mij is dit “puntje bij paaltje politiek”: als het puntje bij het paaltje komt, wordt er opeens (veel) geld vrijgemaakt om alsnog te regelen wat al veel eerder had moeten gebeuren.
Vandaag is het iets met XP, morgen is het iets met belastingen, overmorgen iets met zorg en nog later iets met generieke procedures of met maakt niet uit wat. Maar als het puntje bij het paaltje komt… kost ‘het’ altijd geld.

@Ad
Volgens mij wordt 'help mijn besturingssyssteem deugt niet meer' door leverancier geroepen, onwil om te migreren lijkt te duiden op een goed werkend besturingssysteem.

Toen ik dit las:
"Microsoft gaat de Nederlandse overheid helpen met de overgang van Windows XP naar een nieuw platform"
kreeg ik een lachaanval.
Welk "nieuw platform" . . . . Windows?

Ook met 8.1 is het meer van het zelfde. Ook al is het beter als XP.
Vendor lockin als gewenste situatie, normaal bij de overheid.

Geniaal, van Microsoft. En ontzettend dom van onze overheid natuurlijk. Op deze manier komen we nooit van al deze gesloten technologie af waarvan de leverancier dicteert wat er gebeurd zonder dat de eindgebruikers daar ook maar iets over te zeggen hebben.

Het gaat nog lang duren voor onze overheid stopt geld over de balk te smijten en open software als Ubuntu, Android of Chrome OS gaat inzetten.

Jammer maar helaas.

Niet alleen de nederlandse overheid. Ook (een aantal) nederlandse ziekenhuizen hebben een custom support contract getekend. En zo zullen er vermoedelijk nog wel een aantal volgen.

Sterker nog alle ICT managers en andere kneuzen op leiding en beslissende functies binnen de overheid moeten per direct ontslagen worden.
Als je dus om kwart over twaalf beseft dat je VEEL te laat bent functioneer je niet en ben je dus incompetent!
Wat zit daar voor brandhout op ICT functies?

Ik vindt dat Neelie nu moet ingrijpen!

@Jan van Leeuwen, Niet zo cynisch.. Microsoft is een bekende, betrouwbare firma van naam.
Zij luisteren altijd goed naar de klanten en zullen zorgen dat de beste oplossing wordt gekozen.

(Uiteraard is dat Windows want er bestaan geen andere opties)

Het mooie is dat hier vooral naar de overheid gekeken wordt.
Het gebruik van windows XP is in het bedrijfsleven mkb en prive gebruik -ben ik bang- nog veel groter.
Alleen dat hoor je niet, want daar noemen ze dat bedrijfsgeheim of prive probleem.
Gelukkig wordt hier wel wat aandacht aan besteed ( eindelijk)

@Lex in het bedrijfsleven is dit eigen risico ,bij de overheid is het smijten met gemeenschapsgeld!
Diginotar is de nek omgedraaid om reden van geklungel ik vindt het onacceptabel dat het bij de overheid geen gevolgen heeft dit is dood ordinaire incompetentie en marktvervalsing door MS.
We hebben ruim 700 duizend werkelozen waaronder vast HELE goede ict'ers (lees betere dan er nu aan het werk zijn bij onze overheid)en ZZP'ers die weer werk mislopen door dit soort corrupte vriendjespolitiek.
Bah,....ik wordt kotsmisselijk van ons land en het tuig wat hier de dienst uitmaakt.

@Lex
Er zit een wezenlijk verschil tussen private en publieke sector, ondernemingsrisico genoemd.

Deze actie van Microsoft lijkt mij een goede.
"Weg van Windows XP
Bos )Microsoft) wil geen inhoudelijke informatie over het contract met de Nederlandse overheid geven, ‘dat doen wij over geen enkel klantcontract’. Wel laat hij aan Computable weten dat Microsoft Nederland met meer organisaties in gesprek is over deze nieuwe vorm van ondersteuning. Exacte aantallen weet hij niet, maar wel gaat het vooral om grote organisaties die de deadline van 8 april 2014 niet gaan halen. Bos: ‘Wij kunnen iedereen ondersteunen die niet op tijd de overstap weg van Windows XP kunnen maken."
Ik zal maandag contact met Microsoft opnemen. Op mijn laptop staan XP en Windows 7 tegelijk. Het is destijds niet gelukt Windows 7 aan de praat te krijgen. Er staan erg veel bestanden en erg veel e-mails op mijn laptop. Ik zal ook vragen om zo'n ondersteuningscontract. Financiën zijn wel een zekere beperking voor mij.

Abraham de Kruijf, IDA Innovatie (eenmanszaak)

Ja dat begrijp ik, de banken hadden geloof ik ook een ondernemingsrisico, wat euh nu door de overheid, lees ons belastinggeld, gedekt moest worden. Bedrijven ontslaan mensen en die moeten dan ook weer door ons allemaal aan het eten gehouden worden. Enfin, daar gaat mijn punt niet over, ik vind dat zinloze discussies.
Belangrijker is dat veel organisaties profit en non profit nog steeds worstelen met het windows XP verhaal. Ook daar moetenpoartijen zoeken naar een tijdelijke en definitieve oplossing. Creativiteit is dus van belang.

@Keesje Het smijten met geld gaat bij de overheid uit de staatkas en van de belastingcenten. Maar als het om geldsmijterij in het bedrijfsleven gaat daar betaal je dan weer voor als klant.

Maar het ging over XP. Had eerder bedacht moeten worden al is dat misschien is dat ook wel een centenkwestie geweest. Wel een uit de categorie goedkoop duurkoop. Die XP machines zullen overigens gewoon door blijven werken. Prima systeem.

We kunnen met zijn allen natuurlijk aardig op MS en de overheid afgeven natuurlijk maar sec is het volgende wel realiteit...

Het zijn de individuele overheden die zelf en autonoom besloten hun XP ' live' te houden. MS zou dom zijn om, binnen de huidige realiteit, niet commercieel een aanbod te doen naar die overheden. MS is namelijk gewoon een commerciële entiteit. Zo eenvoudig is dat.

Je kunt je wel afvragen of hier sprake is van een aanbesteding of het
'ad hoc' inhuren van externe expertise van de overheid. Deze vraag is zeker interessant want als dit riekt naar een aanbesteding, dan gaan de overheden knap de fout in.

MKB
Me dunkt, even terug kijkend naar mijn ervaringen met en bij het MKB, dat men zelf allang stappen moet hebben genomen en dat als er nu nog sprake zou zijn van bestaan of gebruik van Xp, men zelf en individueel eens in de spiegel moet gaan kijken.

Misschien niet een idee voor iemand een bureautje hiervoor in te richten het MKB te faciliteren bij een migratie? ;O)

@NumoQuest
Het gaat niet om Microsoft, deze heeft een duidelijk beleid rond lifecycle van producten hoewel we natuurlijk wel wat kunnen afdingen op de verschillen tussen versies aangezien elke nieuwe versie steeds meer toeters en bellen bevat. Dat levert niet alleen problemen op met de applicaties maar ook de hardware.

Dat overheid zo lang gewacht heeft met migreren waardoor ze nu tegen de muur staan is een ander verhaal, sinds invoering van Windows wijzigt besturingssyteem tenslotte met zekere regelmaat. Van Windows 3.x tot Wndows 8.x kent over een periode van 20 jaar dan ook al 11 minor en major wijzigingen die varieren van grafische opsmuk tot ondersteuning van nieuwe processor architecturen.

Binnen overheid kom je applicaties tegen die niet geschreven zijn met portabiliteit in gedachte. Enige tijd geleden schreef ik een opinie genaamd: 'Oud maar nog niet vervangen' waar ik inging op de uitdagingen die in menig applicatieportfolio zit. Hier valt Microsoft niets te verwijten omdat ze uitgebreid aangaven waaraan een applicatie moest voldoen. De 'designed for Windows ...' logo's stelden specifieke eisen aan de wijze waarop er met de onderdelen van besturingssysteem zoals de kernel omgegaan moest worden.

Lange tijd lag aandacht dus op het stabieler maken van het platform wat gezien de al eens verlengde levensduur dus gelukt is, zeker als ik overweeg dat XP ook als embedded OS veel gebruikt wordt. Het is dus niet dat XP een slecht besturingssysteem is maar deze wordt door het stoppen van de ondersteuning gewoon niet meer als veilig beschouwd. En vooral hier valt de overheid een verwijt te maken omdat informatiebeveiliging niet op de agenda staat. Daarbij gaat het trouwens niet alleen om besturingssysteem maar ook de inrichting en procedures.

Microsoft levert trouwens al enige tijd 'toolkits' in de vorm van assessment en migratie oplossingen zoals MAP en MDT waardoor wisseling van besturingssystemen technisch niet zo problematisch hoeft te zijn. Net als dat na de wereldwijde verspreiding van een worm er middelen kwamen vanuit het Trustworthy Computing Initiative (TwC) zoals MBSA en SCM om te zorgen dat niet alleen nodige patches aangebracht worden maar ook de juiste configuratie gebruikt wordt. De laatste versie van Windows maar aanloggen met LAN Manager is dan ook een slechte combinatie.

@Keesje
kom eens in oostenrijk kijken . . . veel erger!

Wat mij zo verbaast...!
Ik koop een auto (zit ook een besturingssysteem in - de motor).
Na 80 jaar kan ik nog steeds onderdelen verkrijgen.
Bij de motor van mijn computer niet meer dus?
Voordat u op mij gaat vitten.
De motor is het besturingssysteem, niet de processor.
Of de motor nu 1000 cc of 8000 cc is.
De onderdelen blijven verkrijgbaar - ook zonder airbag of APS.
Gaarne uw reactie.

Vermoedelijk heeft dit allemaal met budgetering te maken. Er is simpelweg geen budget voor een migratie naar een nieuwere versie van het os. Vooral niet omdat daar 10 tegen 1 ook nieuwe hardware bij moet komen omdat windows 8 natuurlijk niet werkt op een pc waarop xp verder goed op werkt. Dat budget wordt vermoedelijk niet bepaald door de gene die wel verantwoordelijk zijn voor de migratie. Nu is er echter sprake van een gevalletje rug tegen de muur. En dan is er wel budget, want we moeten wel.

Jammer dat er vanuit de overheid niet naar alternatieven wordt gezocht. Bijvoorbeeld Linux.
Als ik bij (semi) overheid kom, dan valt me altijd op dat er zoveel werkplekken zijn waar alleen maar hele simpele software opstaat, bijvoorbeeld alleen maar een browser of mail omgeving of iets van een spreadsheet. Dat kan zo eenvoudig op een Linux pc worden gedraaid. Dan kun je voor de apllicaties waarin je nu eenmaal zoveel geld hebt geïnversteerd dat je nu feitelijk aan windows vast zit, vaak genoeg nieuwe hardware aanschaffen, want de rest kost eigenlijk niets en kan draaien op de 'oude' windows hardware.
Maar ook dat zal naast een enorme hoeveelheid koudwatervrees te maken hebben met budget. Want je zult de integratie natuurlijk wel moeten uitzoeken. Een dus wachten we gewoon tot het geen 5 voor 12 is, maar 5 na 12; dan komt er vanzelf een budget beschikbaar én staan we niet zelf in de picture omdat we iets “anders” dan windows hebben voorgesteld. Wel zo veilig in een tijd dat je je baan niet gegarandeerd tot je pensioen hebt.

Het leuke van dit alles vind ik de (radio) reclame van microsoft omtrent windows 8. Voor de gene die deze niet kent: daar hoor iemand opscheppen over z'n nieuwe laptop met windows 8. Z'n gesprekspartner beklaagt zich erover dat deze nog met windows xp werkt, “alleen het opstarten duurt al een uur” is z'n grootste klacht.
Echt humor dat startprobleem, tenzij microsoft er stiekem voorzorgt dat starten steeds langzamer gaat naarmate er nieuwere versies van z'n os zijn.
Is dat ooit eigenlijk eens onderzocht?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-04T10:43:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.