ISO-norm voor ai en big data op komst

Dit artikel delen:
Big Data

De ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (ai) gaan snel en daarmee ook de ideeën hierover en de toepassingen ervan. Normeringsorganisatie NEN roept belanghebbenden op om mee te werken aan ISO-standaarden. Die moeten lijn brengen in de doorvoer en de toetsing en het aantonen van zaken als betrouwbaarheid, robuustheid, ethiek en juridische vraagstukken rondom ai-toepassingen en big data. Standaardisatie-organisatie ISO is recent gestart met de wereldwijde standaardisatie.

In een persbericht roept NEN belanghebbenden op om deel te nemen aan een bijeenkomst op 7 februari 2019. ‘Standaardisatie is een middel om te zorgen dat ai-toepassingen veilig en wenselijk zijn voor de mens, maatschappij en business. Door aan te kunnen tonen hoe bias (vertekening in de uitkomst door fouten in de analyse. Red.) wordt beperkt, ethische risico’s worden vermeden en ai-toepassingen hierop worden getoetst, vindt ai een betere weg naar de markt’, aldus NEN.

Op dit moment wordt er volgens de normeringsorganisatie gewerkt aan een gezamenlijke taal. Daarbij valt te denken aan het harmoniseren van verschillende terminologieën en frameworks die in omloop zijn.

Volgens de organisaties dragen landen als de VS, China, Korea, Duitsland en Frankrijk en de Scandinavische regio al actief bij aan de ISO-standaard. ‘De Europese Commissie volgt het onderwerp en in 2019 start een Focus Group om de Europese belangen in te brengen’, staat in de oproep over de kick-off bijeenkomst van NEN.

Nederland

De NEN meldt: ‘Om vanuit Nederland invloed uit te kunnen oefenen op de ISO-normen, wordt de normcommissie Artificial Intelligence opgericht. NEN nodigt bedrijven en organisaties die hier belang bij hebben uit voor deelname. Deelnemen aan de normcommissie brengt voordelen met zich mee, zoals deel uitmaken van het internationale standaardisatienetwerk rondom artificial intelligence en big data'.

Aanmelden

Op donderdag 7 februari 2019 vanaf 13:30 uur vindt de kick-off plaats bij NEN in Delft. Tijdens die eerste bijeenkomst wordt onder andere: 

-Het belang van standaardisatie door stakeholders geduid;
-Het werkprogramma van ISO gepresenteerd;
-De manier waarop partijen met elkaar gaan samenwerken en waarop ze input in ISO leveren, besproken

Belanghebbenden kunnen zich hier inschrijven. Deelname is gratis. 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-17T10:50:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.