APG en PGGM geven met ai inzicht in duurzaam beleggen

Dit artikel delen:

Pensioenuitvoerders APG en PGGM ontwikkelen samen een openbaar ai-platform voor vermogensbezitters en institutionele beleggers. Het platform helpt deze partijen bij het analyseren, selecteren en volgen van duurzame beleggingen. Het is ontstaan uit een project van het data team van APG.

Het platform maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (ai) en moet stimuleren dat er wereldwijd meer wordt belegd in duurzame projecten. Het stelt vermogensbeheerders in staat om te begrijpen in hoeverre hun beleggingsportefeuille bijdraagt aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, meldt APG. Deze VN-doelstellingen uit 2015 beogen een betere, leefbare wereld, bijvoorbeeld door de bouw van duurzamere steden en opwekking van schone energie.

Vergelijken en beoordelen

Het zogeheten SDI Asset Owner Platform is grotendeels ontwikkeld door Entis, een team van data scientists dat vorig jaar werd overgenomen door APG. Het team analyseerde ongeveer tienduizend beursgenoteerde ondernemingen en identificeerde daarvan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Met behulp van artificiële intelligentie (ai) kunnen vermogensbezitters deze gegevens vergelijken en hun eigen beleggingsportefeuille beoordelen op de bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN.

Om beleggingen onderling vergelijkbaar te maken, biedt het platform een gemeenschappelijke definitie, taxonomie en gegevensbron. Beleggers kunnen de inzichten die hieruit volgen, integreren in het beleggingsproces en meer kapitaal overbrengen naar projecten die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen.

Identificeren van duurzame beleggingen

De grootste klant van APG is ambtenarenfonds ABP. Dit fonds bedraagt 430 miljard euro, waarvan in 2020 58 miljard euro moet zijn belegd in duurzame projecten. Dat dit een verdubbeling is ten opzichte van 2015, toont volgens APG het belang om duurzame beleggingsprojecten te kunnen identificeren.

APG en PGGM zijn zogeheten pensioenuitvoerders, organisaties die onder meer de pensioenadministratie namens pensioenfondsen verzorgen. De twee partijen werken al langer samen, bijvoorbeeld bij experimenten met blockchaintechnologie bij de pensioenadministratie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij APG

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-18T10:50:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.