Hoofdzetel Europees ai-netwerk Claire in Den Haag

‘s Werelds grootste netwerk voor ai-onderzoek strijkt neer in Hofstad

Dit artikel delen:

In Den Haag staat sinds deze week het hoofdkantoor van Claire, het Europese samenwerkingsverband van organisaties actief in onderzoek naar kunstmatige intelligentie (ai). Het Haagse kantoor ondersteunt activiteiten in heel Europa en coördineert acht nevenvestigingen. Claire is het Europees antwoord op de miljardeninvesteringen van de VS, Canada en China in kunstmatige intelligentie.

Claire staat voor Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe. Het is naar eigen zeggen ‘s werelds grootste netwerk voor onderzoek naar de inzet van ai. De organisatie werd in juni 2018 opgericht door Holger Hoos (professor machine learning van de Universiteit Leiden), Morten Irgens (adjunct-rector bij Oslo Metropolitan University) en Philipp Slusallek (wetenschappelijk directeur bij het Duitse Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz).

Het onderzoeksnetwerk heeft tot doel om Europese initiatieven in kunstmatige intelligentie beter op de kaart te zetten en zo tegenwicht te geven aan ai-ontwikkelingen elders in de wereld. Het hoofdkantoor in Den Haag richt zich vooral op ai in de publieke sector, ai computing en data-infrastructuur, en de ontwikkeling van een focus op ai voor sociaal welzijn. Dit laatste gebeurt in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties in 2015 vaststelden.

Ai hoog op de agenda

Volgens de organisatie is het essentieel om binnen en buiten Europa samen te werken op het gebied van ai. Het thema staat ook hoog op nationale en internationale beleidsagenda’s. Zo presenteerde de Nederlandse regering afgelopen oktober haar Strategisch Actieplan voor AI en verschenen beleidsdocumenten over de publieke waarden en mensenrechten bij ai en over waarborgen tegen de risico’s van data-analyses door de overheid.

Claire werkt in Nederland samen met de Nederlandse AI Coalitie, de Europese Commissie, het Europese ai-consortium AI4EU, Benelux AI Association, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO. Behalve in Den Haag heeft het samenwerkingsverband vestigingen in Praag, Saarbrücken, Rome en Oslo en binnenkort ook in Brussel, Zürich, Parijs en Cork.

Verantwoordelijk wethouder van Den Haag, Saskia Bruines, is blij dat het hoofdkantoor van Claire in Den Haag staat. Volgens haar wordt de Hofstad ermee een ‘zeer relevante plek voor de ontwikkeling van het verantwoord gebruik van ai in Europa.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-11T11:55:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.