Kabinet en bedrijven investeren 2 miljard in ai

De komende zeven jaar gaan het kabinet en bedrijven gezamenlijk ongeveer 2 miljard investeren in ai-toepassingen. Dat schrijft het ministerie van Economische Zaken in een toelichting op een Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie dat vandaag is gepubliceerd.

Het kabinet investeert jaarlijks al tientallen miljoenen euro’s in ai. In 2019 gaat het om 64 miljoen euro. Ambitie is om dit publieke deel te verdubbelen om gezamenlijk met bedrijven en kennisinstellingen deze technologie te ontwikkelen tot concrete toepassingen. Op dit moment werken al 65 partijen, waaronder het ministerie van Economische Zaken, daar samen aan in de Nederlandse AI Coalitie.

Die publiek-private samenwerking werd vandaag gelanceerd en vormt met de strategie de basis voor de Nederlandse aanpak van ai. De coalitie streeft naar een meerjarige publiek-private investering van in totaal twee miljard euro in zeven jaar.

Rechten van burgers

Het Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie is door Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) namens het kabinet naar de Tweede Kamer gestuurd.

Staatssecretaris Mona Keijzer: ‘Ai verandert nu al onze wereld ingrijpend. We moeten zorgen dat we niet geleefd worden door deze technologie, maar die voor ons laten werken. Met deze gecoördineerde kabinetsaanpak leggen we de basis voor een goede bijdrage van ai aan onze maatschappij, banen en inkomsten en zorgen we dat Nederland een innovatieve koploper blijft. Daar hoort ook de ambitie bij om op korte termijn het forse bedrag, dat bedrijven, kennisinstellingen en overheden al samen investeren, verder te verhogen.'

Het actieplan is gericht op het benutten van de kansen van ai en omvat onder meer financiering voor onderzoekers en ondernemers. In tegenstelling tot veel andere nationale ai-strategieën geeft het actieplan ook aandacht aan essentiële randvoorwaarden voor het succesvol toepassen van ai als scholing, datagebruik, digitale infrastructuur en de bescherming van de rechten van burgers met passende ethische en wettelijke kaders, schrijft het ministerie.

'De mens centraal'

Het uitgangspunt van de kabinetsstrategie is dat mensen centraal staan met respect voor hun rechten. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) benadrukt dat menselijk contact tussen overheid en burger nodig blijft en kondigt onder meer een samenwerkingsplatform aan. Daarin gaan overheden kennis en ervaringen delen en beleid afstemmen rondom publieke waarden en mensenrechten binnen AI. Ook gaat het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties bekijken hoe discriminatie bij ai valt te voorkomen en onderzoekt of toezichthouders voldoende hun werk kunnen doen, nu bedrijven en organisaties steeds vaker algoritmes gebruiken’ staat in de toelichting. 

Het kabinet zegt ook oog te hebben voor eventuele risico’s zoals gebrekkige transparantie van data-analyses en algoritmes.’ Hierdoor kunnen mensen zich onvoldoende weren tegen de uitkomsten daarvan. Bovendien kunnen deze fouten bevatten en discriminerende effecten hebben. Daarom heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) richtlijnen geformuleerd voor de toepassing van algoritmes door de overheid.’

AI voor mens en maatschappij

Binnen de onderzoekswereld gaan al langer stemmen op voor het belang van ai-toepassingen die mens en maatschappij dienen.

Computable sprak in een interview met Uva-onderzoeker Sennay Ghebreab over de oprichting van een Civic AI Lab, dat is een groep die zich richt op specifieke ai-toepassingen waarbij rekening wordt gehouden met fundamentele burgerrechten. Lees hier het Computable-inteview: 'Maatschappelijke ai vraagt andere kijk op algoritmen'

Ai is ook een belangrijk thema tijdens de vakbeurzen Infosecurity en Data & Cloud Expo. Tijdens die beurzen in de Jaarbeurs in Utrecht gaan meerdere sprekers in op het onderwerp.

Bekijk via onderstaande links meer info over de ai-sessies in het sprekersprogramma van Computable en registreer voor gratis toegang tot de beurs en keynotes. 

-AI bij de Belastingdienst
-AI in een bi-modal security aanpak
-AI moet eerlijker en inclusiever, oprichter Civic AI-lab
-Demo: AI & IoT 'powered by' Azure
-Deep Learning for Inspection at Tata Steel
-Hoe kan AI ons helpen bij audits en certificeringen?
-
AI From Idea to Solution: the key ingredients to successfully applying AI

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-08T16:26:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.