Gemeenten met te hoge it-ambities terugfluiten

Dit artikel delen:

Gemeenten moeten eerst maar eens de basis van hun gegevenshuishouding op orde zien te krijgen voordat ze zich aan allerlei geavanceerde it-projecten wagen. In die bewoordingen deelt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) de mening van privacy-voorvechter Bits of Freedom dat gemeenten er verkeerd aan doen ‘te willen rennen voordat ze kunnen lopen’.

Van Huffelen vindt dat overambitieuze gemeenten die hun basisverplichtingen aan hun laars lappen, teruggefloten moeten worden. Vooral wanneer data worden verwerkt die persoonsgegevens omvatten, is voorzichtigheid geboden.

De staatssecretaris reageert daarmee op een rapport van Bits of Freedom waarin gemeenten worden gehekeld die ‘datagedreven’ willen werken met behulp van nieuwe technologieën, big data en algoritmen zonder dat aan de basisverplichtingen voldoen. Uit dit onderzoek bleek dat negen van de tien grote gemeenten hier een potje van maken. Alleen de gemeente Utrecht houdt zich aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De rest gaat onzorgvuldig om met de gegevens van hun inwoners, zo luidde het vernietigende oordeel.

Geconfronteerd met de kritiek stelt Van Huffelen dat de praktijk van digitalisering weerbarstig blijkt. Gegevens hebben te maken met veel informatiesystemen die helpen bij de uitvoering van hun taken. De staatssecretaris verwacht van betrokken gemeenten een concreet plan hoe ze de AVG voortaan denken te kunnen naleven. Ze antwoordt op vragen van het Kamerlid Bouchallikht (GroenLinks) dat de overheid inderdaad een voorbeeldfunctie heeft bij de naleving van wettelijke normen. Alle gemeenten moeten zich houden aan de AVG.
Ook wordt gekeken naar de huidige rol van de Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG). De minister van Rechtsbescherming onderzoekt of deze functie verder is te versterken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Big data

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-07T10:33:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.