SAP Netweaver BI bestaat over een tijd niet meer

Cloud computing

Na de overname van Business Objects door SAP moesten de twee bedrijven besluiten met welke producten ze doorgaan en welke niet. Ze besloten door te gaan met het bi-platform van de Franse bi-leverancier.

Het business-intelligenceplatform van SAP is over acht jaar niet meer beschikbaar. John Schwarz, ceo van Business Objects, zegt dat het bedrijf heeft gekozen om verder te gaan met het platform van de Franse bi-leverancier. "Business Objects heeft een marktaandeel in de bi-markt van 50 procent", zegt hij.

SAP kocht Business Objects eind vorig jaar voor 4,8 miljard euro. De bedrijven hebben inmiddels besloten welke producten worden doorontwikkeld en welke niet. Schwarz vertelt aan Computable dat de komende jaren nog wel ondersteuning wordt geboden voor het bi-platform. Nieuwe klanten zullen het platform niet meer kunnen gebruiken.

Interface is kneuteriger

Voor gebruikers van de Duitse softwaremaker lijkt de keuze geen verrassing. Al tijdens de gebruikersdagen in april bleek dat veel klanten mogelijkheden zagen bij de integratie van het bi-platform van Business Objects in SAP. Jos Redeman, SAP-gebruiker bij Philip Morris Nederland, merkt bijvoorbeeld dat het lastig is om met SAP op detailniveau rapportages te maken voor eindgebruikers. Het pakket biedt standaardrapporten, maar het aanpassen van deze rapporten is erg lastig. Peter Millenaar, werkzaam bij de Rabobank vat het kort en krachtig samen. "De interface van SAP is toch wat kneuteriger. Vooral voor kleine bedrijven is dat erg onaantrekkelijk."

Schwarz kan zich wel in deze reacties vinden. "De SAP-interface is gemaakt voor gebruikers van de fabrikant. Met onze interface moesten ook gebruikers werken die bekend waren met IBM of Microsoft. Daarom is onze interface vriendelijker en is er geen expertkennis nodig en daarom breder inzetbaar."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Netweaver BI is meer dan alleen de frontend tools welke deels door BO zullen worden vervangen. Het Netweaver datawarehouse (backend) zal blijven bestaan. Jammer dat de redactie zo slordig is met de berichtgeving want nu lijkt het erop dat het gehele netweaver bi komt te vervallen. Graag verwijs ik naar de SAP BO Roadmap welke precies aangeeft welke tools komen te vervallen / worden samengevoegd.

Matthias,

Je hebt het erg mooi samengevat. Je bent goed op de hoogte van de ontwikkelingen. Het artikel is naar mijn mening niet "scherp" geformuleerd en bevat deels onwaarheden.

Leuk om te zien dat een oud studiegenoot goed geinformeerd is!

Vooralsnog is Business Objects alleen "maar" Front-end, met een aantal (goede) tools om data te ontsluiten op een relationele manier. Het is echter geen DWH. Niets ten nadele hiervan want het is wel een heel goed Front-End.

Om nu echter opeens te zeggen dat iedere reden om een DWH te gebruike niet meer steekhoudend zou zijn door het samengaan van BO en SAP BI is wel heel kort door de bocht.

Een hechte integratie van dit Front-end met het DWH back-end van SAP BI ligt meer voor de hand. Ook kijkend naar de Roadmap waar Matthias al naar verwees.
Dat het geluid uit de BO stal anders is kan ik me voorstellen. Lijkt me ook logisch.
Je zou het echter ook kunnen omdraaien, BO bestaat eigenlijk niet meer (en zeker niet over 8 jaar), het is nu SAP BO ;-).

Een roadmap, oftewel marsroute, voor software ontwikkeling biedt gebruikers inzicht in de functionaliteit waarover ze in de nabije dan wel verre toekomst kunnen beschikken. In die zin is er bij de beschrijving van de convergentie van de BI-productlijn van SAP en de productlijn van BI-specialist Business Objects geen sprake van een roadmap. Want, de functionaliteit is al een jaar beschikbaar voor SAP-klanten.

De communicatie over de gevolgen van de overname van Business Objects door SAP is geen sinecuur, wanneer je beseft dat beide bedrijven ongeveer 45.000 klanten hadden. Wie een transparante voorlichting nastreeft, moet daarvoor flink veel tijd uittrekken. Het ontbreken daarvan is wellicht de oorzaak van de verwarring in de klantenkring van met name SAP. Het thema BI leeft, zo blijkt uit de diverse reacties naar aanleiding van het interview dat Computable had met voormalig Business Objects topman John Schwarz . De lezers van het artikel zouden de indruk kunnen krijgen dat bepaalde SAP BI-producten niet langer ondersteuning genieten. Wellicht dat de misvatting voortkomt uit het algemene gebruik van de term NetWeaver. Dit immers is geen specifiek BI-product van SAP maar de naam van een productfamilie, waaronder de applicatieserver. Op basis van deze applicatieserver ontwikkelen SAP en derde partijen applicaties.

Zo maken de SAP business applicaties allen gebruik van het NetWeaver platform. Het betreft hier dan transactiegedreven toepassingen die qua structuur duidelijk verschillen van BI-applicaties. Transactieverwerking en business intelligence raken echter steeds meer met elkaar verweven. Onder invloed van economische en maatschappelijke ontwikkelingen ziet het management van ondernemingen zich geplaatst voor de uitdaging om de controle op strategie en uitvoering onder ??n beheerinstrument te plaatsen. Desalniettemin zullen de benodigde softwarecomponenten nog jaren als aparte productcategorie?n door het leven gaan.

Terwijl de databronnen van transactiegedreven toepassingen als vanzelf de applicatie komen binnenrollen, vereisen business intelligence toepassingen ETL-activiteiten betsaande uit een complex proces van selectie, extractie en in het juiste formaat neerzetten van data in een zogeheten datawarehouse. Daarop laten we de analytische formules en calculaties los die de antwoorden op de gestelde businessvragen moeten opleveren. De content zal eerst in context moeten worden geplaatst. Eigenlijk is het ontbreken van voldoende processorcapaciteit debet aan dit complexe voorbereidende proces. Het proces van real-time aggregatie en calculatie op basis van terabytes aan data vergt simpelweg meer ?power? dan de thans commercieel leverbare computersystemen kunnen ophoesten. Wel worden flinke stappen vooruit gezet door de inzet van ?in-memory? analytics oplossingen. Zo biedt SAP uitkomst met de BIA (BI Accelerator), bestaande uit een snelle indexeringsmethode in samenhang met een optimaal gebruik van het werkgeheugen (in core) voor de uitvoering van analytische bewerkingen.

Het samenvoegen van de BO en SAP BI-productlijnen is dus niet van invloed op het datamanagementdeel, m.a.w. SAP NetWeaver BI Data Warehousing Workbench blijft gehandhaafd voor alle SAP-applicatie databronnen. SAP NetWeaver BI business content blijft gewoon beschikbaar. Daarin wordt continue ge?nvesteerd. BO Data Integrator (BODI) is het (ETL = Extract Transform Load) instrument voor het vergaren van gegevens uit alle niet SAP-bronnen. Naast applicatieservers van derden zoals Tomcat, .NET, Websphere etc. wordt NetWeaver als het applicatieserver platform voor Business Intelligence ondersteund. In het ?hart van de BI-machine" verandert er niks. Degene die al hebben ge?nvesteerd in business content, kunnen deze content blijven gebruiken ook in combinatie met de nieuwe BI front-end.

Aan de front-end kant met daarin de query, reporting en analyse producten verandert wel het nodige. Sinds eind 2007 neemt het SAP-aanbod, bestaande uit de Business Eplorer suite (Bex) niet meer een strategische positie in. Wel blijven de Bex-producten nog jaren onder ?maintenance? . Dat betekent dat degenen die Bex Analyzer, Bex Web Analyzer, Bex Report Designer en Bex Web Application Designer gebruiken, dit gewoon kunnen blijven doen. Om echter te kunnen voldoen aan gebruikerseisen op het gebied van gemak, visualisatie en ?zelfbediening? is de nieuwe SAP front-end productenlijn afkomstig van Business Objects aan het productportfolio toegevoegd. De informatiebehoefte van gebruikers bepaald in welke vorm dashboards, rapportages analyses etc. aan hen worden aangeboden, vari?rend van papier tot Blackberry Mobile. Als metafoor voor deze gebruikerservaring hanteer ik daarom een bak met ijsjes. SAP leverde tot voor kort een bak met enkele smaken ijs. De nieuwe BI front-end biedt een veel groter aantal smaken Logisch, want de BO organisatie is vanaf de oprichting begin jaren 90 van de vorige eeuw geheel toegewijd aan BI.
Samenvattend zit de toegevoegde waarde van het nieuwe SAP BI in de combinatie van uitgebreide standaard business content, een solide applicatieserverfundering, aangevuld met een front-end in vele smaken.Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-27T09:34:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.