IBM helpt Shell bij rekenwerk olieproductie

Ict-bedrijf IBM helpt oliemaatschappij Shell bij de ontwikkeling van rekenmodellen en analysetechnieken om de productieperiode van olie- en aardgasvelden te verlengen. Daartoe hebben beide bedrijven een tweejarige samenwerking gesloten. Shell beschikt over een grote hoeveelheid aan data over oliereserves, bodemgegevens en productiecijfers. IBM levert analyse- en simulatietechnieken om berekeningen met die data uit te voeren. Er zijn geen financiële details van de overeenkomst bekendgemaakt.

De oliemaatschappij, die voorheen voornamelijk onderzoek uitvoerde met dure en experimentele installaties, vervangt dat fysieke onderzoek deels door rekenmodellen en analyses met behulp van supercomputers. De rekenopdrachten worden uitgevoerd in de datacenters van IBM. Shell levert de data aan vanaf het hoofdkantoor in Rijswijk.

Door de inzet van IBM moeten de kosten en tijd die nodig zijn om de berekeningen uit te voeren, verminderen. Het complexe proces, waarbij vaak afwijkende gegevens over olie- en gasvelden met elkaar in lijn worden gebracht, neemt momenteel enkele maanden in beslag.

Andere onderzoeksgebieden

IBM hoopt de kennis en ervaring die het opdoet tijdens de samenwerking met Shell ook in de toekomst te kunnen gebruiken voor vergelijkbare rekenmodellen en analyses in andere industrieën en onderzoeksgebieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-01T10:58:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.