Oranje niet favoriet in analyse WK-finalisten

Spanje maakt de meeste kans om wereldkampioen voetbal te worden. Dat blijkt uit een statistische analyse van de finalisten van het wk-voetbal door softwaremaker Ortec. In een analyse van effectiviteit van de teams scoort Spanje een 7,3, Nederland noteert een 6,7. Het softwarebedrijf baseert die rapportcijfers per landenteam op de analyse van individuele spelers tijdens de gespeelde wedstrijden op het wk-voetbal 2010 in Zuid-Afrika.

De leverancier maakt voor de analyse van de teamprestaties gebruik van het Effectivity In Action Systeem (EIA), een rekenmodel dat gebruikt wordt bij de analyse van individuele en teamprestaties. Die index wordt opgesteld aan de hand van individuele prestaties van spelers zoals balcontact, positie op het veld, gewonnen duels, passes en doelpunten. Die gegevens van individuele spelers worden samengevoegd tot een rapportcijfer per ploeg.

Ook wanneer er naar de topspelers per ploeg wordt gekeken scoort Spanje hoger dan Nederland. Sneijder en Robben scoren beide een 7.5 terwijl Xavi een 8.4 haalt en Xabi Alonso een 8,2. Nederland heeft vier spelers die een hoger rapportcijfer halen dan een 7. Spanje heeft maar liefst acht spelers die boven een 7 uitkomen, waarvan drie hoger scoren dan een 8.

Xavi schiet van afstand

Acties en veldposities Sneijder in halve finale.

Uit de individuele analyse van middenvelder Xavi blijkt dat hij tijdens het wk slechts vier keer actief is geweest in het doelgebied van de tegenpartij. Bijna alle doelpogingen van Xavi zijn vanaf de tweede lijn.

Volgens de analyse dook middenvelder Sneijder tijdens de gespeelde wedstrijden ruim 10 keer op in het vijandelijk doelgebied. Het softwarebedrijf becijferde ook dat Robben tijdens de wk-wedstrijden maar liefst 39 keer naar binnen kwam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En wat is de effectiviteit van de scheidsrechter. Is die ook gemeten?

Waarschijnlijk vergeten ze nog wel wat statistieken op te nemen hoor. Zoals het zorgen dat je een corner krijgt, vrijlopen, druk zetten op tegenstander etc

Beurzen werken ook met statistieken....en we hebben gezien hoe betrouwbaar die zijn ;-)

Statistieken zijn niet het probleem, maar de mensen die ze niet begrijpen en dus verkeerd gebruiken.

Kent u deze uitspraak van Benjamin Disraeli:
"You got lies, damned lies and you got statistics"
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/ptitle5kgfz6fn1lsoHolland gaat lekker toch met wereldcup naar huis :-P
Olee Ole Ole Ole We are the champions, Biertje anyone?

En idd de scheidsrechter had een behoorlijke invloed gezien de statistische uitschieter in het aantal getrokken kaarten.

Gele kaarten krijg je niet omdat de ScheidsRechter zo partijdig is, die krijg je bij overtredingen - als die plaats vinden.
Statistisch gezien heeft Spanje meer bal-bezit gehad en dus meer kans.
Bij een spel van 10 tegen 11 konden we de kracht niet meer weerstaan - en dat is niets om ons zelf 'over te schamen', de Spanjaarden hadden verlenging nodig èn een man minder aan onze zijde - om van ons te kunnen winnen - noem dat maar slecht... wij hebben tenminste een echt verdiende 2e plaats.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-09T15:01:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.