Open Source Conference 2011

Pentaho vernieuwt BI-vlaggenschip

Cloud computing

De Amerikaanse open source business intelligence-leverancier Pentaho heeft zijn vlaggenschip, de BI Suite Enterprise Edition, uitgebreid met nieuwe tools. Het bedrijf merkt dat klanten in de Benelux het bedrijf vaker in het vizier krijgen. De software voor data-integratie, analyse, rapportage en dashboard werd dit jaar onder andere aangeschaft door het vliegveld van Brussel, het St. Antonius Ziekenhuis en SpecSavers.

De Pentaho BI Suite Enterprise Edition kreeg dit jaar een aantal vernieuwingen, zoals capaciteiten voor interactieve rapportages en een nieuwe visueel ingestelde user interface. Hierdoor kunnen gebruikersapplicaties gepersonliseerd worden. Zakelijke gebruikers, zoals verkoopmanagers en marketeers, kunnen met de Pentaho BI 4 Enterprise Edition nu zelf rapportages opstellen, zonder hulp of tussenkomst van de it-afdeling, aldus de Belg Davy Nys, directeur van Pentaho Europa. Hierbij krijgen zakelijke gebruikers ondersteuning via Pentaho's Agile BI-methodologie, waarmee ze sneller dashboardoverzichten kunnen maken. Pentaho's BI biedt verder analyses en rapportages, onder andere online analytical processing (olap) en ad-hoc analyses.

Big data

Volgens Nys is de Pentaho bi-software geschikt voor het analyseren van big data in combinatie met het open source Hadoop-raaamwerk . Hierdoor kan sneller (on)gestructureerde data worden verzameld afkomstig uit bijvoorbeeld hr- en crm-applicaties. ‘De bi-software van Pentaho kan gecombineerd worden met big data-oplossingen van Teradata,Oracle, IBM Netezza en EMC Greenplum.' Verder werkt de bi-software van Pentaho samen met Ingres Vectorwise datawarehouse software en MongoDB-databases.

Actuate en Jaspersoft

In de markt voor open source bi zijn naast Pentaho ook Actuate en Jaspersoft actief. Ze spelen met hun software in op de vaag naar meer kostenefficiënte bi-oplossingen die gebaseerd zijn op SaaS en open source. In Nederland wordt Pentaho onder andere verkocht door Incentro. Pentaho's open source-community wordt ondersteund door enkele tienduizenden leden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-14T13:44:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.