3D-model van plaats delict helpt rechercheur

Een nieuwe methode voor 3D-modellen op basis van video-opnames maakt een volledige reconstructie mogelijk van een plaats delict en produceert automatisch een onderzoekslog, een logboek waarin terug te vinden is aan welke elementen in de ruimte de rechercheur aandacht heeft gegeven.

De methode, ontwikkeld door promovendus Trung Kien Dang van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), kan politierechercheurs ondersteunen bij het inventariseren en achteraf analyseren van ruimtes waar een misdrijf is gepleegd. Bovendien kan - met een gebruikersinterface die Dang ontwikkelde - in ruimte en tijd genavigeerd worden door het 3D-model en de onderzoekslog. Dang verdedigt zijn promotieonderzoek op vrijdag 31 mei aan de Universiteit van Amsterdam.

Het resultaat van Dangs onderzoek is een compleet raamwerk op basis van 3D-modellen die het onderzoeken van een ruimte - zoals een plaats delict - verbetert. Zo kan met zijn methode het meten van bepaalde objecten achteraf en buiten de ruimte gebeuren zonder tijdens het opnameproces keuzes te hoeven maken over welke objecten gemeten moeten worden. De methode kan ook worden ingezet voor complexere taken, zoals het toetsen van hypotheses over wat er zich heeft afgespeeld op een plaats delict.

De Amsterdamse onderzoeker combineert videoanalyse en computertechnieken, en ontwikkelde een gebruikersinterface waarmee het mogelijk is om door het 3D-model te navigeren op basis van de automatisch gevonden belangrijke onderdelen in de onderzoekslogs.

Makelaars en bouwinspecteurs

Dang bekeek de mogelijkheden en beperkingen van bestaande methoden, en nam succesvolle onderdelen hiervan op in het nieuwe raamwerk. Daaruit ontwikkelde hij zijn automatische en semi-interactieve methoden. Die lenen zich niet uitsluitend voor gebruik door de politie. Ook voor andere professionals die in hun werk ruimten moeten analyseren - bijvoorbeeld makelaars en bouwinspecteurs - zijn de 3D-modellen en onderzoekslogs geschikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-17T10:57:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.