SAP voert boventoon bij BI-systemen

Van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers maakt ongeveer 37 procent gebruik van een business intelligence (BI)-oplossing. SAP voert daar met 15 procent marktaandeel de boventoon. Bi-oplossingen van IBM Cognos worden door een kleine 10 procent van de locaties gebruikt. Qlik, voorheen QlikTech, kent een penetratie van 4,5 procent.

Installed base bi-leveranciers

Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van circa zevenduizend gesprekken die zijn gevoerd met it-verantwoordelijken bij Nederlandse publieke en commerciële instellingen met  vijftig of meer medewerkers, over het gebruik van bedrijfsapplicaties.

Wordt er alleen gekeken naar het aantal vestigingen dat een bi-oplossing gebruikt, dan heeft SAP een marktaandeel van 40 procent. IBM is goed voor circa 24 procent van de markt en 10 procent van alle bi-oplossingen is van Qlik.

De top 5 wordt verder ingevuld door Oracle en Microsoft, beide goed voor circa 6 procent van de bi-oplossingen. Maatwerkoplossingen komen nauwelijks voor. De tien grootste aanbieders zijn samen dan ook goed voor meer dan 90 procent van de gebruikte bi-software.

Penetratie bi-oplossingen per marktsegment

SAP komt het meest voor bij multinationals (55 procent). IBM Cognos komt bovengemiddeld vaak voor bij publieke instellingen, het betreft dan met name Nederlandse gemeenten. Qlik wordt bovengemiddeld ingezet bij bedrijven met vijftig tot 2500 medewerkers. Ook Oracle kent in deze groep bedrijven zijn hoogste penetratie-graad.

BI-oplossingen worden procentueel gezien het meest gebruikt in de segmenten overheid, gezondheidszorg en in het handelssegment. Als echter wordt gekeken naar het aantal bedrijfsvestigingen per segment, is te zien dat binnen de industriële sector, de zakelijke en financiële dienstverlening en de groothandel de meeste bedrijfslocaties gebruikmaken van een bi-oplossing.

On-premise versus extern

Locatie van de bi-oplossing

Alle grotere softwareleveranciers zijn actief met het aanbieden van oplossingen uit de cloud. Voor business intelligence is dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hr en crm, echter veel minder van toepassing. Slechts 1 procent van de gebruikte bi-oplossingen komt uit een public cloud. Bij ongeveer 33 procent van de bedrijfsvestigingen draait de oplossing nog op servers op de eigen locatie.

Het grootste deel van de locaties geeft aan dat de gebruikte bi-oplossing buiten de deur wordt gehost. Voor 35 procent van de oplossingen geldt dat ze draaien op een andere locatie binnen de eigen organisatie (remote) en 33 procent draait in een datacenter van een externe dienstverlener (hosted).

Per marktsegment zijn de verschillen tussen deze vormen duidelijk zichtbaar. Bij multinationals draait 35 procent van de oplossingen op een zusterlocatie en 50 procent vanuit een extern datacenter. Bij bedrijven in het segment medium sized businesses (vijftig tot 250 medewerkers) draait in de meeste gevallen de bi-oplossing nog op de locatie zelf. De laatste jaren is het overall percentage remote vrij constant gebleven. De verschuiving heeft met name plaatsgevonden van on-premise gebruik naar hosted-oplossingen. Zo was het percentage hosted in 2013 nog 21 procent en local 40 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-08T10:45:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.