CWI lanceert open source MonetDB/XQuery

Dit artikel delen:

Informatici van het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam lanceerden deze week tijdens de Holland Open Software Conference MonetDB/XQuery, een open broncodesysteem dat een complete implementatie van XQuery bevat.

Het CWI werkte voor de ontwikkeling hiervan samen met onderzoekers van de Universiteit Twente en de Universität Konstanz in München. MonetDB/XQuery is gebouwd op het eerder ontwikkelde MonetDB relationale databasesysteem. Volgens het CWI overtreft de nieuwe implementatie van XQuery alle tot nu toe bekende XQuery-systemen, zowel wat betreft zoektijd als de omvang van de te doorzoeken documenten.

XQuery is de databasevraagtaal voor XML-documenten. Het wordt momenteel ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C). Net zoals SQL een vraagtaal is om relationele tabellen te doorzoeken om daarmee nieuwe relationele tabellen en views te maken, is XQuery een vraagtaal om XML-documenten te doorzoeken om daarmee nieuwe XML-documenten te creëren.


Anders dan bij de vraagtaal SQL is het in XQuery ook mogelijk om, naast de inhoud van XML-documenten, de structuur te doorzoeken. “In een bibliotheek kun je een catalogus met boektitels doorspitten, maar je kunt ook op de planken zoeken naar dat ‘grote in leer gebonden boek dat eruit ziet als een oude bijbel’”, vergelijkt een CWI-onderzoeker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-31T11:30:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.