RWS voltooit acceptatietest video analytics

Nieuw systeem signaleert automatisch incidenten op de weg

file

Rijkswaterstaat (RWS) is flink op weg met de toepassing van video analytics. Slimme camera’s houden de wegen in de gaten en waarschuwen wegverkeersleiders bij incidenten, zoals stilstaande voertuigen en afgevallen lading. Dit systeem kwam kortgeleden door de acceptatietest, meldt projectmanager Johan van Eyk van RWS.

De acceptatietest vond plaats in de RWS-verkeerscentrale in Rhoon. Na afronding van de test breekt nu een periode van ontwikkelen en optimaliseren aan, schrijft Van Eyk op LinkedIn. In ongeveer een half jaar gaat RWS samen met leverancier ARS Traffic & Transport Technology de kwaliteit en functionaliteit van het systeem doorontwikkelen.

3000 extra verkeersleiders

"We kunnen sneller zorgen dat we problemen oplossen"

Het video analytics-systeem met zijn slimme camera’s signaleert incidenten op de weg en alarmeert de wegverkeersleider. Die kan verdere actie ondernemen, zoals het afsluiten van baanvakken en het langs sturen van wegwerkers. Het is de bedoeling dat het systeem uiteindelijk de filedruk vermindert.

Van Eyk: ‘Doordat wij sneller weten dat er dingen aan de hand zijn, kunnen we sneller zorgen dat we die problemen oplossen. We hebben bijvoorbeeld drieduizend camera’s maar niet drieduizend mensen om ze in de gaten te houden. Met de nieuwe technologie krijg je drieduizend extra wegverkeersleiders die met je meekijken.'

Legio toepassingen

Het systeem wordt in het begin ingezet bij incident management en de opening van spitsstroken. Volgens de projectmanager zijn er nog legio andere toepassingen van de technologie mogelijk, bijvoorbeeld in de scheepvaart.

ARS Traffic & Transport Technology (ARS T&TT) is een Haagse leverancier van verkeers- en transportsystemen. Naast oplossingen voor video analytics levert het bedrijf onder meer snelheidscamera’s, voertuigherkenningssystemen en parkeerbegeleidingssystemen. De onderneming heeft vooral Nederlandse klanten, zoals Parkeerbeheer Groningen, het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat. ARS T&T is ook actief in India en heeft ambities elders in Europa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-19T16:39:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.