Een op de drie ict-vacatures lastig in te vullen

Het aantal vacatures in de ict steeg de afgelopen jaren weer flink. Van de 29.000 vacatures die per jaar ontstaan zijn er gemiddeld zo'n 10.000 lastig in te vullen.

Bij de moeilijk invulbare vacatures worden vooral hoger opgeleiden gezocht. Het ontbreken van ervaring en de juiste competenties is vaak het probleem. Dat blijkt uit het onderzoek 'de digitale economie 2006', dat is uitgebracht door het Centraal Bureau van de Statistiek. De vraag naar ict'ers stijgt sterk; het aantal werkzame ict'ers is sinds 1997 met 50 procent toegenomen. De vacaturegraad in de ict-industrie is twee keer zo hoog dan die van de rest van de economie. Ook internationaal gezien werken er in Nederland relatief veel ict'ers.

Het invullen van de vacatures wordt de komende jaren lastig, want het Nederlandse hoger onderwijs leidt relatief weinig informatici op. Nederland scoort minder dan het EU-gemiddelde. Toch verdubbelde het aantal informatica-afgestudeerden in het hbo sinds 1990/1991.

Het profiel van de ict'er wijkt op een aantal punten duidelijk af van het gemiddelde. Ict'ers werken vaker in vaste dienst en minder vaak als flexibele kracht of als zelfstandige. Gemiddeld werkt een ict'er vaker 35 uur of meer per week (85 procent) dan het gemiddelde (63 procent). De leeftijd van ict'ers ligt wat lager en het opleidingsniveau is hoger dan de totale werkzame beroepsbevolking.

De meeste ict'ers zijn te vinden bij computerservicebureau's. Tweederde van de werkzame personen is daar ict'er. Ook bij de financiële instellingen zijn relatief veel ict'ers (9 procent). Bij de sector landbouw, bosbouw en visserij werken nauwelijks ict'ers, slechts 0,2 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Lastig helemaal niet, er zijn legeo ICT'ers te vinden. Er zitten er nog steeds te veel op de bank. Maar de meeste bedrijven hebben een imago problemen. Jong, snel en dynamisch(?) Ik heb ruim 15 jaar ervaring in de IT bij grote organisaties en Ministeries, maar wel senior.
Mijn lijf kreet is nog steeds: U heeft een uitdaging, bel en ik kom eraan. !,
maar het blijft angstig stil, maar wel klagen dat ze niemand kunnen vinden...

Mijn CV en e-mailadres zijn bekend bij Computable en ik hoor graag....

ik heb dezelfde ervaring, heb 20 jaar ervaring in de it en er is geen interesse.

als het maar jong is, en vooral goedkoop is, en een beetje van het nieuwste kunstje kent, dan hebben de bedrijven wel interesse.....

want daar kunnen ze goed op verdienen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-21T09:40:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.