Mosion naar Proface, mensen ontevreden

De overname van IT-bedrijf Mosion door detacheerder Proface lijkt op een sterfhuisconstructie. Mosion-directeur ad interim Mike de Vrueh ontkent en zegt dat de verkoop 'zuiver' georganiseerd is. Het personeel is echter teleurgesteld en een deel zoekt zijn heil elders.

Proface heeft het IT-bedrijf Mosion uit Utrecht ingelijfd. De aandeelhouders van Proface - Schotsman, Van Andel en de investeringsgroep Alpinvest - hebben voor een onbekend bedrag alle aandelen overgenomen van Johan Brouwer, algemeen directeur en enig aandeelhouder van Mosion. Alle consultants van het goedlopende Mosion Systems zijn overgeheveld naar Proface. De verliesgevende onderdelen Mosion Implementations en Mosion Products blijven in Mosion BV, dat vanuit Utrecht opereert.
Volgens De Vrueh is geen sprake van een sterfhuisconstructie. "De investeerders hebben geld gestoken in de BV om het voortbestaan te garanderen. We zullen ons richten op Inter- en intranet en ons beveiligingsproduct Mcpi." Proface-mededirecteur Peter Klabbers zegt Mosion al lang te kennen doordat beide bedrijven dezelfde klanten in de bank- en verzekeringswereld hebben. Hij laat weten dat een onderzoek loopt naar de strategische invulling van Mosion BV.
Detacheringswerk bepaalt voor 80 procent de omzet van Mosion (1997: omzet twaalf miljoen gulden). Volgens De Vrueh was onderneming te klein om voldoende personeel aan te trekken voor groei van de andere twee takken. Ook kampte het bedrijf met teveel indirecte functies en kende het problemen door het echec rond de Illustra-database. De Vrueh adviseerde om Mosion te verkopen aan een groter IT-bedrijf.
Volgens anonieme bronnen overviel het overnamenieuws, dat op 2 juli bekend werd, het personeel. Drie maanden eerder verkondigde de directie nog dat alles goed ging. Ook plaatsten medewerkers vraagtekens bij de keuze voor Proface. Daar moest enkele jaren geleden de toenmalige directie vanwege wanbestuur weg. Verder melden de bronnen dat Mosion-klanten geïrriteerd zijn over het uitblijven van informatie. Volgens De Vrueh valt dit wel mee.
Van de oorspronkelijke 47 medewerkers staat van bijna twintig vast dat ze weggaan bij Mosion. Naast de driekoppige directie gaat het om stafleden en andere indirecte functies en enkele consultants. De overige dertig medewerkers gaan met behoud van salaris naar Proface. Zij krijgen er een dertiende maand bij, en een reisje, maar ze zijn teleurgesteld in het uitblijven van een salarisverhoging. Naar verluidt hebben nog geen tien mensen het contract met Proface ondertekend. De rest heeft nog tot 1 september bedenktijd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.