'Sociale steun goed middel tegen ziekteverzuim'

Het vergroten van sociale steun onder collega's voorkomt ziekteverzuim. Dat stelt Willem van Rhenen, chief medical officer bij Arboned in zijn proefschrift over stressbestrijding.

Werkgevers moeten niet de klachten bestrijden om het ziekteverzuim te minimaliseren, maar ervoor zorgen dat werknemers niet het gevoel hebben er alleen voor te staan op hun werk. Dat blijkt uit het proefschrift van Willem van Rhenen, chief medical officer bij Arboned. Een hoge werkdruk zou bijvoorbeeld een burn-out veroorzaken. Maar het verminderen van die werkdruk zorgt er niet direct voor dat de overspannen werknemer weer aan de slag gaat.

Volgens van Rhenen kunnen werknemers grofweg ingedeeld worden in drie categorieën: gekleurde muizen (bevlogen werknemers), grijze muizen (gezonde maar niet bevlogen werknemers) en gestampte muizen (werknemers die gebukt gaan onder stress en verzuimen).
Gemiddeld zou slechts twaalf procent van alle werknemers in de categorie ‘bevlogen' vallen. Zo'n tien procent heeft last van 'burn-out', het tegendeel van bevlogenheid. De rest zit ertussenin en is dus min of meer grijs.

Om deze groep van grijs naar gekleurd te brengen en te voorkomen dat grijs in gestampt verandert, volstaat de traditionele arbo-aanpak niet, zegt Van Rhenen. Die richt zich op het onder controle brengen van klachten, op genezing en preventie van ziekte en verzuim. Uit het onderzoek blijkt dat er een statistisch aantoonbaar verband is tussen de aanwezigheid van ‘werkmotivatoren' en bevlogen en vitale werknemers. Tot de belangrijkste werkmotivatoren rekent Van Rhenen autonomie, sociale steun, ontwikkelingskansen en communicatie en feedback.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

In het Comite spreekt de directie zich uit voor een goed personeelsbeleid... (ze durven niet anders...?) Maar in de dagelijkse werkelijkheid is het "struggle for life". Werknemers evalueren, "high performance culture", de laatste vallen af, alleen "top performers" (wolven?) blijven aan boord... En sommigen vragen zich dan af waarom er zo weinig "teaming" is...? Diversiteit, verdraagzaamheid, equal opportunity, ...?

NB: de top is enkel bezig met hun "spreadsheet management" en hun eigenbelang en dat van de "share holders".

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-07T17:38:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.