'BAS-personeel houdt recht op Getronics-CAO'

Als bij Getronics PinkRoccade uiteindelijk overeenstemming komt over de cao van 2008, moet ook het personeel van het verkochte onderdeel Business Applications Services daarvan profiteren. Dat vindt vakbond FNV.

Zodra Getronics PinkRoccade en de vakbonden een akkoord bereiken over de cao voor 2008, moeten ook de medewerkers van Business Applications Services (BAS) daarvan profiteren. Dat vindt Bob Bolte van FNV Bondgenoten. Vier van de vijf BAS-divisies worden binnenkort inclusief ruim 2200 werknemers overgenomen door Capgemini.

Sinds de werkgever de gesprekken eind april opschortte, bevindt het cao-overleg zich in een impasse. De vakbondsman heeft echter goede hoop dat er uiteindelijk een nieuwe overeenkomst komt. Eventuele salarisverhogingen die daarbij met terugwerkende kracht per 1 januari 2008 worden afgesproken, moeten volgens hem ook worden verrekend met de mensen die naar Capgemini verhuizen of dan al verhuisd zijn.

Het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden zijn altijd belangrijke onderdelen van de onduidelijkheden bij overnames, vertelt Bolte. Maar ook over de werklocatie, de werkzaamheden en pensioenregeling maken ‘verkochte' medewerkers zich in het algemeen zorgen. "Dat blijft nooit helemaal hetzelfde."

Geen CAO

Nadat de BAS-onderdelen definitief zijn verkocht aan Capgemini, komen de medewerkers in dienst bij een nieuwe werkgever die geen collectieve arbeidsovereenkomst kent. Binnen Capgemini zijn er volgens woordvoerster Madelon Kaspers echter wel ‘goede afspraken met elkaar, waarin de ondernemingsraden, bestuurders en medewerkers zich goed kunnen vinden.'

Kaspers vertelt dat het wel vaker voorkomt dat haar bedrijf medewerkers met een cao overneemt. ‘Wij hebben een goede geschiedenis in het nakomen van reeds gemaakte afspraken, cao's. Deze afspraken bij de overgang van medewerkers naar Capgemini, zijn ook afspraken die we maken met de relevante vakbonden. Naar volle tevredenheid van alle partijen', aldus Kaspers.

FNV'er Bolte beaamt dat de vakbonden worden betrokken bij de overgang van het BAS-personeel. Er is volgens hem echter nog geen afspraak gemaakt voor het eerste gesprek.

Overname

Capgemini maakte vrijdag 25 juli bekend het bedrijfsonderdeel Business Applications Services van Getronics over te nemen voor 255 miljoen euro. De BAS-divisie Business Solutions blijft buiten de deal, omdat Capgemini daar niet in was geïnteresseerd.

CAO op sterk water

Eind april 2008 trok de directie van Getronics PinkRoccade zich terug uit het cao-overleg met de vakbonden CNV Dienstenbond, De Unie en FNV Bondgenoten. De automatiseerder zegt een totale loonsverhoging van 3,3 procent te bieden, maar die wordt volgens de bonden gefinancierd door de variabele beloningsregeling te verslechteren.

Het is de bedoeling dat de uiteindelijke cao voor 2008 moet gelden voor ongeveer tienduizend werknemers. Begin juli boden de vakbonden een petitie aan aan Erik van der Meijden, directeur van Getronics PinkRoccade. Op 23 juli vroegen enkele bonden aandacht voor het cao-conflict, tijdens bij de presentatie van de halfjaarcijfers van moederbedrijf KPN.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-04T07:54:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.