Minder leeftijdsdiscriminatie in de ICT

De ict-sector groeit de komende twee jaar met ongeveer 30.000 banen per jaar.

Er wordt in de ict-sector steeds minder gekeken naar de leeftijd van werknemers. Oudere ict'ers komen sneller aan de slag. Er wordt minder op leeftijd gediscrimineerd dan in andere sectoren.

Oudere sollicitanten worden door ict-bedrijven veel minder vaak afgewezen dan door bedrijven in andere sectoren. Uit onderzoek van de Intelligence Group onder vijftig medewerkers werkzaam in de ict-sector blijkt dat zes procent bij een bedrijf werkt waar wel eens kandidaten worden afgewezen voor hun leeftijd. Gemiddeld ligt het percentage op 22 procent, blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder 737 respondenten.

Marinka de Groot, manager bij Michael Page IT, merkt dat bedrijven steeds meer open staan voor oudere ict'ers. "Er zijn er natuurlijk altijd die het ideaalplaatje van mensen tussen de dertig en veertig zoeken, maar dat worden er steeds minder", zegt ze. Ook Huib Moerman, directeur van ReoPlus, een re-integratiebureau voor oudere werknemers, kan oudere werknemers steeds makkelijker kwijt bij bedrijven. "Je merkt in de markt dat er minder wordt gediscrimineerd."

Ervaring

Marketing en communicatiemanager Robert Visser van VX Company hoort weinig dat werkgevers bewust naar een jongere ict'er vragen. Ook de detacheerder zelf kijkt niet naar leeftijd, maar naar evaring. "Sommige bedrijven hebben wel een vooringenomen mening over ouderen. De ict-wereld gaat ook heel snel. Maar als je ze de laatste technieken leert pakken ze het heel snel op."

De Groot en Moerman denken dat de krapte van de markt ervoor zorgt dat bedrijven meer interesse hebben in oudere werknemers. Moerman: "Je merkt dat er gewenning plaatsvindt. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de demografische ontwikkeling."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op de een of andere manier wordt door allerlei partijen de mythe opgeblazen en vooral in stan d gehouden. Vandaag wordt er niet gediscrimmineerd, morgen weer wel. Vooraanstaande directeuren merken op cde "green"er weinig van.

Ben 58 jaar HBO BI en heb de afgelopen 6 maanden ongeveer 160 sollicitaties de deur uitgedaan. Gezien de beantwoording in afwijzigingen kan ik een pocket gaan uitgeven met welke afwijsregels er in de markt zijn.

Vanf uw profiel past niet in osn dynamisch jong bedrijf zegt op zich al genoeg. Kom je als ICT solliciteren bij een Gemeente , krijg je te horen geen Gemeente ervaring en ook zo bij de bank, verzekeringen, want daar moet alles jong en fris en fruitig zijn.

Uitschieters met deze kreten zijn toch vooral overheden, zowel op local niveau als de ministeries.

Je wordt op deze manier vanzelf de bijstand in gejacht en dat wordt weer betaald uit een ander potje. Dus voor mij geen zorgen en dan ineens heb je een barcode op je nek onhandelbaar, ongeschoold en verzin maar alle verdere mooie bewoordingen waar de heren olp onze kosten voor hebben gestudeerd.

Ik heb hier toch een andere mening over. Ik word dit jaar 43 en kom nu in de bijstand terecht met MCSE NT4 en MCSA 2003 en ruim 8 jaar ervaring in de ICT. Aankomende maandag mag ik weer bij de gemeente hier in Tilburg Astrix en Obelix gaan stikkeren!

Ik ben nu 42 jaar, en ben sinds vorrige week begonnen bij SARA, Atichting Academisch Rekencentrum Amsterdam, daar is leeftijd belangrijk, in die vorm, dat je dan meer ervaring hebt. En ja, na mijn CV te hebben gepubliceerd, kreeg ik meer dan 200 uitnodigingen, dus die andere 'heren hier' doen dan toch iets verkeerd, naar mijn mening...


De schaarste doet eindelijk de houding van werk-gevers aanpassen naar menselijker maat in de ict sector:-)
Het laat hen inzien dat de oudere ict-ers vele malen BETER en waardevoller zijn dan alle schoolverlatertjes met een "mcse-certificaatje". Echte ictkennis en ervaring daar draait het om en geen papieren certificaat tijgers, de bij het eerste de beste probleem weer in de boeken duiken of gaan Googlen naar de oplossing.

Heren employment-providers:
"Knowledge is contained in people's brains and hearts!" Niet in uw serverfarm die geoutsourced draait tegen de laagste kosten en het hoogste roi en tco.

ICT is en blijft mensenwerk! Je kunt de mens achter de ict-er niet zo snel afschrijven als de hardware in de company, ook al zou mennig werk-gever dit graag willen.

Ook deze mensen willen met liefde behandeld worden en den mogelijkheid krijgen om zich - in uw dienstverband te kunnen blijven upgraden, zodat jullie zo lang mogelijk met, van elkaar kunnen blijven genieten.

Maar vertel me nu eens... Wat is er - in jullie ogen - mis met een oudere, MAAR MEER ERVAREN ict-er???

Voor mijn ict collega's, die nog werk zoekend zijn voor "een baas" Hier alvast een paar onuitgesproken vijandelijke statements aan je volgende sollicitatie-tafel gesprek:

1. Je bent bedreiging voor de huidige, zittende, staf
Je hebt meer ervaring dan de rest! Dat is je sterkte

2. Je heeft echt INZICHT de de huidge ict crew

3. Je bent OUD! (met respect naar je leeftijd) dus...
- niet meer zo kneedbaar, manipuleerbaar
- dus wijzer dan je aanstaande collega's
- Duurder in onderhoud en afschrijving
- Je stelt meer eisen aan je omgeving
- Je kunt eerder ziek, arbeidsongeschikt worden (< kostenpost voor werkgever)

4. Met een beetje mazzel heb je zelf nog geprogrammeerd en gesleuteld aan hardware, je eigen computer gebouwd. Met deze ervaring kan je hele software development-team en helpdesk en systeem/netwerk beheer een poepie laten ruiken (en daar kunen de meeste niet tegen)

5. Door jarenlange ervaring heb je je een eigen VISIE ontwikkeld op oplossen van problemen. Dit wil niet iedere manager, leidinggevende.

6. Oh ja.. daarvoor wil je graag beloond worden (ietsie meer dan een schoolverlater please..)

Mijn advies voor "oudere ict-er"..
Overwin alle hobbels (ze zijn echt de moeite waard) en GA VOOR JEZELF BEGINNEN! Word je eigen beste werkgever, schep en creeer je eigen produckten en diensten en tarieven.

---------------------------
@Moiahh50, John
Waarom zouden jullie je nog de frustratie, discriminatie, vernedering en afwijzing laten welgevallen???
Ga in je eigen kracht staan, doe een bakkie koffie bij de KvK adviseur en start - met behulp van het UVW en een IRO traject voor jezelf!!!. dan word JIJ er ook een keer beter van!

Sterkte op weg naar jullie eigen onderneming!
Dan kun je vraag en aanbod omkeren en uit eigen ervaring kan ik nu zeggen "It feels f*cking great!"

Ronald

Helaas wordt er wel op leeftijd gediscrimineerd bij Computable waar de toezending van het blad wordt stopgezet als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Dit ondanks het feit dat je -zo als in mijn geval- nog steeds aan alle voorwaarden tot toezending voldoet (zoals werkzaam binnen de ICT en betrokken bij aanschaf en implementatie van ICT producten en diensten).
Jammer dat juist een blad als 'Computable' aan deze 'leeftijdsdiscriminatie' mee doet. Trouwens, conform het schrijven van Computable met betrekking tot de reden tot stopzetting van toezending kan je reageren als je nog vragen hebt over de brief. Alleen jammer dat je geen reactie ontvangt! Misschien is de redactie wel te oud om nog te kunnen reageren!

Beste Ronald,

De meeste statements, kloppen wel. je hebt het hele IT gebeuren door kennis kunde en inzet mee helpen uitvinden. Mijn 1e ervarigen liggen ook bij de start mechanisering en toen de 1e stappen automatisering. De 1e PC welke ik voor mijn werkgever aanschaf koste 14.995 GULDEn ex BTW dagpijs , de 1e mini computer met 2 x 20 mb 60.000 GULDEN en prgrammeren in busnis basic.

Daarna allerlei "fun"computers Apple Commondore enz meegewerkt aan het uitdragen / uitwisselen van kennis HCC comnputerclub.

Computers bouwen aan de lopende band ed klopt allemaal uitgegroeid naar Manager Opertaions over 100 man personeel 600 werkplekken. maardan jonge instroom drs.ing. en dergelijke weten niet wat een command com is en als je die weghaalt volledig overgeltane aan de goden. Maar deze knapen zorgen wel voor verandering reorganisaties en dergelijk.

Het proces wat je beschrijft heb ik ca. 5 jaar geleden al gevolgt, IRO ,zzp'er helpt allemaal niks het zoeken wordt grotendeels belegt bij grote partijen middels mantelovereenkomsten en jij als ??nling komt er gewoon niet tussen Bij werving en Selctie bedrijven zitten ook weer van die jonkies die niet weten wat ze met je aanmoeten 2 x bemiddelen en dan exit want moeite voor je doen en/of gewoon terug bellen is al te veel moeite.

Nee dan ga je andere richtingen in, teminste dat probeer je maar dan vinden ze dat je IT barcode in je nek hebt staan en dan kan ineens niets anders meer....

Instanties als UWV / CWI je hebt de maximale ww al verkregen vervolguitkering ongeveer 45,00 euro per dag... ze krijgen je echt wel klein hoor.....

En anders zie ik graag adressen en duidelijek tips waar je wel terecht kan....?

Ik heb er vast eentje voor je "Moiahh50" ;-)
Mijn email adres: ronald.v@zonnet.nlInderdaad wordt er op leeftijd gediscrimineerd bij Computable waar de toezending van het blad wordt stopgezet als je 60 jaar of ouder bent. Dit ondanks het feit dat je ook nog steeds aan alle voorwaarden tot toezending voldoet. Een van de voorwaarden is een LEEFTIJD jonger dan 60 jaar. En een simpel mailtje kan er blijkbaar niet meer vanaf, maar ja de gemiddelde JUP is 32,25 jaar oud en werkt bij Computable. Een troost: jullie worden (hoop ik) ooit 60 jaar en natuurlijk zijn jullie dan niet meer werkzaam in de ICT maar zitten of thuis in de WW of zoiets. Groet, Tjeerd

Volgens minister Donner zijn de vacatures niet aan te slepen!!

Het is er nog steeds terwijl de markt HIGH is, hoe kan dat!.

Ik heb het ondervonden laatst, mijn contract werd be?indigd en mijn werkzaamheden worden door Indi?rs ingevuld, die worden met scheepsladingen binnen gehaald, ja het argument wij (Nederlanders) zijn te duur, die dat zegt zou ook vervangen kunnen worden, dat beseft die zelf niet, kan ook niet hij is een managers.

Maar het is toch van de ratten besnuffeld om buitenlanders binnen te halen terwijl ik thuis op bank zit en in hun ogen te duur bent.

Het ergste is dat het een flop wordt, de opdrachtgever eist geen Engelse teksten in programmatuur, ik zou niet weten hoe ze dat moeten voorkomen, ja het wordt waarschijnlijk Indiaans maar toch.

Ja ze zijn goedkoop omdat ze volgen indiaanse tarieven worden beloond, hotelkosten zijn hier zo?n 200 euro per dag, maar ja een salaris van 800 euro per maand maakt een hoop goed daar kan geen 3500 euro tegenop.

Ook ik, 65 en nog dagelijks actief als zelfstandige in de ICT, voel me door Computable gediscrimineerd wegens stopzetting van het gratis abonnement. Laat iedereen met een geldige en toepasselijke KVK inschrijving toch gewoon blijven meedraaien! Misschien kan onze Kenniseconomie dan ook van ons nog wat meer profiteren..
Maar ik kreeg wel uitleg: "Computable draait vooral op de advertenties van wervers en U hoort niet bij hun doelgroep!"
Sorry, ik moet nu ophouden, want mijn klant roept....;-)

Zou de Premier nu eindelijk een abonnement op Computable hebben en het ook nog lezen?
Hij geeft de werkgevers een schop over leeftijd-discriminatie !!
Af en toe droom ik echt.
Laat ie dan gelijk even dat onderzoeksbureau sluiten, dat zegt dat ICT-leeftijddisCRIMInatie wel meevalt.

@Peter
Das politiek he! Veel zeggen op TV en in de praktijk....

Tjeerd en Jan, Computable hield bij mij al op, toen ik 40 werd, dus hoezo discriminatie. Dan mogen jullie niet mopperen, als ze tot 60 zijn doorgegaan. Mailen en brieven schrijven hielpen toen ook al niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-07T15:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.