Kwart werknemers klaagt over werksfeer

Hoewel de meeste Nederlanders tevreden zijn over de sfeer op het werk, vindt 25 procent dat het contact met collega's te wensen overlaat. Gijs Bos van vacaturesite StepStone noemt de onderzoeksresultaten 'verbazingwekkend'.

Ruim een kwart van de Nederlanders is niet blij met de sfeer op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturebank StepStone. Toch zou Nederlands personeel vaker tevreden zijn dan andere Europese werknemers.

Volgens de onderzoekers vindt iets minder dan de helft van de Nederlandse werknemers het contact met collega's over het algemeen goed, ook al zijn er wel eens minder leuke dagen. Een kwart van de respondenten geeft bovendien aan dat de werksfeer positieve invloed heeft op de motivatie.

Collega's in het buitenland zijn minder tevreden. Zij zijn in twintig procent van de gevallen tevreden. Ruim eenderde ervaart de werksfeer als ‘onaardig en teleurstellend', zeggen de onderzoekers. De Noren zijn het meest tevreden: zij noemen de werksfeer in 35 procent van de gevallen ‘motiverend'.

Stress verminderen

Het personeel van ict-bedrijven lijkt over het algemeen tevreden, bleek eind vorig jaar uit werkgeversonderzoek van vakblad Intermediair. Zes van de 25 beste werkgevers was toen een ict-bedrijf.

Volgens chief medical officer bij Arboned Willem van Rhenen kan goed contact met collega's ziekteverzuim voorkomen. Werkgevers moeten werknemers het gevoel geven er niet alleen voor te staan. Dat zou goed zijn voor de werksfeer, stress verminderen en een burn-out voorkomen.

Ook Gijs Bos van StepStone Nederland ziet het voordeel van een goede sfeer op kantoor. "Naast het hebben van verantwoordelijkheid en een goed salaris, is de sfeer erg bepalend of iemand gelukkig is in zijn baan", zegt hij. "Een goede werksfeer is ook altijd in het belang van het bedrijf. Zeker in de huidige situatie waarin een gebrek is aan deskundige werknemers. Het is verbazingwekkend dat veel bedrijven slecht uit dit onderzoek komen, gezien de ontwikkelingen in de markt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ondanks de in Nederland doorgaans goed geregelde arbeidsvoorwaarden, heerst er desondanks regelmatig een slechte werksfeer achter gesloten deuren van de werkgever. Het verschil in machtsverhouding tussen werkgever en (de volledig financieel afhankelijke) werknemer is in veel gevallen de voedingsbodem voor mismanagement en een slechte behandeling van eigen personeel.
Voortdurende opvoering van werkdruk, verantwoordelijkheden, administratieve procedures, verlegging van grenzen en negeren van een negatieve werksfeer, leiden op de lange termijn tot vertrek van werknemer, waarna de zoektocht naar een nieuwe werkgever begint, in de hoop op betere tijden.

Werkgevers hebben veelal uitgebreide procedures en middelen om nieuw personeel kritisch te kunnen beoordelen. Werknemers daarentegen hebben dergelijke mogelijkheden niet en weten doorgaans maar weinig af van de nieuwe werkgever, alvorens zij zich aan haar gezag onderwerpen.

Uiteraard hebben werknemers ook de behoefte om werkgevers (al dan niet vooraf) te kunnen beoordelen en daarom biedt Werkbeoordeling.nl werknemers de mogelijkheid, om werksfeer beoordelingen te kunnen delen via onze website. Zo kunnen werknemers bij ons anoniem, snel en eenvoudig beoordelingen geven en bekijken, zonder aantasting van de werkgever's privacy.

Dit zorgt ervoor, dat werknemers nu ook op voorhand een goed beeld kunnen krijgen van werkgevers en hierdoor de beste werkgevers kunnen selecteren. Om neutraal te blijven hebben wij ervoor gezorgd, dat beoordelingen even positief als negatief kunnen zijn en er alleen cijfers worden gegeven.

Wij zijn van mening, dat zowel werknemer als werkgever hier voordeel uit zullen halen, omdat werkgevers hierdoor gemotiveerder zullen zijn, negatieve beoordelingen te voorkomen en positieve beoordelingen te stimuleren, door beter toezicht onder leidinggevenden. Werkbeoordeling.nl is voor een gezond werkklimaat en de daaruit voortvloeiende gezonde bedrijfsresultaten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-26T11:03:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.