ICT’er vindt doorgroeien belangrijker dan geld

De mogelijkheid om door te groeien is de belangrijkste reden voor ict’ers om bij een werkgever te blijven. Meer salaris is veel minder belangrijk. Dit blijkt uit onderzoek van IT Job Board.

Ontwikkeling en flexibiliteit zijn de belangrijkste redenen voor ict'ers om bij een bedrijf te blijven werken. Uit onderzoek van IT Job Board blijkt dat 21 procent van de ondervraagde ict-managers het belangrijk vindt dat hij of zij doorgroeimogelijkheden heeft.

Naast doorgroeimogelijkheden, zijn flexibele werktijden een tweede reden om loyaal te zijn aan een bedrijf. Flexibele werktijden vindt 18 procent van de ondervraagde ict'ers essentieel. De secundaire arbeidsvoorwaarden nemen een derde plek in als het gaat om werknemerstrouw, dit is voor 15 procent van de respondenten doorslaggevend.

Opleidingsmogelijkheden zijn voor twaalf procent van de ondervraagden belangrijk. Opvallend is dat een beloning in de vorm van meer salaris op de vijfde plaats eindigt. Slechts tien procent van de respondenten vindt dat het belangrijkst.

Geef je mening!

Herken jij jezelf in de conclusies van de onderzoekers? Of denk je dat geld uiteindelijk toch belangrijker is? Voor Computable's Career Guide is de redactie benieuwd naar jouw mening. Geef ‘m door via loopbaan@computable.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Maar zodra de ict'er op zoek gaat naar een nieuwe baan moet er minimaal 500 euro bij. Wat natuurlijk vaak te wijten is aan zelfoverschatting, verkregen door de overspannen arbeidsmarkt.

@ Henk,

Jij bent volgens mij een overbetaalde manager.
Uiteraard wil een ict'er er geld bij, de meeste staan al jaren stil qua salaris... Nog steeds! De enige optie is om vaak van werk te veranderen, omdat er bij de bestaande werkgevers nog steeds te vaak loze beloftes gedaan worden. Ook wordt van de gemiddeelde ict'er verwacht dat er continu bijgeschoold wordt, dus daar mag best iets tegenover staan en dat heeft verder niets met zelfoverschatting te maken.

Ik ben een onderbetaalde ict-recruiter ;-)

Bijscholen zie ik als je marktwaarde vergroten en investeren in jezelf. Als je dit een vervelende verplichting vindt, heb je het verkeerde vak gekozen!

Ik kom tegenwoordig servicedesk medewerkers tegen die 4500 euro per maand vragen. Ze denken dat dat kan want ze hebben tenslotte tachtig reacties gehad. Vindt jij dat normaal, anti-Henk?!

En waarvoor zou je je marktwaarde vergroten, niet alleen voor leuker en interessanter werk maar ook om er financieel op vooruit te gaan. Bovendien spreek je bij het studeren al van een 'verplichting', dus je vind het vanzelfsprekend zonder dat daar iets tegenover hoeft te staan. De meeste It'ers weten wel dat het studeren erbij hoort(wat overigens meestal ook in de vrije tijd van de werknemer gebeurt), maar dan mag dan wel een fatsoenlijk salaris tegenover staan wat ook in de loop van jaren stijgt en niet alleen de inflatie corrigeert.
En ja die 4500 euro is veel geld, maar wat mij betreft gaan ze nog meer vragen!

Je moet wel realistisch blijven. 4500 voor een functie die bij deze titel hoort is absurd hoog.

Wat zou je dan betalen voor iemand met CCNA en NP en een jaar ervaring. Ik kan daar bijvoorbeeld geen bedrag voor vaststellen omdat de ene 4000 krijgt en de ander 2000 met beiden evenveel doorgroeimogelijkheden qua studie.

@Henk2: maar een servicedesk-medewerker die 4500 euro per maand vraagt, is toch geen probleem? Tenzij je niemand anders kan vinden. Maar wacht eens even, misschien is het salaris dan wel terecht? Misschien is het wel een hondenbaan die niemand voor minder wil doen?

Kortom, niet zeuren over mensen die een salaris vragen dat ze kunnen vragen. Werkgevers aarzelen ook niet om minder salaris te bieden als dat mogelijk blijkt te zijn.

Maar laten we wel wezen... Zoals Anti-henk al aangaf, ict'ers staan al jaren stil. Kijk naar de verschillen bij bijvoorbeeld de overheid, zodra de functie ook maar iets ruikt aan 'beleid maken' kan er een maximum van 4500 af, echter de ict'er die moet zorgen dat er 'beleid gemaakt kan worden' komt er met zeker 1000-1500 minder dan wel bekaaid af. Ben het eens met Henk dat er belachelijke dingen worden gevraagd. Maar dan wel van beide kanten, want ik ben nog geen ict'er tegengekomen die MCSE, CCA, VCP, CCNA is met tien jaar ervaring en vervolgens graag wil werken voor die 'geweldige' 3000 euro in de maand.
Goederen (personen) schaars? dan gaat de prijs omhoog. Schijnt economie te heten, maar economie geldt geloof ik altijd in mindere mate voor werkgevers en in grotere mate voor werknemers (vooral als die economie onderuit gaat).

Precies... mensen zijn als bomen.
Geef ze voldoende vaste grond onder de voeten, de mogelijkheid om wortel te schieten binnen je bedrijf, de ruimte om zich te kunnen ontplooien en ze komen tot volledige bloei. Dit schijnen nog maar weinig hrm-managers te snappen of te willen begrijpen.

Wanneer mensen (of bomen) tot bloei zijn gekomen, DAN PAS gaan ze vrucht dragen en kun je er ook de vruchten van plukken.

GELD:
maakt idd niet gelukkkig, dat gevoel komt - bij mij althans - van binnen uit, als je een leuke werkplek hebt, waar je lekker je eigen ding mag doen, geholpen en ondersteund door een organisatie... die op haar beurt weer de vruchten mag plukken van jouw groei proces.

Tijd om eens wat meer lange termijn en mens-waardiger te gaan denken qua personeels-beleid in de ict-sector.

Er is een oplossing voor dit gedoe:

Sluit een overkoepelende CAO af voor de ict-sector, waarin via een functieindeling elke functie aan een bepaalde slarisgroep word gekoppeld.

@CAO

Een cao voor de ict-sector werkt alleen als je ook met beschermde titels werkt.

Een schoolverlater met drie weken cursus wordt als consultant verhuurd door sommige bedrijven, bij anderen moet je minimaal tien jaar ervaring hebben om een consultant te zijn

Zelfde voor netwerkbeheerder. Mijn broer deed netwerkbeheer op een school met vijftig pc's, ik had dezelfde titel, maar runde een IBM-mainframe SNA-netwerk met 40.000 eindgebruikers.


Groeien staat of valt, naast je eigen initiatieven, met de mogelijkheden die je bedrijf je biedt. Sowieso moet je manager ook willen, anders zul je nooit groeien, zeker niet in salaris.

Daarnaast moet je werkgever een groeipad bieden. Bij een van mijn vorige werkgevers ben ik weggegaan omdat ik op zich nog wel kon groeien, maar omdat er geen 'functieplaatsen' beschikbaar in de volgende rol, stond ik stil.

Als je op zo'n moment overstapt is het in mijn ogen niet zo gek dat je de salariswens wat hoger legt; nee heb je, ja kun je krijgen immers.


Van de andere kant: als je ziet wat voor tarieven er soms voor specialisten en/of consultants neergeteld wordt, kun je blijkbaar alles vragen tegenwoordig.

Het zijn niet alleen de ict-ers die vragen, het zijn ook de gekken die het er voor over hebben.

Leuk om te lezen dat ict'ers voor groei en persoonlijke ontwikkeling gaan. Helaas is mijn ervaring anders. Natuurlijk wil iedereen er geld bij en het liefst zoveel mogelijk. Alleen tijdens de gesprekken die ik heb met kandidaten, gaat het over groei en aandacht en cursussen en interessante jobs, etc. Geld is tijdens het gesprek (en wellicht ook tijdens het onderzoek) minder belangrijk. Als ze maar kunnen groeien!

Maar als ze dan een mooi aanbod van ons hebben, kiezen ze uiteindelijk toch voor dat bedrijf dat ze vijf tientjes meer betaald. En wat is er dan ineens gebeurt met die mooie verhalen uit de sollicitatie?

Een overspannen markt (zoals we nu hebben) zorgt er voor dat de salarissen weer sterk stijgen. Vraag en aanbod. Niets mis mee, maar.... ik wens die mensen die telkens maar hoppen voor weer twee tientjes extra heel veel succes over een jaar of drie als de markt weer minder wordt. Die bedrijven die nu de top-salarissen betalen, gooien er dan weer duur betaalde ict'er uit. Waarschijnlijk ook een kwestie van vraag en aanbod.

Als je veel geld wil verdienen in de ict ga dan lekker freelancen!

@Manager.

Tja, waarom wordt er gekozen voor geld?
Antwoord is vaak simpel, alle managers beloven veel qua doorgroeimogelijkheden en cursussen. Het is een standaard riedeltje. Slechts zelden komt daar ook werkelijk wat van terecht. Nu weet jij misschien wel dat jij beter bent dan je concurent, maar de ict'er zelf kan alleen maar op zeker spelen en dus voor het geld kiezen.

"Ict'er vindt doorgroeien belangrijker dan geld", ja ja, en Obama is eigenlijk een vrouw, Joran van er Sloot is onschuldig en niemand in Nederland gaat er volgend jaar op achteruit! Ofwel; dit is een grote leugen, de respondenten hebben sociaal wenselijke antwoorden gegeven of het onderzoek is gedaan bij mijn werkgever want die betaalt ook onder de maat (maar we hebben wel DE koffie en leuke secretaresses!)...

Bij doorgroeien verwacht iedereen meer geld alleen sla je dan twee vliegen in ��n klap. Je gaat niet doorgroeien en dan op hetzelfde salaris blijven hangen. Iedereen wil meer geld. De tijden dat geld niet belangrijk is zullen voorlopig niet komen met alles dat steeds duurder en duurder wordt.

@ Manager
Je gelooft toch zeker zelf niet als de arbeidsmarkt minder wordt je bij de bedrijven die loonmatiging hanteren niet ontslagen zult worden. Ook daar vlieg je er even hard uit als bij de bedrijven die nu wel goed betalen.
Waarschijnlijk meer een kwestie van bijvoorbeeld contracten die niet verlengt worden ivm bezuiniging of ontevredenheid over geleverde prestaties en zo.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-10T14:34:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.