Nederland ontwikkelt weinig ICT-talent

vacature

Nederland is wel een aantrekkelijk land voor ict-bedrijven, maar doet te weinig aan de ontiwkkeling van ict-talent. De overheid moet daarin blijven investeren.

De Nederlandse overheid moet meer geld en energie steken in het ontwikkelen van ict-talent. Nederland komt namelijk niet voor in de top twintig van landen wereldwijd die talent ontwikkelen voor de ict-sector. Dat blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU) in opdracht van de Business Software Alliance (BSA). "Als het gaat om kennis en expertise, behoort Nederland nog niet eens bij de top-20 wereldwijd", zegt BSA-voorzitter Jacco Brand.

De Verenigde Staten, Signapore en Groot-Brittanië doen het goed als het gaat om het ontwikkelen van ict-talent. Zij hebben volgens de onderzoekers een aantal dingen gemeen. Die landen hebben alledrie flink geïnvestereerd in het hoger onderwijs. De hogescholen en universiteiten trainen de studenten niet alleen op technisch vlak, maar ook op management- en businessgebied.

Aantrekkelijk voor ict-sector

De EIU onderzocht in eerste instantie welke landen het aantrekkelijkst zijn voor de ict-sector. Nederland staat op een tiende plaats in die lijst. Vorig jaar stond Nederland nog op een twaalfde plaats. De Verenigde Staten is het aantrekkelijkste land voor de ict-sector

Het onderzoek vergelijkt en toetst de instelling van de ict-omgeving van zesenzestig landen. Zo wordt bepaalt hoe die instelling de ict-ontwikkeling ten goede komt. Nederland heeft een goede breedbanddekking en stimuleert de lokale ict-sector en reseach en development. Dat is volgens BSA-voorzitter Jacco Brand de reden dat Nederland hoog staat in de lijst van aantrekkelijkheid.

Zes factoren

Er zijn zes factoren die een perfecte omgeving vormen voor de ict-sector, aldus de EIU. Dat zijn kennis en expertise in een land, de innovatievriendelijkheid van de cultuur, de kwaliteit van de technologie-infrastructuur, de mate van bescherming van patenten en copyrights, een open en gezonde economie en de mate van overheidssteun voor de ict-sector. Nederland schiet dus tekort op het eerste vlak en mogelijk ook het tweede vlak; de ontwikkeling van ict-talent.

Top vijf van aantrekkelijkste West-Europese landen voor de ict-sector

1. Verenigd Koninkrijk

2. Zweden

3. Denemarken

4. Nederland

5. Zwitserland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De beste ICT'ers zijn naar mijn mening ook vaak te vinden in de UK en ook in India en Singapore heb ik een paar zeer goede ICT'ers gevonden.

Ik maak gebruik van een database van een internationale vacaturesite en dit is voor mij echt de meest lucratieve manier van werven. Ik haal onbeperkt kandidaten van overal ter wereld naar Nederland en betaal alleen die database.

Nederland is niet het enige land waar je moet kijken als je goed personeel zoekt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-17T10:46:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.