ICT´er regelt privézaken tijdens werkuren

Eenderde van de ict'ers handelt tijdens kantooruren persoonlijke zaken af, aldus onderzoekers. De oorzaak daarvan zou een gebrek aan werk zijn.

Bijna de helft van de ict'ers gebruikt werktijd om in contact te blijven met vrienden en familie. De meeste niet-werkgerelateerde activiteiten tijdens kantooruren zijn het versturen van persoonlijke e-mail, het voeren van privételefoongesprekken en het gebruik van internet voor persoonlijke doeleinden.

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite IT JobBoard onder honderdvijftig ict'ers. Ruim eenderde van de ondervraagden zegt tijd te besteden aan privézaken, omdat er te weinig werk is.

De meeste ict'ers voelen zich niet schuldig over het afhandelen van persoonlijke zaken tijdens kantoortijd: slechts een klein deel van de werknemers compenseert de verloren tijd.

Wel vindt 66 procent van de ondervraagden het redelijk wanneer een werkgever zou bepalen welke websites wel en niet tijdens kantooruren beschikbaar zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als je van 's ochtends 6 tot 's avonds 6 van huis bent (je moet veel facturabele uren maken voor de aandeelhouders anders kunnen zij het golfbaanabonnement niet betalen) dan is het wel is moeilijk om de tandarts te bellen voor een afspraak, of de deur open te doen voor de cv-monteur. De directeur laat dat z'n secretaresse regelen. Anderen moeten creatief met de tijd om gaan. Als prive en werktijd meer door elkaar heen liepen, dan is het leven toch veel gemakkelijker. Maak je misschien ook nog kennis met de aandeelhouder op de golfbaan.

In sommige gevallen kan het niet anders. Mijn tandarts of garage bijvoorbeeld hebben dezelfde werktijden als ik dus als ik daar een afspraak mee wil maken, kan dat niet anders dan onder werktijd.

Maar het is zeker zo interessant de stelling te beantwoorden met een tegenvraag: hoeveel van de ict-ers nemen werk mee naar huis of werken meer uur dan ze contractueel moeten?

Zolang het werk er niet onder lijdt, en je de werkgever er niet mee op kosten jaagt (bijv. met de telefoon van de zaak naar je vriendin in verweggistan bellen) hoeft dit geen probleem te zijn. Je moet er dan natuurlijk voor de rest niet de kantjes vanaf lopen.

Deze vacaturesite IT JobBoard heeft volgens mij wel vaker dit soort tendensieuze onderzoeken. Volgens mij alleen om tarieven van IT-ers omlaag te krijgen. Vermoedelijk bestaat de organisatie uit een groep kleinzielige werkgevers die de it-er een beetje zwart wil maken. Normaal vinden de werkgevers wel dat je alle studie in eigen tijd moet doen, maar enkele prive gesprekken onder werktijd NEE dat mag niet. Overigens zal iedereen tegenwoordig via zijn mobiel ook privegesprekken voeren onder werktijd. Een beetje achterlijke organisatie die daar nog over zit te zeuren.

Ach, wie doet dat niet? Is echt niet voorbehouden aan ICT'ers lijkt me zo. Eerder aan de grote gemene deler aan kantoormedewerkers. Verder wordt er geen melding gemaakt van de hoeveelheid tijd die daarin gaat zitten.

Zolang de prioriteiten goed liggen, mensen tijdens werkuren het werk de voorrang geven als dat nodig is, dan is er niets aan de hand. Als je echt geen f*ck te doen hebt, dan is het aan jezelf om dat te melden, werk naar je toe te trekken, wat anders te gaan doen of lekker gaan nu-punt-ennellen tot het weer 5 uur is of iemand een reorganisatie start...

Hoeveel ICT-ers denken nog aan werk in prive tijd?

Vraagstelling onderzoekje alleen al heeft een vijftiger jaren geur.

Het gaat er toch om hoe je als werknemer in zijn totaliteit presteert, of niet ? Indien je goed presteert voor je werkgever, mag investeren in jezelf ook mogelijk zijn. En het gaat om de juiste balans tussen prive en thuis.

Beste Heleen van Roon, waarom presenteer je dit? Onderzoek eerst de achtergronden van zo'n "onderzoeksburo" dat kan verrassende inzichten geven.

Ik tik dit ook in de baas z'n tijd.

Wat een ongelooflijk onzinverhaal zeg, alle mede ICT'ers en collega's die ik in de ICT ken, zullen nooit dit antwoord geven:
"Ik doe privezaken in de baas zijn tijd, want er is te weinig werk binnen de ICT."
Ik werk meer dan 9 uur per dag, 5 a 6 dagen per week, studeer in mijn eigen tijd, geef support in de avond uren, dus de tandarts of hypotheekbank afspraak moet ik na mijn werk doen?
Dat kan helemaal niet, want de meesten mensen moeten korter werken dan ik (openings en sluitings tijden), ik krijg ze dan nooit te spreken - een onmogelijke zaak dus.

De schrijfster van het artikel heeft vast nog nooit van het nieuwe werken gehoord. Wat zijn 'werkuren' eigenlijk...?

Zoals menig ander ook al reageerde.
De schrijver van het artikel leeft duidelijk nog in de vorige eeuw.
Er is geen strikte scheiding (zeker in de ICT) tussen werk en prive. Je wordt geacht continue bij te blijven. En precies om vijf uur die knop om, dat gaat gewoonweg niet.
Het begint meer op "wij van WC-eend, adviseren WC-eend" te lijken. :-)

Laten ze eens onderzoeken hoeveel tijd men kwijt is aan onzin. Laatst heb ik ruim 48 uur gestreden om mijn reiskosten vergoed te krijgen. Wat heeft dat niet gekost? Het ging maar om een paar honderd euro. Vierhonder om precies te zijn, ze waren mijn declaraties kwijt. Ook tig keer moeten bellen omdat mijn account niet goed werkte. Ook ruim veertig uur aan kwijt geweest. Verder zijn er een heleboel mensen die even niets te doen hebben. Dan moet je zeker alleen maar op je stoel zitten en vooral niet bewegen. Nou dan bel ik allerlei instanties.

En ik vind dat Bart 22.09.2008 09.15 helemaal gelijk heeft.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-18T16:02:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.