Partner neemt beslissingen voor manager

Werkprestaties zijn niet alleen afhankelijk van inzet en zakelijk talent, ook de levenspartner van managers heeft invloed op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van Management Team.

Partners hebben een positieve invloed op de werkprestaties, lossen zakelijke conflicten voor u op. Ook hebben ze een belangrijke invloed bij promotie, verhuizen voor een baan, salarisonderhandelingen en ziek zijn. Dat geven managers aan die deelnamen aan onderzoek van Management Team. Sterker nog, managers zouden geen enkel werkgerelateerd besluit nemen zonder hun partner te raadplegen.

Driekwart van de managers geeft aan dat zijn of haar partner een goed effect heeft op de werkprestatie. "Dat zegt niet zoveel over het werk, maar meer over het huwelijk. Het is namelijk een behoorlijke drempel om te zeggen dat die invloed er niet is, daarmee zeg je eigenlijk dat je huwelijk slecht is", verklaart Iteke Weeda, sociologe en emeritus hoogleraar emancipatievraagstukken.

Opvallend is dat andere werknemers een andere mening op het onderwerp nahouden. Bijna de helft van de werknemers zou geen overwegend positieve of negatieve gevolgen zien van de aanwezigheid van een vaste partner.

Ontnuchterend

Volgens Weeda is het normaal dat partners een rol spelen in werkgerelateerde besluiten. Ze kan zich alleen niet voorstellen dat de partner een beslissende stem heeft, zoals veel managers aangeven. "Je bespreekt het natuurlijk met je partner, die kan je een duwtje geven, maar het zal daar niet van afhangen. Dan heeft de manager zelf ook al het gevoel dat het goed zit."

De sociologe denkt dat het goed is om met iemand te praten over werk, omdat het ‘een ontnuchterend effect' zou hebben. "Maar soms schaart de partner zich achter de manager en wordt de situatie verergerd. Het voelt lekker als iemand je overal gelijk in geeft, maar het is niet goed als er geen ander perspectief geboden wordt."

Invloed partner op werkprestatie manager

slechte invloed: 2 procent
neutraal: 23 procent
goed: 59 procent
zeer goed: 16 procent

Invloed partner op werkprestatie werknemer (volgens manager)

slecht: 2 procent
neutraal: 47 procent
goed: 19 procent
zeer goed: 3 procent
verschilt per werknemer: 29 procent

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-03T11:37:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.