Bonden hekelen onduidelijkheid bij HP en EDS

De voorgenomen reorganisatieplannen van HP en zijn dochteronderneming EDS zijn niet goed onderbouwd door de werkgever. Dat vinden vakbonden CNV en FNV. De ict-leverancier wil 560 medewerkers ontslaan, waarvan het merendeel bij EDS.

De vakbonden hebben grote bedenkingen bij de voorgestelde reorganisatie bij HP en zijn dochteronderneming EDS. De ict-leverancier wil de komende twee jaar 560 medewerkers op straat zetten, waarvan het merendeel bij EDS. De bonden spraken eind oktober met de directie van HP over een sociaal plan voor medewerkers van de dochteronderneming.

"We hebben alles behalve goede argumentatie gekregen om überhaupt mensen te ontslaan", vertelt vakbondsman Maurice Limmen van CNV Dienstenbond. Volgens hem is het aantal ontslagen van bovenaf opgelegd door de internationale organisatie van HP.

Het bedrijf betrekt de vakbonden bij het opstellen van een sociaal plan voor de medewerkers van EDS, waarvoor het sociaal plan van HP als leidraad moet gelden. Limmen vindt het echter nog te vroeg om hierover te overleggen. "Voordat je over een sociaal plan praat, moet je weten wat er aan de hand is." Zijn mening wordt gedeeld door collega Gerard van Hees van FNV Dienstenbond.

Plan uit januari

De bonden hebben zich verbaasd over het grote aantal medewerkers dat bij EDS op straat komt. In de wandelgangen wordt gesproken van 530 ontslagen bij EDS en dertig bij HP. Het bedrijf zegt dat het grote aantal EDS-ontslagen voortvloeit uit een reorganisatieplan dat al in januari van dit jaar werd gepresenteerd. Volgens FNV'er Van Hees en CNV'er Limmen waren de vakbonden en de ondernemingsraad echter niet op de hoogte van deze plannen. "Wij wisten hier helemaal niets van", zegt Limmen.

"In januari werd bij EDS gesproken over het beter afstemmen van de verschillende landenorganisaties, over individuen en over vacatures. Het ging nooit over de collectiviteit die nu wordt verondersteld", vertelde Van Hees al eerder aan Computable. "Er wordt nu zó diep in EDS Nederland gesneden, het lijkt wel of het bedrijf lijdt aan het anorexia-syndroom."

ABN Amro

"Je moet eerst kijken naar wat er aan de hand, is voordat je dingen afspreekt over een sociaal plan", zegt Limmen. Volgens hem is het bijvoorbeeld nog onduidelijk of in het genoemde aantal ontslagen ook de EDS'ers zitten, die op het account van ABN Amro werkten. Die bank besloot eerder dit jaar de ict-uitbesteding aan dienstverlener EDS terug te draaien.

Sociaal plan

Naar aanleiding van de voorgenomen reorganisatieplannen overlegt werkgever HP momenteel met vakbonden en ondernemingsraden over een sociaal plan voor medewerkers van EDS. Hans Daniëls, algemeen directeur van HP Nederland, hoopt dat voor hen een regeling komt die identiek is aan het bestaande sociale plan van HP.

Voorzitter Henk van de Weerdt van de ondernemingsraad van HP, legde eerder aan Computable uit dat het sociale plan bij HP van twee scenario's uitgaat: direct vertrek voor hen die verwachten gemakkelijk een nieuwe baan te vinden en bemiddeling voor degene die bijvoorbeeld door hun leeftijd moeilijker aan een nieuwe werkgever komen. In het eerste geval gaat het ontslag via het kantongerecht en is er een specifieke afvloeiingsvergoeding.

In het tweede scenario probeert een extern outplacementbureau de medewerker aan een nieuwe betrekking te helpen. Volgens Van de Weerdt lukt dit in zeventig à tachtig procent van de gevallen. Na een succesvolle bemiddeling ontvangt de werknemer voornoemde afvloeiingsvergoeding minus de helft van het salaris gedurende de bemiddelingsperiode. Op deze manier delen HP en werknemer in de outplacementkosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

'Bij HP zijn we wel gewend aan reorganisaties'

Relatief veel ontslagen bij HP Nederland

HP schrapt 560 banen in Nederland

HP en EDS: kiezen tussen centraal of decentraal

Onduidelijkheid over EDS-CAO bij HP

Vakbond verwacht niet veel ontslagen bij HP

Na 7 oktober meer duidelijk over HP en EDS

HP schrapt 9300 banen in Europa

Reorganisatie HP weinig impact in Nederland

Nederlandse gevolgen ontslaggolf HP onbekend

HP schrapt 25.000 banen

EDS ziet ABN Amro-deals verdampen

Grootste deel ontslagen HP in Europa

HP schrapt wereldwijd weer ruim 6000 banen

HP NL overweegt sluiting twee EDS-kantoren

50 EDS-ontslagen minder door vrijwillig vertrek

HP biedt EDS'ers vrijwillige vertrekpremie

HP Nederland ontslaat 140 man minder

Directeur EDS vertrekt uit HP-organisatie

HP: bonden zijn onvolledig over sociaal plan

'HP wil bestaande sociaal plan versoberen'

Bonden voeren flyeractie bij EDS en HP

HP Dutchworld toont de toekomst van de ICT

'HP-klanten zijn kritisch, maar positief over EDS'

Ontslagen HP-EDS zijn vanuit Amerika opgelegd


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij FNV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-27T10:52:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.