Ontslagen HP-EDS zijn vanuit Amerika opgelegd

De 560 Nederlandse ontslagen bij HP en zijn dochterbedrijf EDS zijn grotendeels opgelegd door het internationale hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Directeur Hans Daniels van HP Nederland: "Zo'n reorganisatie gebeurt nooit in de isolatie van één land."

Het voorgenomen aantal van 560 Nederlandse ontslagen bij ict-dienstverlener EDS en zijn moederbedrijf HP is voornamelijk vanuit de Verenigde Staten opgelegd. Dat heeft algemeen directeur Hans Daniels van HP Nederland aangegeven in een vraaggesprek met Computable. Nadere invulling van het reorganisatieplan vindt momenteel plaats op lokaal Nederlands niveau. Daarbij worden de ondernemingsraden betrokken en de vakbonden geïnformeerd.

Wisselwerking

Dat de Nederlandse HP-organisatie niet zelfstandig over het reorganisatieplan beslist, is volgens Daniels gemakkelijk uit te leggen. "Er is sprake van een wisselwerking. Als Nederlandse bestuurder ben je verantwoordelijk voor wat er binnen de Nederlandse context gebeurt. Maar we bouwen waardeketens die over meerdere landen heen liggen, met veel shared service centers die in andere landen liggen. Dat betekent dat zo'n reorganisatie nooit in de isolatie van één land gebeurt."

Ook woordvoerder Herbert Wormgoor geeft aan dat de banenreductie grotendeels buiten HP Nederland om is vastgesteld. "Het is een combinatie van top-down en bottom-up. In Amerika hebben ze een business case gemaakt, waarin bijvoorbeeld werd gekeken naar de overlap tussen EDS en HP en hoe een deel van de activiteiten anders kan worden uitgevoerd. Daarna wordt met HP Europa overlegd, waarna de exacte case per land plaatsvindt." Hij heeft geen inzicht in de manier waarop het aantal van 560 ontslagen tot stand is gekomen.

Onvoldoende onderbouwd

Directeur Daniels is het overigens niet eens met de verwijten van de vakbonden, die vinden dat HP Nederland het aantal ontslagen onvoldoende kan onderbouwen. "We zitten midden in het traject van specificeren en dat kost gewoon tijd. Iedereen zou het liefst de informatie gisteren willen hebben. Je zit altijd in een spanningsveld tussen snelheid en zorgvuldigheid. Je moet met wezenlijke informatie communiceren en dus durven zeggen dat bepaalde informatie later volgt. Dat geeft veel meer rust. Mensen begrijpen dat er een fasering is in het beschikbaar komen van informatie."

Begin oktober 2008 maakte HP bekend dat in Nederland de komende twee jaar 560 banen worden geschapt. In de wandelgangen wordt gesproken van 530 ontslagen bij het pasgeleden overgenomen onderdeel EDS en dertig bij HP. Het bedrijf zegt dat het grote aantal EDS-ontslagen voortvloeit uit een reorganisatieplan dat al in januari van dit jaar werd gepresenteerd. Volgens de vakbonden waren zij echter niet op de hoogte van dit plan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Bonden hekelen onduidelijkheid bij HP en EDS

'Bij HP zijn we wel gewend aan reorganisaties'

Relatief veel ontslagen bij HP Nederland

HP schrapt 560 banen in Nederland

HP en EDS: kiezen tussen centraal of decentraal

Onduidelijkheid over EDS-CAO bij HP

Vakbond verwacht niet veel ontslagen bij HP

Na 7 oktober meer duidelijk over HP en EDS

HP schrapt 9300 banen in Europa

Reorganisatie HP weinig impact in Nederland

Nederlandse gevolgen ontslaggolf HP onbekend

HP schrapt 25.000 banen

Daniels moet EDS-overname te gelde maken

HP is bezorgd over Europese omzet

Grootste deel ontslagen HP in Europa

HP schrapt wereldwijd weer ruim 6000 banen

HP NL overweegt sluiting twee EDS-kantoren

50 EDS-ontslagen minder door vrijwillig vertrek

Dell verplaatst productie naar Polen

HP biedt EDS'ers vrijwillige vertrekpremie

HP Nederland ontslaat 140 man minder

Directeur EDS vertrekt uit HP-organisatie

HP: bonden zijn onvolledig over sociaal plan

'HP wil bestaande sociaal plan versoberen'

Bonden voeren flyeractie bij EDS en HP

HP Dutchworld toont de toekomst van de ICT

'HP-klanten zijn kritisch, maar positief over EDS'


Reacties

Tja, zo ben ik enkele jaren bij HP ook m'n baan kwijtgeraakt. Triest, maar waar en je doet er niets aan, de rechter gaat uiteindelijk akkoord met e.e.a.
De aandeelhouders zien dat graag en daar gaat het allemaal om. Inhoudelijk kijken wat er precies moet gebeuren kost teveel tijd en we zitten in het tijdperk van snel scoren.
Vreemd dat tegenwoordig ook bij supergezonde bedrijven maar zo mensen kunnen worden geloosd (ach, die oprotpremie...); Als het bedrijf even piept over 'concurrentiepositie' en 'toekomstvisie', lopen alle beslissers in gelid mee.
I feel sad

Tja, zo werkt die geweldige 'vrije markt economie' waarvan de VVD ooit zei dat als bedrijven maar winst maken, het vanzelf wel goed komt met de werkgelegenheid.

Die smoes is inmiddels al lang en breed achterhaald. Meneer Daniels en consorten moeten mooie cijfers kunnen tonen, hoe hoger de winst, hoe leuker voor de aandeelhouders. Exporteer wat werkgelegenheid naar India (met een mooi woord binnen EDS heet dat "Best shoring") en geef hier ruim 560 mensen een flinke schop onder de kont.

Dit zijn de dames en heren, die meneer Donner de kop van de romp zeuren om een spoedige "versoepeling van het ontslagrecht", zodat een en ander in de toekomst nog veel gemakkelijker kan plaatsvinden. Maar... het is allemaal goed voor de werkgelegenheid, exact dezelfde smoes als de VVD door de jaren heen altijd hanteerde.

Trap er niet meer in, in dit soort fraaie praatjes van managers, directeuren of hoe deze jongens ook mogen heten. Zij strijken, vanwege fraaie winstcijfers, een leuke bonus op, als gewone man zit jij lekker thuis terwijl je werk voortaan vanuit India plaatsvindt.

"een spanningsveld tussen snelheid en zorgvuldigheid", ik zou het bijna geloven, meneer Daniels......

Alleen erop wijzen dat "het moet van Amerika" is natuurlijk de grootste lulkoek. In Nederland hebben we Nederlandse wetgeving en richtlijnen en normen en ...
Daaraan zou beter getoetst moeten worden. Alsof je geen zin hebt om met een goede onderbouwiing aan te geven hoe je het in NL anders kunt/wilt doen, zonder allerlei onnodig leed te veroorzaken door "gedwongen" ontslagen.
Herplaatsen binnen het bedrijf is ook een kulsmoes om de buitenwereld mee te bedienen. Ik heb destijds een aantal goede herplaatsingsmogelijkheden gehad, maar achteraf kwam ik erachter dat ik niet herplaatst mocht worden omdat er dan per saldo niet 1 "headcount" vanaf zou gaan. Toen werd besloten om interne switchers toch voorrang te geven, hoewel minder geschikt.
En je recht proberen te halen via de rechter werd afgeraden. Je kunt wel gelijk hebben, maar krijgen is een tweede. Als je dat al krijgt is er formeel sparke van een verstoorde arbeidsrelatie en kun je alsnog d'ruit.

Ontslagrecht versoepelen? OK, maar dan voor posities boven een aantal keren modaal; en dan wel zo: "wij, het personeel, vertrouwen jou en je plannen niet, baas, dus alsjeblieft ophoepelen, zonder premie, want je salaris is de afgelopen jaren afdoende geweest om een aardig spaarpotje op te bouwen".
En dan mag baas gaan...

Het gaat veel verder. Over paar jaar zal de CEO van HP moeten aftreden. er is een ruim bonus afgesproken bij zijn aantreden. De Ceo krijgt zijn bonus als hij e.e.a. kan waarmaken. Dus je ontslaat mensen, verkoopt ontroerend goed, enorme lappen grond (Geloof mij HP heeft er veel) en je doet er alles aan om je bonus veilig te stellen. Greed still exists.

Wat mij verbaast is dat personen als dhr Daniels ongestraft berichtgeving als bovenstaande naar buiten kan en mag brengen. Gaat zo iemand uiteindelijk zelf geloven in de leugens die hij naar buiten brengt? Of is zoiets afhankelijk van het salaris/bonussen? Deze meneer heeft het over "zorgvuldigheid". Waar is dat te vinden als je over 560 banen praat maar nog niet kan aangeven welke. Is dit in zijn ogen wezelijke informatie die rust brengt? Hoe dom wil en kan je zijn, gezin de reacties van oa de bonden en het EDS personeel.
Of is dhr Daniels nog niet bij het EDS personeel langs geweest? Daarom bij deze mr Daniels, laat ons zelf beslissen of deze "wezelijke informatie" wel of niet onrust geeft.

@ Anoniem, 29-10-2008 13:50
Je schrijft "ontroerend goed"
Is dit opzettelijk of bedoel je onroerend goed... Het is wel een leuke woordspeling en klopt in wezen ook wel

Je kunt het opkopen van EDS door HP vergelijken met het opkopen van een restaurant met een Michelin ster door de plaatselijke frietboer.
Ze verkopen beide etenswaren, maar daarnaast houdt het snel op, en je kunt op je klompen aanvoelen dat je die ster kwijt bent als de frietboer de keuken overneemt.

HP maakt veel geld met de verkoop van printer cartridges en computer voor persoonlijk gebruik. EDS echter, is voornamelijk bezig met dienstverlening in het kader van bedrijfsprocessen van hun klanten en beseffen zich terdege dat verstoringen direct een impact hebben op business van hun klanten.
HP schrapt nu een derde van de banen in Nederland, trouwens in andere landen is dit soms nog erger, gebaseerd op spreadsheet management, zonder te realiseren hoe dicht EDS werknemers bij hun klanten zitten, letterlijk en figuurlijk.
Het grote verschil tussen EDS en HP is, dat EDS en hun klanten samenwerken en dat HP voor het grootste deel klanten heeft zonder deze te kennen. Het verplaatsen van deze dienstverlening naar goedkope lonen landen vergroot niet alleen de afstand tussen klant en dienstverlening, maar levert ook problemen op met natuurlijke verschillen in cultuur en belevingswereld.

Met de huidige financiele toestand en de bemoeienis van de overheden hierin, is de volgende stap dat dienstverleners het werk in de eigen regio moeten leveren, vanwege de werkgelegenheid.
Ik kan mij niet voorstellen dat dhr. Bos steun geeft aan bedrijven, die vervolgens met lokaal overheidsgeld, bedrijven in India gaan steunen, terwijl men hier mensen in de WW helpt.

Hiernaast zijn de klanten van EDS niet dom en beginnen zich al te roeren, GM als grootste klant van EDS heeft al toegegeven dat zij de huidige situatie niet ziet zitten, hoeveel juristen bij andere EDS klanten zijn al bezig?

Een klant kwijtraken kost vijf minuten, een nieuwe klant binnen halen kan wel eens vele jaren duren. Dit zou HP zich heel goed moeten realiseren.

Ik ben bang dat EDS, de volgende is in het rijtje Compaq, Digital, Apollo systems etc.

En waarom verkoopt HP EDS niet? Of nog beter: Maak EDS los van HP en laat het bedrijf weer op eigen benen staan. Geef ze een paar centen mee, dat kost minder dan mensen ontslaan, met alle jurische problemen die ze dan krijgen.
En voor zover ik verstand heb van het ontslagrecht, mag in Nederland niemand ontslagen zonder toestemming van vakbonden en overheid. Dat zal HP nog opbreken, die lastige Hollanders.

Ook ik heb een groot deel van mijn leven bij HP gewerkt.
Het probleem was dat ze service engineers die weinig of geen kennis hadden van computer systemen "manager" maken! Dat waren vaak mensen met een hoop bla, bla en vertellen hoe goed ze zijn, maar een ander alles laten opknappen. Eenmaal "manager",.......Naar boven likken en naar onder schoppen!

@ Jaap, 29-10-2008 17:10 "En voor zover ik verstand heb van het ontslagrecht, mag in Nederland niemand ontslagen zonder toestemming van vakbonden en overheid. Dat zal HP nog opbreken, die lastige Hollanders."

daar hebben dit soort bedrijven allang oplossingen voor: natuurlijk geen massa-ontslag, zo noem je het niet. maar gewoon achter elkaar een (groot) aantal interne reorganisaties ("afdelingen" samenvoegen) en dan kun je zonder allerlei moeilijke dingen te doen van je mensen af. Zo zijn ze mij ook kwijt geraakt. een ontslagvergoeding (na zoveel trouwe jaren) van bijna 150k werd trucmatig nog even naar zo'n 80k teruggeschroefd, zodat het voor de buitenwereld een heel ruime vertrekvergoeding lijkt, maar in wezen niet is

Zo deed men het en zo zal men het blijven doen.

Ze zijn al begonnen met de reorganisatie, zolang ze onder de 30 man per kwartaal blijven (2 jaar is 8 kwartalen = 240 man) komen ze er mee weg zonder verdere CWI toetsing. Personeel wat nu al vrijwillig weg wil (met oog op een baan in de nabije toekomst) wordt in de wacht gezet tot ze uiteindelijk weg zijn (en hun vergoeding mislopen). Je kan natuurlijk verwachten dat mensen alvast bij de buren gaan kijken voor een nieuwe baan, als je die dan vindt staat de tijd aan de kant van hp/eds. Kwestie van pappen en nat houden. Laten we zeggen dat er zo'n 100 man willen vertrekken omdat er voorlopig nog werk zat is in de IT, plus de 240 zijn we er al 340 kwijt. Nog een stuk of 100 die te oud zijn of om andere redenen vertrekken zitten we al op 440.

Dan resten er nog maar 120 hardnekkige zieltjes waar een oplossing voor gevonden moet gaan worden.

Met zulke winsten is de ingeslagen weg niet meer dan beschamend te noemen. Eigenlijk zou iedere EDS'er per direct thuis moeten blijven, kijken hoe hard het personeel eigenlijk nodig is.

Ik ben ook ontslagen. Voor werk-voor-werk zou ik ruim 8000 euro moeten betalen. T is toch te gek? HP/EDS wil er nog aan verdienen ook...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-29T10:08:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.