Deeltijdwerkende ICT'er blijft zeldzaamheid

De ict'er met een deeltijdbaan is nog altijd zeldzaam. Op dit moment werkt zes procent van de automatiseerders parttime, meldt consultancybureau De Breed en Partners. Dat is nauwelijks meer dan twee jaar geleden.

Hoewel menig ict'er laat weten meer tijd voor zichzelf te willen, is het aantal automatiseerders dat een deeltijdbaan heeft het afgelopen jaar nauwelijks gestegen. In februari 2007 werkte vijf procent van de automatiseerders 32 uur of minder. Nu, bijna twee jaar later, ligt dat percentage op zes procent.

Toch laat menig ict'er weten meer tijd voor zichzelf te willen. Zo bleek onlangs uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden dat de meeste werknemers in de ict wekelijks het liefst 25 tot 28 uur werken.

Ouderwets

Volgens Huug Brinker van vakbond De Unie worden verzoeken om deeltijdwerk gemakkelijk afgewezen. "Het is bijzonder dat een jonge bedrijfstak als de ict met dit soort vraagstukken zo ouderwets omgaat", zegt Brinker daarover. "De bestaande arbeidsvoorwaarden zijn vooral gebaseerd op het kostwinnersschap, maar het gezin van tegenwoordig zit niet meer zo in elkaar."

Regel goede secundaire arbeidsvoorwaarden!

- Bereid je goed voor bij een arbeidsvoorwaardengesprek. Weet wat gangbare voorwaarden voor jouw functie zijn. Kom niet met eisen die daar ver boven liggen.
- Bepaal vooraf wat je minimaal wilt bereiken.
- Ken je onderhandelstijl en verdiep je ook in andere onderhandelstijlen en -technieken.
- Blijf tijdens het gesprek rustig, zelfverzekerd en zakelijk.
- Ga niet in op het eerste bod. Wees geduldig en laat je niet intimideren of van je standpunt brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Tsja, als het criterium voor deeltijdwerk 32 uur of minder is dan snap ik het lage percentage wel.
Ik ken echter een heel aantal collega's dat 4 x 9 uur werkt (waaronder ikzelf) en dus ??n dag in de week vrij is. Persoonlijk noem ik dat ook deeltijdwerk. Als je dit meerekent kom je, volgens mij, op veel hogere percentages.

De consultancy wereld is nogal conservatief. Maar zelf ben ik al ruim 12 jaar deeltijd bezig en in de praktijk gaat dit vaak goed. Kwestie van goede afspraken maken.
Op persoonlijk vlak heb je gewoon veel meer rust in je donder en wordt je leven evenwichtiger.

Zolang de ICT'ers geen lid zijn van een vakbond en zolang vakbond, medenzeggenschap en CAO vieze woorden zijn binnen dit vakgebied... Wat kun je dan anders verwachten?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-12T17:33:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.