Leeuwarden wordt hotspot voor serious games

Leeuwarden wil het brandpunt van de serious game-industrie worden. De stad krijgt de grootste game- en animatiestudio van Nederland.

In mei opent de grootste game- en animatiestudio van Nederland zijn deuren. De studio is bedoeld voor zowel bedrijven als studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en moet ondernemerschap in de game-industrie in Friesland stimuleren.

Albert Sikkema van de NHL is één van de initiatiefnemers van de studio. "Onze ict-  en Communication & Multimedia Design-opleiding, trekken veel studenten, ook van buiten de regio. Dat is erg fijn, maar meestal vertrekken zij na hun studie voor werk naar de Randstad. Het opzetten van deze game- en animatiestudio is één van onze initiatieven om studenten hier te houden. De studio moet eigen ondernemerschap stimuleren en werkgelegenheid creëren."

Motion capturer

Met de studio richt de NHL zich voornamelijk op de ontwikkeling van serious games. "In die bedrijfstak zijn opdrachtgevers bereid te investeren", licht Sikkema de keuze toe. "Bovendien bouwen wij nu al regelmatig games voor het bedrijfsleven en hebben goede contacten in het onderwijs en de sport en revalidatie-sector, waar veel interesse is voor serious games"

De studie, die vier miljoen euro kost, zal beschikken over de nieuwste technieken, waaronder de nieuwste ‘motion capturer'. Motion capturing is de techniek die gebruikt wordt om bewegingen van mensen te kopiëren naar virtuele figuren. Sikkema: "Aangezien steeds meer games real-time gespeeld moeten kunnen worden, heb je goede apparatuur nodig. Wil je op het gebied van motion capturing topkwaliteit kunnen bieden, zijn veel camera's nodig."

Amsterdam

Sikkema merkt nu al dat de aangekondigde studio de bedrijvigheid in de regio stimuleert. "Wij zijn met een aantal geïnteresseerde bedrijven in bespreking over de mogelijkheden en Moteq, één van de participanten in het project, verplaatst een deel van zijn activiteiten van Amsterdam naar Leeuwarden."

Het geld voor de studio komt van de provincie Friesland, uitgever Noordelijke Dagblad Combinatie en het Europese Fonds Regionale Ontwikkelingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-28T11:31:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.