Belastingdienst geeft managers al ICT-cursus

Belastingdienst fiscus

Er is al een ict-bijscholingscursus voor managers van de Belastingdienst. De cursus wordt gegeven aan managers van de ict-organisatie B/CICT en duurt zeventien dagen. De fiscus is nog aan het inventariseren hoe de ict-bijscholingscursus voor de 1500 managers er uit moet komen te zien.

De Belastingdienst geeft managers al een cursus om ze basiskennis bij te brengen over ict. Deze cursus staat los van het bijscholingstraject dat momenteel wordt ontwikkeld in het kader van de vereenvoudigingsoperatie. Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën liet in juli 2008 weten dat hij alle 1500 managers bij de fiscus op ict-bijscholingscursus wilt sturen.

In een nieuwsbrief bericht opleidingsinstituut DNV Trainingen over een ict-cursus voor managers van de ict-organisatie van de Belastingdienst (B/CICT). Van deze organisatie hebben inmiddels 35 managers deels de zeventiendaagse cursus gevolgd. Het gaat om managers die oorspronkelijk niet uit de ict komen en geen ict-functie binnen B/CICT vervullen, aldus een woordvoerder van de Belastingdienst. "Voor hun functioneren werd het al eerder belangrijk gevonden dat zij over basiskennis van de ict beschikken, vandaar deze basisopleiding voor deze groep."

Enthousiast

De cursisten volgen lessen over business en it-alignment, infrastructuur, applicaties, collaboratie, softwarekwaliteit, it-leiderschap, architectuur, it-projectmanagement en it en financiën. Volgens hoofddocent Cor Baars zijn de leerlingen enthousiast. "We zien het terug in de beoordeling die wij krijgen. Die ligt gemiddeld boven de acht."

Speciaal ontwikkeld

Staatssecretaris De Jager wil alle 1500 managers van de Belastingdienst op ict-bijscholingscursus sturen. Deze cursus wordt speciaal ontwikkeld. In de eerste fase wordt nu de inhoud van de cursus bepaald. Het is nog niet duidelijk of de cursus wordt aanbesteed of uitgevoerd wordt door zogeheten prefered suppliers van de Belastingdienst. DNV Academy is een van deze voorkeursleveranciers.

De bijscholingscursus maakt deel uit van de vereenvoudigingsoperatie bij de Belastingdienst. De leiding van deze operatie is in handen van Wim Sijstermans, die op 15 september vorig jaar aantrad als cio.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

ICT-bijscholingscursus Belastingdienst van start

ICT-cursus Belastingdienst nog onbekend

CIO Belastingdienst begint vandaag

Belastingdienst krijgt nieuwe baas

CIO Belastingdienst verdient 90.000 euro

Managers Belastingdienst voorlopig niet op cursus

‘Belastingdienst had zich ellende kunnen besparen’

Budget onbekend voor ICT-cursus Belastingdienst

Onduidelijkheid over ICT-cursus Belastingdienst

Alle managers Belastingdienst op ICT-cursus

Belastingdienst haalt ICT-baas weg bij de politie

CIO fiscus is tevreden over veranderingen

Belastingdienst ontslaat vooralsnog geen ICT'er

Belastingdienst stuurt managers op ICT-cursus

Belastingdienst vervangt beveiligingssoftware

Sterke sturing ICT fiscus voorbeeld voor rest

Fiscus had in 2009 minder ICT-problemen

Belastingdienst regelt ICT-cursus

Belastingdienst huurt externen bij Harvey Nash

ICT-kosten fiscus hoger dan in andere landen

'ICT Belastingdienst nam te veel risico's'

De Jager geeft CIO Belastingdienst meer macht

Belastingdienst stopt vooral nieuwbouw

Fiscus voorkomt 100 miljoen overschrijding

Belastingdienst stopt externe ICT-inhuur

Van digitale berekening naar belastingbrief


Reacties

Waarom hebben zij ICT-managers aangesteld die geen kennis van ICT hebben? Is dat hetzelfde beleid als de banken; bankdirecteuren die niets van bankieren weten?

Een 17-daagse cursus ? Dat krijg ik er bij mijn manager nooit of te nimmer door ....

Maar deze cursus wordt betaald door...jou, de belastingbetaler.

Zo, 17 dagen, 1500 managers en nog eens speciaal ontwikkeld voor de Belastingdienst?!

Snap het artikel ook niet helemaal: de inhoud van de cursus moet nog bepaald worden en ook of het aanbesteed wordt. Toch hebben 35 managers de cursus inmiddels deels al gevolgd.

Net even snel gerekend, deze cursus kost dus al gauw een miljoen of 5.
1500 managers x 17 dagen x 200 euro per cursusdag.
Als je dan ook nog eens meerekent dat de salarissen doorbetaald worden als ze met de cursus bezig zijn kom je nog eens op een miljoen of 6.
Dus deze operatie kost ons zo'n slordige 11 miljoen euro.

Als hierdoor ICT zaken beter gaan lopen - en dat is een van de beoogde doelen - zal dat zeker besparingen gaan opleveren. Alle kosten die in voorgaande reacties (al dan niet gedetailleerd voorgerekend) genoemd zijn, dienen gezien te worden als de spreekwoordelijke spieringen die (moeten) worden uitgeworpen om de kabeljauwen te vangen. Goede communicatie, SMART opdrachten en dito requirements kunnen alleen bereikt worden als men weet waarover men het heeft. Dat moet men leren. De een meer dan de ander. Gebleken is dat dat nodig is en dat er wat aan gedaan moet worden. Als je er dan wat aandoet, doe het dan goed. En tja, dat kost wat.
Begrip van u en van mij ook, dus niet meteen op z'n Hollands vanwege de kosten negatief reageren (kritisch beschouwen is natuurlijk wel altijd goed), want door voor een dubbeltje op de eertse rang te willen zitten zijn uiteindelijk (en niet alleen bij de overheid) meer projecten en daardoor grote sommen geld weggegooid dan wij ooit zullen weten.
Maar goed, dat is mijn mening.

Kees, helemaal eens. Aan alle kanten wordt er met ons belastinggeld bewust of onbewust gesmeten. En als als gevolg daarvan nu wat oorzaken worden weggehaald tegen noodzakelijke kosten, moeten we niet gaan lopen zeuren. Ik ga er vanuit dat hier een behoorlijk ROI (Return on Investment) op valt te behalen. Goeie aktie. En wie weet krijgen we de slimmerikken straks ons weer in onze bedrijven.

Managers moeten zich laten adviseren door diverse soorten specialisten die ieder hun vak verstaan.
Managers die vinden dat ze het beter weten, begrijpen niet wat de rol en verantwoordelijkheid van een manager is. Daarbij komt dat de doorsnee manager denkt dat hij bevoegd is om ook voor eisen uit wetgeving "comply or explain" toe te passen. daarbij vergeten ze dat de wetgever bewust bevoegdheden toekent, en dat zelden doet door niet zelf een deel van de bevoegdheid (voor het stellen van harde eisen) achter te houden.

Mooi als je ze iets vertelt van ICT, als ze maar niet gaan denken dat ze ook architectuur en ontwerpen moeten begrijpen om op een goed advies te beslissen.

Ben benieuwd wat je een manager in 17 dagen kan bijbrengen van IT. ( Het heeft wel wat weg van een cursus quantummechanica aangeboden door het lokale creativiteitscentrum ).
Ik dacht dat ze aan de rijke varieteit aan ITIL begrippen al genoeg hadden, maar kennelijk ontbreekt het toch nog aan materiekennis in de besluitvorming.
Evenwel voorspel ik dat deze opleiding een grote vlucht gaat nemen in alle overheidsdepartementen die zich met IT bezighouden !

Dat alle hoeken en gaten van de ICT in 17 dagen geleerd worden is een misvatting. Dat kan niet en is ook helemaal niet het doel. Het doel is door een beter begrip van en meer inzicht in de materie voor elkaar te krijgen dat men zaken belegd waar ze belegd horen te worden en dat men informatie inwint bij hen die (gedetailleerde) kennis van zaken hebben, zodat op de realiteit gebaseerde beslissingen kunnen worden genomen en haalbare doelen kunnen worden gesteld. Alleen dan kan het op te leveren product - of dat nu een stuk software of hardware, een dienst of combinatie van deze is - binnen het afgesproken tijdspad worden opgeleverd en (vooral!) voldoen aan de verwachtingen van de opdrachtgever(s).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-11T09:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.