FNV onderzoekt arbeidsomstandigheden ICT

FNV Bondgenoten gaat naar Duits voorbeeld het ‘Gewoon Goed Werk'-label toekennen aan bedrijven met goede arbeidsomstandigheden. De vakbond verwacht geen stuitende werkomstandigheden te vinden in de ict-sector.

FNV Bondgenoten introduceert een keurmerk voor bedrijven die goede arbeidsomstandigheden bieden. Organisaties die goed voor hun werknemers zorgen, krijgen het ‘Gewoon Goed Werk'-label. De Duitse Gute Arbeit Index fungeert als voorbeeld en wordt aangevuld met specifieke criteria voor Nederland. Kaderleden toetsen deze criteria bij bedrijven in alle sectoren. De vakbond voorziet echter weinig misstanden in de ict-sector.

Woordvoerder José Kager: "Wij concentreren ons op die sectoren waar het beter kan. Bijvoorbeeld branches met veel flexwerkers die contract na contract krijgen. Wij vinden dat mensen die langer dan negen maanden per jaar nodig zijn, een vaste baan moeten krijgen. Ook willen wij dat bedrijven een minimaal uurloon van tien euro betalen. In de ict-sector speelt dit niet. Er wordt met name specialistisch werk gedaan, waar meer voor betaald wordt."

Top ict werkgevers

Steven Veenendaal van uitgever CRF, die het keurmerk Top ict- en Top Werkgevers Nederland toekent, kan zich wel voorstellen dat FNV bondgenoten niet verwacht op schokkende werkomstandigheden te stuiten. "In de afgelopen tien jaar is in de ict heel veel gebeurd. Het structurele tekort aan ict'ers en de toename van outsourcing uit zich in andere arbeidsvoorwaarden voor ict'ers. Werkgevers willen deze werknemers graag binden."

Er lijkt voor ict-bedrijven dus voornamelijk eer te behalen. Toch heeft hij ook kritiek. "Het initiatief van FNV bondgenoten is goed", zegt Veenendaal. "Maar er zijn al zo veel onderzoeken naar medewerkerstevredenheid, dat nog zo'n onderzoek ook averechts kan werken."

Bovendien beoordeelt FNV vanuit werknemersperspectief terwijl CRF vanuit de werkgever beoordeelt hoe het ervoor staat met de arbeidsomstandigheden. Veenendaal: "Onze methode maakt inzichtelijk hoe bedrijven hun primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden feitelijk geregeld hebben. De perceptie van werknemers wordt in ons onderzoek niet meegenomen. Het gevaar bij een onderzoek vanuit werknemersperspectief is dat te veel wordt uitgegaan van de de perceptie."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Nou, dat keurmerk mag Atos Origin dan hopelijk aan zijn neus voorbij zien gaan!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-11T14:18:00.000Z Kim de Vries


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.