Werven van ICT'ers is voor politie flinke opgave

Het blijkt voor politie-organisatie vtsPN niet eenvoudig om ict-specialisten te werven. Eind 2009 moeten er 350 nieuwe medewerkers zijn, die deels de ingehuurde ict'ers vervangen. "Specialisten die bij ons komen werken, moeten een andere motivatie hebben dan de gemiddelde ict'er."

De politie-organisatie vtsPN doet veel moeite om voldoende ict-specialisten te vinden. Dat zegt communicatieadviseur Nathalie Foppen van vtsPN. Haar organisatie heeft in januari en februari 2009 zestig ict'ers geworven en wil er vóór het eind van het jaar nog eens 290 in dienst nemen. "We zoeken specialisten op het gebied van Windows, Unix, OpenVMS, Java, Oracle enzovoorts", vertelt ze.

"Specialisten die bij ons komen werken, moeten een andere motivatie hebben dan de gemiddelde ict'er", zegt Foppen. "Veel mensen worden aangetrokken door het werken voor de politie. Hoewel we marktconforme salarissen bieden, zullen ze wel lager zijn dan bij sommige andere ict-bedrijven. Ook de regeling voor lease-auto's zal minder zijn. We bieden de mogelijkheid om flexibel te werken. We hebben dertien locaties, dus het kan zijn dat je dichtbij huis kunt werken." Volgens de voorlichtster biedt haar bedrijf ook meer zekerheid dan andere ict-organisaties: "Het werk van de politie zal altijd moeten doorgaan."

Externen

Foppen weet het niet zeker, maar denkt dat een deel van de nieuw geworven ict'ers extern ingehuurde specialisten gaat vervangen, "maar ze zijn zeker niet alleen ter vervanging". In november 2008 adviseerde een onafhankelijk adviesbureau de vtsPN om het aantal ingehuurde krachten te verminderen. Volgens de ‘Nulmeting Taskforce Personeelsbeheer' maakte vtsPN in het eerste halfjaar van 2008 gebruik van bijna 1200 externen, die de politie-organisatie in die tijd ongeveer 77 miljoen euro kostten. Voor heel 2008 raamden de onderzoekers de inhuurkosten op 160 miljoen euro.

De voorlichtster kan niet zeggen of het aantal ingehuurden sinds het rapport van het adviesbureau is afgenomen. "We treffen momenteel wel maatregelen om het aantal externen te verminderen, maar dat kan gewoon niet altijd. We hebben nu eenmaal heel specialistische ict'ers nodig en die liggen niet voor het oprapen."

Positieve wending

Wie weet kan de onzekere economische situatie, met steeds meer ontslagen ict'ers, voor vtsPN een positieve wending krijgen, hoopt Foppen. "We merken nu al dat er meer mensen in de pijplijn zitten. Er is meer interesse, hoewel dat natuurlijk weinig zegt over de kwaliteit van de ict'ers."

vtsPN kwam eind maart in het nieuws door klachten over het nieuwe handhavingssysteem dat de organisatie gefaseerd invoert bij de 25 regionale politiekorpsen en het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Door bugs in het systeem zou de veiligheid van agenten volgens politievakbond ACP in het geding zijn. vtsPN toont begrip voor de klachten en werkt aan een update.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Hoewel we marktconforme salarissen bieden, zullen ze wel lager zijn dan bij andere ict-bedrijven. "

Het lijkt me dat het salaris of marktconform is, of laag.

Om op mijn voorganger maar aan te sluiten, kijk eens naar wat er in de gemiddelde vtsPN advertentie wordt gevraagd (senioren met stapels ervaring en elke certificatie die je kunt vinden) voor (windows) infrastructuurbeheerders etc.. en zet daar dan een schaal 9 (max. 34xx) tegenover en natuurlijk geen leaseauto. Raar he dat het zo moeilijk is. "if you pay peanuts .. you get monkeys"
36 uur is lekker, vrije dagen zijn fijn ... maar dat vindt mijn bank nog steeds niet interessant als je om een hypotheek vraagt.

Ik heb ooit eens bij ze gesolliciteerd. Ook na 2 x navragen, nam men niet eens de moeite om te reageren. Uiteindelijk kwam er na zes weken (!) een geautomatiseerde reactie; "wij maken geen gebruik van uw sollicitatie" En als je dan wilt weten waarom; daar krijg je ook geen antwoord op...

Roept u maar vtsPN,
Wanneer kan ik beginnen in het noordens des lands (Groningen, Drenthe?)

Ze zoeken internen geen zzper..

Wie heeft het over zzp-ers? Leuke aanname/vooroordeel
Ik wil best een tijdje vast werken, als long as it pays the bills in deze "barre economische tijden" RvM

Politie is ook opzoek naar contracters!
Architect of infrastructuur specialisten alleen voor max 45,00 euro's per/uur!!!
Loodgieters zijn duurder ;-)
Zie http://www.loodgieterscentrale.nl/
Geen wonder dat bij de politie ICT-Problemen zijn.
Ach, straks vallen er doden en dan er is tijd en GELD voor parlementair onderzoek.

Tsja een goed gevoede aanname werkt altijd. (Ik denk niet dat er hier sprake is/ kan zijn van een oordeel of vooroordeel)

Je profileert jezelf nu eenmaal als de salesperson van zzpers met creatieve ideeen.
Maar of werken voor vtsPN alle bills zal dekken is nu de vraag.

@G Mijn uurtarief lag toch een paar tientjes hoger... maar dat was vorig jaar.

Ik heb er als externe gewerkt en heb het prima naar mijn zin gehad. Leuke collega's en leuk werk.

Salarissen zijn laag t.o.v. andere ICT bedrijven.
Maar als die andere ICT bedrijven gaan verlangen dat je 20% van je salaris moet inleveren mis je alleen nog je lease auto :-)

Waar zou dit nou toch aan liggen, ben zelf ook bekend met het fenomeen Politie ben diverse malen benaderd via wervingsactie en ook op gereageerd zelden of nooit meer iets gehoord. Een keer ben ik op gesprek geweest in Driebergen, 2 uur lang zitten praten met een Werving & Selecter van Randstad en de uitkomst was dat ik zulke mooie papieren en ervaring had, maar dat zij daarmee niet uit de voeten konden. Verdere punten waren dat ik ook piketdiensten (als ICT'er) bij voetbalwedstrijden zou moeten meedraaien (???) en dat, dat niet paste. Op het antwoord wat past niet en wat heeft een ICT'er bij voetbalwedstrijden te zoeken kreeg ik geen antwoord.

Een later gesprek was dat ze echt "die"medewerker zochten die perfect past bij de politie en ze net zo lang blijven zoeken tot ze hem hebben.... Een nadere specificatie kon ze daar niet van geven en dat blijkt ook uit de functieprofielen welke staan op de website van hen.

Ik heb ook al eens een gesprek gehad met een van hun recruiters voor een functie van systeembeheerder, en de eerste vraag die hij stelde was 'heeft U geen stropdas ?'.
En daarmee was voor mij het gesprek afgelopen.
Ik heb hem gezegd dat als dit uw 1e vraag is, ik al geen zin meer heb in dit gesprek of die functie.

Misschien dat ik dan wel op 'casual friday' kan komen ?

Heb daar ook eens gesolliciteerd.
Bleek een schaal 10 functie te zijn. Heb inmiddels elders dezelfde functie maar dan in schaal 13.

Probleem is dat ze moeten aansluiten bij de salarissen van de politiemedewerkers in de operationele dienst en die verdienen gewoon schandalig weinig

@Erik:
Daarom moet het ook een "roeping" zijn om bij de politie te willen werken :-) Als je roeping groot genoeg is, dan geef je niet zoveel om het feit dat je onderbetaald word, want je gaat dagelijk met vervulling naar je werkplek. Halleluja :-P

Met zijn allen "in het blauw" onder regie van de konining, dagelijks "de maatschappelijk verantwoorde bijdrage" leveren aan het stelselmatig onderdrukken, en het controleren en in de gaten houden van 16 miljoen onderdanen in het "koninkrijk der nederlanden."

Daar moet je - volgens mij - ook echt een innerlijke roeping toe voelen, wat voor het geld zou ik volegsn mijn gevoel het niet willen doen. Ik zou mijn tijd en energie nuttiger, opbouwender, constructiever willen besteden.

Heb er ook gewerkt en daarna (na verlopen en niet verlengen van jaarcontracten) enkele keren gesolliciteerd.
Ondanks het in de markt veruit te lage salaris (vergelijkbaar tenminste, je kunt er best mee rondkomen) heb ik me netjes bereid getoond, wilde er voor reizen (3,5 uur/dag) en kende de organisatie; ben AIVD gescreend etc. etc.. Had er veel interne goede contacten, maar het lijkt me eerder nodig dat men, in plaats van ICT'ers, eerst een aantal recruiters in dienst neemt met echt verstand van zaken.
Ik solliciteer er niet meer. Momenteel werkloos, maar dat liever dan daar mijn neus blijven stoten.

In dit forum worden diverse real-life reacties geplaatst over ervaringen met deze overheidsinstantie. Nu maar hopen dat vtsPN er iets van opsteekt...

Tja kijk, daar kan ik me dan toch redelijk kwaad om maken. Het verhaal in de Computable van afgelopen week waarin de Politie aangeeft dat het toch zo moeilijk is om aan goed ICT personeel te komen. Als excuus worden zaken als lager salaris en andere lease-auto regels opgevoerd.

Ikzelf heb de afgelopen jaren zeker acht maal op vacatures bij de Politie gereageerd. Van Windows Systeem Beheerder tot Beheerder Computerzaal. Op een uitzondering na mocht ik bij alle sollicitaties binnen twee dagen de afwijzing ontvangen. En die ene uitzondering? Daar mocht ik de afwijzing dezelfde dag al ontvangen.

Verspreidt over al mijn sollicitatie activiteiten wordt ik gemiddeld bij een op de negen vacatures uitgenodigd voor een gesprek. Geen slechte score vindt ikzelf. In totaal heb ik zo?n dertig maal op overheids vacatures gereageerd. Bij geen enkele daarvan werd ik voor een gesprek uitgenodigd. Volgens mijn eigen statistieken klopt hier dus iets niet.

Den Haag predikt keer op keer richting bedrijfsleven dat men 55+?ers toch vooral een eerlijke kans moet geven. Dat men vooral niet al die (onjuiste) mythes over oudere werknemers moet geloven. Voor de overheid zelf echter, zo is mijn ervaring, gelden deze adviezen niet. Daar beland je CV meteen in de prullemand als daar niet de juiste leeftijd op blijkt te staan.

Als de overheid en daaronder valt ook de Politie, ook 55+?ers een eerlijke kans zouden bieden was zo?n zielig maar onjuist verhaal over het maar niet kunnen vinden van goede ICT?ers niet nodig. En waarschijnlijk is het moeten optrekken van de pensioenleeftijd dan ook niet meer nodig. Maar dat is weer een ander verhaal.

Ik zou heel erg goed uitkijken met het accepteren van een baan bij vtsPN. Zorg dat je eerst alle afspraken goed zwart op wit hebt staan, voordat je je oude baan opzegt.
Anders kan het zomaar gebeuren dat ze je op je eerste werkdag vertellen dat ze zich niet gebonden voelen om de gemaakte afspraken na te komen. En dan sta je daar met je bek vol tanden in een jaar waarvan verwacht wordt dat er veel ontslagen gaan vallen.
Kennelijk staan ze nogal onder druk om interne medewerkers te vinden, dat ze zich met dit soort praktijken bezighouden.

mm...als ik deze reacties zo lees lijkt het enkel op frustraties van mensen die niet door sollicitaties komen. Volgens mij is een baan bij vtspn echt niet zo slecht als er in bovenstaande reacties voor gesuggereerd. Een lees eens de CAO voor de verandering voor je reageerd onder een artikel want dan zie je dat het reuze meevalt.

Poeh wat een negatieve reacties. Ik heb een half jaar stage gelopen bij toenmalig ISC, daarna ben ik part time komen werken ivm opleiding. Vervolgens contract gekregen (onlangs VtsPN geworden) en nu 2 en half jaar in dienst met vast contract. Ik hoop dat ik hier nog lang zal werken. Je verdient geen potten met goud maar slecht is het loon niet. Ik werk bij de lokale ondersteuning en ik vind de vrijheid heerlijk. Auto van de zaak, ook al is het geen sportwagen. Laptop, tomtom alle spullen die je nodig hebt, lekker veel dagen tussen locaties rijden, gebruikers helpen, projecten draaien. Ik vindt het heerlijk om te doen en ga elke dag met goede zin werken. Ik heb ook geen sollicitatie-stress gehad. Dat is toen erg netjes, positief en duidelijk verlopen voor mij. Er wordt natuurlijk wel veel waarde gehecht aan betrouwbaarheid. Heb jij in je leven 20 bushokjes gesloopt en auto's gestolen, dan moet je wel even verder kijken:P

Wat ik me afvraag is waarom WEL 160 Miljoen euro uitgeven aan externen, en NIET iets meer belonen (al is het maar op een horizon van 3 jaars contracten) voor internen ?

Origineel denken gaat HR specialisten nog altijd te ver...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-01T17:36:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.