Leiden start bachelor Informatica & Economie

In samenwerking met de Erasmus School of Economics start de Universiteit Leiden in september met een nieuwe bacheloropleiding Informatica & Economie. Volgens de universiteit staat het bedrijfsleven te springen om specialisten die niet alleen deskundig zijn op het terrein van informatica, maar ook weten hoe bedrijfsprocessen in elkaar zitten. De opleiding moet het beste gaan bieden van twee opleidingen, die het afgelopen jaar door de onderwijsenquête van het blad Elsevier als besten in hun segment gekozen werden.

De Universiteit Leiden start in september een nieuwe bacheloropleiding Informatica & Economie. De opleiding, die in samenwerking met de Erasmus School of Economics gegeven wordt, moet het beste gaan bieden van twee werelden. Aan de ene kant moet studenten een grondige kennis van informaticamethoden bij worden gebracht. Aan de andere kant bevat de opleiding een significant deel bedrijfseconomie.

De opleiding Informatica & Economie moet een brug slaan tussen de twee werelden, die volgens de Universiteit Leiden steeds nauwer met elkaar verweven zijn. De informatie- en bedrijfsprocessen bij bedrijven worden volgens de universiteit steeds meer door informatiesystemen beheerd. De opleiding zal zich richten op het automatiseren en vernieuwen van bedrijfsprocessen.

Zestig/Veertig

Zestig procent van de opleiding zal bestaan uit informaticavakken, met onder meer programmeren, databases, computersystemen en telematica. De overige veertig procent wordt ingevuld met economievakken, zoals marketing & organisatie, accounting, finance, micro-economie en macro-economie.

De informaticavakken zullen gegeven worden door de Universiteit Leiden, terwijl de Erasmus School of Economics in Rotterdam zorg draagt voor de economische vakken. Tijdens het derde jaar van de vierjarige opleiding kiezen de studenten een specialisatie. Afgestudeerden die na de opleiding verder willen met een masteropleiding, kunnen daarbij grenzeloos kiezen uit twee economische masters in Rotterdam of twee ict-masters in Leiden.

De nieuwe opleiding is een samenvoeging van de opleiding Informatica van de Universiteit Leiden en de opleiding bedrijfseconomie van Erasmus. Beide opleidingen werden afgelopen jaar in de onderwijsenquête van het blad Elsevier nog gekozen als de besten in hun segment.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is dit niet gewoon een variant op bedrijfskundige informatica?

Dit is inderdaad een soort bedrijfskundige informatica, bi lijkt nog iets breder tij zijn.

Goed, leuk verhaal, maar bestaat al een paar jaar op HBO-niveau (Bedrijfskundige Informatica). Dit zou dan een vervolg kunnen zijn op universitair niveau, oke, maar dan moeten ze de inhoud toch echt veel en veel uitdagender maken. Puur een reclamestunt van de Universiteit Leiden, die eindelijk wakker worden :)

Dit is een soort Informatiekundeopleiding, dus niets nieuws onder de zon. Ik krijg op mijn Informatiekunde opleiding ook veel les op de Faculteit der Economische en Bedrijfskundige Wetenschappen. Dit zijn dan vakken als Management Accounting, E-business, Marketing, etc.

Aan de Erasmus Universiteit bestaat deze studie al ruim twintig jaar, successievelijk onder de namen Bestuurlijke Informatica, Informatica & Economie en Economie & Informatica. Betekent dit dat de informaticakant van de opleiding voortaan uit Leiden verzorgd wordt?

Deze opleiding bestaat ook al jaren op de Universiteit van Tilburg, waar ik het zelf volg. "Bestuurlijke informatiekunde", "informatiemangement" en sinds dit jaar heet het ook "Informatica en Economie". Ook wordt hier een aansluitende masteropleiding Informatiemanagement aangeboden!

De opleiding bestaat ook al enige jaren op de Erasmus Universiteit. Het klinkt allemaal erg leuk, maar de combinatie tussen Bedrijfskunde en Informatica was de afgelopen jaren echt niet aanwezig. Er wordt veel leuker gemaakt dan het is, je kunt de opleiding ook wel een Informatica opleiding noemen.

Overigens hoorde ik onlangs dat deze opleiding (Economie & Informatica) op de Erasmus Universiteit ging stoppen i.v.m. tegenvallende resultaten. Wordt er hierdoor weer nieuw leven ingeblazen?

Deze opleiding bestaat al sinds 1999 aan de Erasmus. Wellicht daarom ook dat deze universiteit helpt de opleiding te starten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-24T11:10:00.000Z Nick Kivits
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.