Nederlandse vrouw niet geïnteresseerd in ICT

Vrouw onderzoek laptop grafieken

Nederlandse vrouwen hebben nog minder interesse in ict dan vrouwen uit andere Europese landen. Dit blijkt uit onderzoek van Cisco Systems onder vrouwen uit Italië, Polen, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Ook de ict-kennis onder vrouwen is laag. Bijna 60 procent van de ondervraagde Nederlandse vrouwen denkt dat ict moeilijker is dan andere vakken, terwijl slechts een kwart van de Nederlandse mannen dit denkt.

Nederlandse vrouwelijke studenten hebben weinig interesse in een carrière in de ict-sector en ict in het algemeen. Ict-studies zijn om die reden niet populair onder deze groep. Meer dan de helft (54 procent) van de vrouwen die wel start met een ict-studie, stopt hier bovendien mee. Alleen in Italië ligt dit percentage hoger. Daar valt 61 procent van de vrouwelijke ict-studenten voortijdig uit.

Internetverbinding

Zeventig procent van de Nederlandse vrouwelijke respondenten heeft bovendien weinig interesse om zich nieuwe computervaardigheden eigen te maken en weet niets van Linux. Slechts 35 procent weet hoe zij hun internetverbinding thuis weer aan de praat krijgt als deze niet werkt.

Concluderend stelt het Cisco-rapport dat Nederlandse meisje rond hun vijftiende hun interesse in ict verliezen. Dit is veel vroeger dan in de andere landen. Waaraan dit gebrek aan interesse te wijten is, komt echter niet naar voren. Volgens de ondervraagde meisjes worden zij niet tot weinig beïnvloed door leraren of ouders. Om erachter te komen wat de precieze reden is, geeft het rapport aan dat verder onderzoek nodig is naar lesmethodes en curricula.

In totaal zijn veertien scholen in vijf landen onderzocht. In Nederland namen drie scholen deel aan het onderzoek. Gemiddeld werden per land 193 mensen ondervraagd, waaronder 109 studenten, 33 leraren en 51 ouders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

schokkend. Geen woorden voor.

Ik snap het niet

Geeft niets, er is meer in de wereld dan ICT. Ga vooral in het leven iets doen waar je gelukkig van wordt. Ga niet iets doen, omdat anderen vinden dat het belangrijk is.

Martijn heeft blijkbaar niet door, dat de ICT sector beter zou functioneren als er meer vrouwen dit vak zouden kiezen. Dat is bewezen.

Ik heb in diverse landen en werelddelen gewerkt. In Nederland zijn relatief schrikbarend weinig vrouwen in Beta-vakken geinteresseerd. Wel interesse in bestuur en communicatie maar niet in het mooie inhoudelijke vak van de IT zelf. Het is jammer, maar het is niet anders.

Nederlandse meisjes / vrouwen zijn conventioneel en weinig ge�nteresseerd in techniek. Hoeveel meisjes zijn er hier die aan hun brommer sleutelen of zelf een PC of server assembleren?
In campagnes investeren om vrouwen de techniek in te sleuren is zonde van het geld. Beter is het om de meisjes / vrouwen die wel in techniek ge�nteresseerd zijn gewoon positief te benaderen zonder er excuustrusen van te maken.

Over de hele linie is Nederland in vergelijk met andere landen minder geemancipeerd. Dus logischerwijze geldt dit ook voor de ICT.
Je zou het de cultuur van het land kunnen noemen maar persoonlijk denk ik dat de invloed van tientallen jaren (gedeeltelijk) christelijke kabinetting hierop van invloed zijn.

Als de ICT dan meer vrouwen wil aantrekken dan kan zij benadrukken dat in de ICT communicatieve vaardigheden enorm belangrijk zijn en daar zijn traditioneel vrouwen vaak beter in. Voeg daarbij toe deeltijd werken en kinderopvang makkelijker maken en je zal zien dat het dan voor vrouwen snel aantrekkelijker zal worden.

De Nederlandse vrouw of meisje moet gewoon meer en beter presteren op dit gebied dan de man. Dit zeg ik uit ervaring met MCSE in m'n zak. Ik word elke keer in helpdeskfuncties geplaatst of de 'vieze/saaie/minder leuke' karweitjes blijven dan voor de dames achter. Degene die IK heb zien 'stijgen' in deze business hebben dit niet op de 'normale' manier gedaan maar via slijmen en sex. Sorry, ik zeg het gewoon zoals het is. Na 3 jaar overheid (noem geen namen ivm represailles) heb ik het wel gezien! Heeft m'n relatie gekost, ��n jaar school van m'n kind dat niet goed ging, want ik werkte alleen maar.... VOOR NIETS! Denk er nu gewoon aan om maar te kappen in de IT. NOG een opleiding zou gewoon zonde van m'n tijd en geld zijn.

@Dreaming_ING2B , misschien heb je gewoon pech gehad. Mede door detachering ben ik bij veel bedrijven geweest, waarvan meer dan de helft met vrouwen in ICT-functies, zowel toppers als vrouwen op een degelijk MCSE niveau. Seksistische discriminatie heb ik amper gezien. Vrouwelijke collega's die gedetacheerd worden, krijgen doorgaans heel veel krediet.

De nijd zit vaak tussen vrouwen en dan ook heel diep. Vooral vrouwen die het lievelingetje zijn, dulden geen concurrentie van andere vrouwen. Het is helaas nog steeds zo dat via het bed carrieres gemaakt worden en dus die van anderen gebroken.

Jacob,

Dat meisjes//vrouwen niet geinteresseerd zijn in techniek, is grote flauwekul. Meisjes//Vrouwen zijn alleen niet geinteresseerd in bepaalde techniek, waar ook vaak computertechniek ondervalt. Meisjes/Vrouwen zijn wel ge�nteresseerd in het omgaan met een naaimachine. De werking van dat apparaat zit ook technisch in elkaar!!! Voor mij betekent interesse in techniek, interesse hebben HOE dingen in elkaar zitten en werken!!
Ik denk dat het belangrijk is dat meisjes/vrouwen bij gebracht wordt, dat je met de computer hele mooie dingen kunt doen. Ze moeten bijgebracht worden, dat al dat moois waarvan ze gebruik maken, als ze bijvoorbeeld een mobiele telefoon gebruiken, niet zomaar tot stand is gekomen. Ze moeten met andere woorden het besef krijgen, dat dingen niet uit zichzelf ontstaan, maar zijn bedacht, ontwikkeld, (uitgetest) en steeds weer verder aangepast door het toedoen van mensen.
Men moet ze bijbrengen, dat ze een bijdragen kunnen leveren aan de ontwikkeling van ICT. Ik vind de spirit van Linux heel goed hier op aansluisten.
Vriendelijke groet,
Een zeer tevreden XubuntuGebruiker

Ik ken heel veel meisjes / vrouwen die met de computers hele mooie dingen doen en dat dus echt niet meer bijgebracht hoeft te worden. Maar toevallig ken ik relatief weinig meisjes / vrouwen die iets meer kunnen of willen dan een uitbreidingskaart of een driver vervangen. En als ze het kunnen, dan zijn het vrijwel altijd ICT-ers.

Ik ken heel veel meisjes / vrouwen die de mobiele telefoon vrijwel de hele dag voor hun communicatie gebruiken; ideale testers dus. Maar ik ken alleen mannen, die een toestel voor een SIM-kaart kunnen unlocken; stom toeval natuurlijk.

De mensen die ik ken die zich in Linux aanmelden via CTR + ALT + F1-F6 of via sudo bash, zijn vrijwel allemaal mannen. Is dat ook toeval?

En dat - volgens de Wikipedia - de uitvinders van die technische naaimachines mannennamen hebben, tja wat moet ik daar nog van zeggen.

Volgens de tellingen zijn bij de technische hogescholen en universiteiten in Nederland vrouwen nog steeds duidelijk in de minderheid. De grote uitzondering is bouwkunde, maar dat geldt weer niet voor de constructeurs. Die gegevens zijn vast door mannen verzameld.

Toch wil ik niet geheel uitsluiten dat European Schoolnet in opdracht van Cisco Systems statistisch verantwoorde data heeft verzameld. Want laat het nu toeval zijn, maar de auteurs van het onderzoeksrapport zijn drie vrouwen. En die vrouwen hebben zoveel verstand van statistiek dat ze aangeven dat sommige detailverschillen ook op toeval gebaseerd kunnen zijn.

Het originele rapport is overigens vrij volgens de creativecommons norm. Dat moet een XubuntuGebruiker wel aanspreken.

Aanvulling: "In Estonia, 44% of science and technology graduates are women, while in Lithuania and Latvia women outnumber men in PhD researchers in computing. Indeed, research indicates that in countries where gender discrimination is relatively low, girls have the same performance level in mathematics as boys. Cultural, sociological, economic and other factors play a strong role and have a negative impact on women's involvement in science, engineering and ICT. found perception in difference in skills may be a product of boys' over-confidence and girl's under-confidence rather than any real difference in aptitudes. The absence of female role models has been identified as an important deterrent for women considering a role in sectors not traditionally viewed as 'female friendly'."

Voor Nederland geldt: "Teachers do not have much influence on students' choice of further studies or careers. Only 10% of female and no male students refer to teachers in this context. Students are therefore making career decisions relatively independently based on their likes / dislikes for school subjects."

"By 15, Dutch girls are struggling with and have lost interest in ICT as a subject, which suggests that the pipeline in the Netherlands begins to leak at an earlier stage than in the other countries surveyed. The majority of Dutch girls find ICT harder than other subjects compared to the other countries surveyed. The scope of this study is not large enough to address this specific case in greater depth. Further research into curricula and teaching methodology may shed light on the situation."

Verder onderzoek zou dus nodig zijn om gericht aan de verschillen tussen jongens en meisjes te gaan werken.

Ik ben al 27 jaar ict er en heb gemerkt dat werkgevers er niet echt op zitten te wachten dat je je werk wilt combineren met een gezin. Als mijn dochter de ict zou willen ingaan zou ik dat beslist niet adviseren. Mijn zoons ook niet trouwens. Als je wilt groeien in de ict moet je manager worden en dat is beslist niet spannend en zeker niet technisch. Of je wordt specialist en hoe beter je wordt op het ene gebied hoe minder je weet van andere gebieden, tot je eigenlijk niets meer weet...

Heej Kitty, ik kan als alleenstaande vader heel erg beamen dat je werkgever niet zit te wachten op dat combineren met een gezin. Zelfs al zeggen ze zelf van wel. Dan gaat het niet alleen om (gratis) overwerken, maar ook om (semi) verplichte aanwezigheid bij uitjes en borrels. Ik denk zelfs dat voor een alleenstaande vader er nog minder begrip is dan voor een moeder. En oh, wat heb ik een onzin moeten slikken van mijn baas die bij hoog en bij laag volhield dat hij wat dat betreft juist zoveel beter was dan andere bedrijven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-24T16:26:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.