'ICT-bedrijf discrimineert oudere werknemer'

Ict-bedrijven en overheden maken zich op grote schaal schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. Dit blijkt uit een oriënterend onderzoek van adviesbureau Amender. Het bedrijf vroeg tweehonderd oudere werknemers uit de ict-sector naar hun sollicitatie-ervaringen. ‘Tot veertig gaat het nog wel, maar voor veertigplussers wordt solliciteren naar een ict-functie al lastiger en de situatie voor vijftigplussers is schrijnend’, zegt Nel Peijffers, oprichtster van Amender.

Uit het oriënterende onderzoek van Amender blijkt onder andere dat oudere ict'ers gemiddeld vijf maanden langer solliciteren dan hun jongere vakgenoten. Bovendien schrijven zij per maand vijf keer zo veel sollicitatiebrieven. ‘Ict-bedrijven kampen liever twee jaar lang met een personeelsprobleem dan dat zij een oudere werknemer aannemen', concludeert Peijffers.

Jong en dynamisch

Volgens haar is de leeftijdsdiscriminatie van oudere werknemers een trend. ‘Ieder bedrijf wil ‘jong en dynamisch' zijn, ook de overheid. Deze propositie wordt gebruikt als een soort marketinginstrument om mensen te interesseren voor een ict-functie, maar sluit oudere werknemers al bij voorbaat uit. Juist in de ict-sector is dit een boeiend fenomeen, omdat de vraag naar kandidaten groot is. Wanneer de bevolking verder vergrijst, komt er alleen maar meer vraag. Bedrijven moeten er aan wennen dat zij straks ouderen nodig hebben.'

Bedrijven zijn echter vaak huiverig voor het aannemen van ouder personeel. Zij hebben het idee dat ouderen niet meer gemotiveerd zijn en te veel kosten. Maar dat is volgens Peijffers perceptie. ‘Het is een kwestie van vitaliteit. Ik ken dertigers die volledig uitgeblust zijn en vijftigers die volop in het leven staan.'

Nader onderzoek

Dat oudere werknemers te duur zijn, vindt Peijffers ook onzin. ‘Vijfendertigplussers verdienen al snel tussen de drie- en zesduizend euro. Daarmee lopen oudere werknemers echt niet veel uit de pas. Bovendien blijkt uit onderzoek dat generatie Y, werknemers tot 35 jaar, gemiddeld vier jaar bij dezelfde werkgever blijven. Het steeds opnieuw inwerken van nieuwe werknemers vraagt ook om veel investeringen.' 

Peijffers gaat haar bevindingen in de komende tijd aan nader onderzoek onderwerpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik kan de bevindingen, helaas, alleen maar bevestigen (ervaring van 5 jaar geleden). Nog erger: als je je als 40 plusser meldt bij het UWV en je hebt HBO niveau of hoger (en dat hebben ICT ers gemiddeld toch wat vaker dan anderen) laten ze je met droge ogen weten dat ze niets voor je kunnen doen.. Maar o wee als je je quotum aan sollicitatiebrieven niet haalt.

Ik snap dan ook niet waarom er van overheidswege geen quotum wordt gesteld op het aannemen van oudere werknemers. Hirsch Ballin heeft mond vol van "meedraaien in de economie", maar iets simpels als een quotum komt niet uit de mond van dit werkgeverskabinet.

Medio jaren 90 werden wij geconfronteerd in he bedrijf waar ik toen werkte met een schrijven van de overheid, waarop wij moesten invullen in welk land wijzelf geboren waren, en uit welk land onze ouders kwamen. Dit omdat de overheid minimaal 2% allochtonen op de werkvloer wilde hebben.

De overheid wil dat oudere werknemers langer doorwerken. Waarom verplicht zij het bedrijfsleven dan ook niet om een overeenkomstig percentage ouderen in dienst te hebben? Met allochtonen hebben ze dat toch ook gedaan? Het antwoord is simpel: de overheid maakt zich zelf ook op grote schaal schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. En om zichzelf te moeten voegen naar een beperkende regel, is niet iets waar dit kabinet sterk in is.

Oudere werknemers zijn in een aantal opzichten wel degelijk duurder. Zo moet voor hen veelal meer pensioenpremie worden gestort.
Daarnaast zit de overheid al met een probleem van vergrijzing. Veel werknemers tussen de 45-65. Als zij de beschikbare vacatures nu opvult met 40+ medewerkers zorgt dat alleen maar voor het vergroten van het probleem op een termijn van 5-10 jaar (veel uitstroom van ouderen door vergrijzing). Het is dan aantrekkelijker om jongere mensen aan te nemen die wat kunnen leren van de oudere garde. Daarmee is niet gezegd dat ouderen mensen minder waard zouden zijn, intgegendeel.

Willem, hoe kom je erbij dat er voor oudere medewerkers meer premie moet worden betaald? Volgens mij is dit vanaf een bepaalde leeftijd juist andersom. Oudere werknemers zijn ook minder vaak ziek, vooral op maandag!

De leeftijdsdiscriminatie, die reeds bekend was, maar nu eindelijk in kaart gebracht, is op de lange termijn slecht voor de ICT-branche. We moeten straks wellicht tot onze 68ste werken. Wie wil ICT-er worden als je na je 35ste al te oud bent? Zeker als je ook nog eens een vrouw of allochtoon bent.

What's new....

Volgens mij zie je dit fenomeen in meer sectoren+ ik heb hetzelfde gezien bij natuur/ en werktuigbouwkundigen

@Willem: als je nu iemand van 40 jaar aanneemt, kan die nog makkelijk 25 jaar mee in je bedrijf, dus de vergrijzing waar jij het over hebt vindt echt niet binnen 5-10 jaar plaats.

@Roger: men introduceert wel sollicitatieplicht voor ouderen, maar regelt inderdaad geen aannameplicht voor bedrijven. Er zijn inderdaad genoeg 40-plussers die best wel willen werken, maar gewoon niet meer aangenomen worden op basis van leeftijd.

@ICT-ER
De pensioenpremie afdracht stijgt naarmate de medewerker dichter bij de pensioen gerechtigde leeftijd komt.

Waar maken we ons druk om: leeftijddiscrimanatie komt overal voor.
Zo kreeg ik als 63-jarige nog steeds enthousiaste Account Manager in de ICT-branche, deze maand van de uitgever van Computable een brief met als laatste zin:

"Computable wordt uitsluitend gratis verspreid aan ICT-managers en ICT-professionals in Nederland die vanuit verschillende achtergronden en perspectieven een rol spelen bij de aanschaf en implementatie van ICT- producten en -diensten. De maximale leeftijd is 60 jaar, tenzij "ze" beslissingsbevoegd zijn. Dan geldt de leeftijd van 65 jaar."
Een inkoppertje ?

Ik heb hier (gelukkig nog) geen ervaring mee. Hoewel ik net de grens over ben van houdbaarheid als ik het zo lees.

Oudere medewerkers (uitzonderingen daargelaten) brengen een bepaalde senioriteit mee door hun levenservaring, werkervaring, etc. Als broekie heb ik het altijd als zeer prettig ervaren om te kunnen leren van mijn meer ervaren collega's. En dat is nu nog steeds zo. Vroeger was dat meer gericht op inhoud, tegenwoordig meer op managementvaardigheden.

Minder ervaren mensen mogen (moeten) leren van hun fouten, maar het zijn de ervaren mensen die ervoor zorgen dat deze opgelost worden (bijv. om te voorkomen dat de klant er last van heeft). Kortom, de seniore medewerker kan m.i. wel degelijk heel waardevol zijn.

Overigens zie ik regelmatig situaties waarbij bedrijven vaker (seniore) ervaren freelancers inhuren i.p.v. de broekies van een grote dienstverlener. Juist vanwege de ervaring, snellere inzetbaarheid, etc. Er is dus nog hoop!

Ik, vrouw van 30, overweeg een stap te nemen naar ICT, maar als ik dit zo lees dat ik al over 10 jaar uitgekotst wordt moet ik tien maal nadenken of ik deze stap toch nog neem. 10 jaar geleden de stap niet genomen vanwege de internetbel.
Jammer dat de ouderen zo uitgekotst worden...maar dat geldt inderdaad voor meerdere branches.

Willem, volgens mij is het afhankelijk van je bedrijfspensioenreglement of cao (als je die toevallig hebt). Bijvoorbeeld, heb je een eindloonregeling, etc.

Kan het bevestigen, nav een intake bij Defensie Computer Centrum te Maasland. Ben 53, en werd mij zonder aarzelen gezegd dat ik over-gekwalificeerd was. En uitstak boven rest van team. En dat men liefst rond 35 jaar had.
Looserz!

@ Ton: Dus Computable ZELF zegt: "De maximale leeftijd is 60 jaar, tenzij "ze" beslissingsbevoegd zijn. Dan geldt de leeftijd van 65 jaar."

En dan zelf dit artikel plaatsen!?

Amender, zoek niet verder! ;-P

Kleine reactie, artikel volledig gelijk, zelf meer dan 400 sollicitaties in 2 jaar en inderdaad bij de een ondergekwalificeerd en bij de ander overgekwalificeerd, niemand durft te zeggen, goh joh je bent te oud, te duur en boven de 45+ zzal er wel vaak ziekteverzuim zijn en dat met een ervaring van meer dan 30 jaar leidinggeven aan oparationele afdelingen. Helaas het zij zo.
Het liefst hebben de bedrijven een 20jarige met 15 jaar werkervaring, universitaire opleidingen en niet meer willen verdienen dan ? 5 p.u. ja liefts nog bruto.

Vanochtend nog had ik dit onderwerp besproken met iemand die verantwoordelijk is voor het organiseren van vakinhoudelijke events. Het is te triest voor woorden dat men (lees de overheid en een heleboel andere instanties) het mond vol heeft van doorwerken tot 67 etc. Wie gaat er dan doorwerken tot zijn/haar 67e als je niet eens een baan hebt/krijgt? Of ben je gedoemd tot die leeftijd maar te blijven zitten waar je bent, dan wordt je wel vanzelf 67........denkt men. Ik ben net 55 en ben per 1 juli bij een andere werkgever begonnen na 17 jaar gewerkt te hebben bij mijn vorige werkgever. Ik zie dat men hier toch best wel oudere mensen aan het werk heeft en men echt wel goeie dingen doet, niet te spreken van de ervaring, kennis en senioriteit die men dan al heeft. de Overheid en alle andere instanties moeten weten dat zij die het nu voor het zeggen hebben ook eens voor hetzelfde dilemma gesteld worden. Vroeg of laat ben je zelf de pineut....... Het is het ergste wat je kan overkomen, dat je heel graag wilt werken, 40 jaar gewerkt hebt en ineens ontslagen wordt vanwege de crisis. Je bent niet ziek, vitaal en kan nog heel wat bergen verzetten. Ga daar maar tegenaan. Te triest voor woorden.

Inderdaad herkenbare ervaringen; een UWV dat roept dat ze niks voor je kunnen betekenen - kijk maar in werk.nl- 400 sollicitatiebrieven later is de oogst vooral een verzameling van proza die nauwelijks verholen aangeeft dat je stok-oud en niet meer bruikbaar bent! Echter je hypotheek lasten en zorgplicht gaan gewoon door. Dus moet je wel iets anders, freelance jobs zitten vaak niet om de hoek dus een ontwrichting van je leven ligt ook gelijk op de loer. Ik ben het met velen eens dat de overheid maar eens het goede voorbeeld moet geven, is voor hun nog voordelig ook want nu moeten ze betalen voor mensen die niet actief zijn.
Bovendien staat er nog ergens in de wet dat er niet gediscrimineerd mag worden. Ik heb de neiging om te denken dat onze generatie van 50+ altijd het kind van de rekening is en blijft.

Ik heb totaal andere ervaringen. Na gedwongen ontslag 5,5 jaar terug (was toen 45) kon ik binnen 4 weken uit 3 banen kiezen. Vorig jaar opnieuw gesolliciteerd (was toen 50). Binnen 2 weken een andere baan. Ben net weer overgestapt; deze sollicitatie was in 3 weken rond. Ik denk dat er ook veel van jezelf afhangt; je moet wel mee gaan met de ontwikkelingen in ICT land, want die gan snel.

Leeftijdsdicriminatie is niet iets van de laatste tijd. Toen ik 38 was (ben nu 54) solliciteerde ik bij een bedrijf dat me uiteindelijk niet wilde hebben, niet vanwege ontbrekende kennis en kunde, maar ik zou dan de oudste werknemer zijn, ouder dan de baas. Men kon zich niet voorstellen dat ik dan opdrachten zou aannemen van een jongere leidinggever. Ben achteraf blij dat ik daar niet aangenomen ben.
Ik heb nu een baan in de ICT. Er zijn collega's die mij qua leeftijd overtreffen, maar ook jongeren.
Helaas is het bedrijf waar ik werk verkocht (crisis gevolg) en weet niemand wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn. Ik zie de bui wel hangen en kijk om me heen. Dus bedrijven: neem vooral ouderen aan, die hebben ervaring en kennis, met als pluspunt dat ze veel van die jongeren nog wat kunnen leren.

@Paul:
Ben ik met je eens dat het inderdaad wel kan. Zeker bij bedrijven die bepaalde kennis zoeken.
Zo ben ik ook via Monsterboard (oeps, reclame?) aan mijn huidige baan gekomen, binnen 3 weken alles rond. Leeftijd was inderdaad geen probleem. Helaas zal ik dus wellicht weer moeten pogen iets te vinden. (zie mijn vorige reactie).

Aan de ene kant wil de regering dat je zo lang mogelijk blijft doorwerken, maar aan de andere kant willen de werkgevers je niet meer als je ouder bent. Laatst sprak ik een studiegenoot (HR) , die mij vertelde dat brieven van 50-plussers niet eens in behandeling genomen worden. Dat is bedrijfspolicy. 't Staat nergens op papier, maar 't meegedeeld tijdens de wekelijkse meeting. En nu kan de regering nog zoveel willen, de werkgevers geven de voorkeur aan jonge, goedkope en kneedbare krachten.

Ik prijs me gelukkig om op 63 jarige leeftijd nog een leuke en gewaardeerde baan in de ICT te hebben. Ik moet er niet aan denken om te moeten solliciteren onder de huidige omstandigheden van deze leeftijdsdiscriminatie.
@Carel: Inderdaad discrimineert Computable zelf ook, ik heb een paar maanden geleden dit persoonlijk ondervonden toen ik als abonnee doodgewoon geweigerd werd. De pot verwijt de ketel :-)
Nog een voorbeeld: Wordt nog regelmatig gebeld door headhunters. Op het moment dat je leeftijd ter sprake komt, er er plotseling geen interesse meer.

Kan het alleen maar beamen. Was telefonisch benaderd door een headhunter voor een job als senior business develop manager. Ze zochten echt iemand met veel ervaring. Totdat mijn leeftijd van 59 ter sprake kwam. Toen was men ineens op zoek naar een jonge hond.
Trouwens, mocht iemand wat voor mij weten .........!!

Er was zeker weer een lege pagina in de Computable, om dit als zo bekende fenomeen weer onder de aandacht te brengen. Regelmatig komt dit terug o.a. in de statistieken over de hoeveelheid vacatures er open staan binnen de BV Nederland op IT gebied. Heb daar al verschillende keren op gereageerd, maar weinig actie laat staan reactie.
Het fenomeen ouderen in de IT is niet nieuw en loopt al een paar jaar en de huidige generatie op "belangrijke"plekken wil liever geen oudere collega want dan valt hij zelf door de mand qua kennis en kwaliteit. ( geld niet voor iedereen) en wordt jij als seniore medewerker met allerlei volzinnen de bittebak in gejaagd.
Het nu weer nieuwe onderzoek van Amender is al achterhaald voordaat hij het presenteerd. 2 jaar geleden werd al een wetenschappelijke studie aan onze Premier JP Balkenende aangeboden dat de leeftijd 36 crusiaal was en daarboven eigenlijk al te oud te duur of verzin maar.Echter hier is ook weer geen beleid op losgelaten laat staan actie opgevoerd en de overheid doet gewoon met de massa mee ouderen worden niet aangenomen in de IT.
Heb nu bijna de maximale WW "genoten" gewerkt van 1964 t/m 2003 en verdwijn nu door leeftijd vanzelf in de bijstand en dat is een heel andere pot.... Gezien de mensen welke hier in Rotterdam daar terecht komen, wordt dat vanzelf werken bij de Roteb,want werk gaat boven niveau en inkomen dus papier prikken, wc schoonmaken en andere werkzaamheden voor de samenleving....

ICT-bedrijven die geen senioriteit 'tolereren' kiezen ervoor om door schade en schande wijs te worden en het wiel vele malen opnieuw uit te moeten vinden.

Oud chinees gezegde:
Iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn.

Helaas, hoor ik ook tot de categorie 50 jarigen. Een categorie die min of meer al wordt en is afgeschreven. In de diverse advertenties zie je ook 50+ woningen, evenementen, vakanties, beurzen en wat al niet meer. Ook ik zie de wens van de regering voor het doorwerken naar 67 jaar als niet realistisch.

Gelukkig val ik in een beroepsgroep (Programma en Interimmanagement) waar leeftijd, dikke buik en grijze haren geaccepteerd worden op basis van senioriteit. De prijs staat wel nu onder druk.

Ik heb juist een brief van Computable gekregen dat ik niet meer in aanmerking kom voor gratis verzending omdat ik ouder dan 60 jaar ben! Dank U wel Computable!

Redactie, kunnen jullie antwoord geven op de vraag waarom iemand die 60 jaar is (en minimaal nog 5 jaar moet / wil werken) niet meer in aanmerking komt voor de Computable?

Zitten er in de raad van bestuur en de raad van commissarissen van VNU(BME) geen 60plus-ers?

Ik ben 53 jaar en sinds 2000 op zoek naar een ICT baan. Ik wist al lang dat je op leeftijd gediscrineerd word. Staat ook al vakk genoeg in de kranten, betreft natuurlijk alle functies en niet alleen ICT. Dus dat daar nog onderzoek naar gedaan wordt, iedereen weet het toch al. Dat is ook wat er markeert in deze maatschappij, iedereen weet het wel, maar er gebeurt niets, het wordt maar gedoogd. Ik ben nu uitzendkracht, loopt constant met een zandloper naast me, hoelang mag ik nog blijven. Want de uitzendkrachten vliegen er als eerste uit. Al diegene die het voor het zeggen hebben verzieken gewoon de maatschappij, waaom hebben we nu crisis? Juist ja, komt door de mensen die het voor het zeggen hebben, veel geld verdienen ten koste van de gewone man.

En als je al niet te oud bent, wordt je ongeacht je huidskleur (blanken worden net zo hard gediscrimineerd), komaf, etc toch ALTIJD gediscrimineerd. Er is altijd wel een manier om van iemand (de sollicitant dus !) af te komen. Je zult dus wat 'extra's' moeten doen, of papiertje/ervaring moeten hebben of origineler moeten overkomen om die job te pakken,anders gaat de job naar een ander. En ja...oudere medewerkers kosten altijd meer geld......toch ?

Het is idd bij veel ict bedrijven de leeftijdsgrens. Alhoewel ik andere ervaringen heb. Met 59j nog begonnen bij een groot ict-bedrijf. In de tijd daarvoor dat ik een uitkering kreeg, had ik het geluk een goede accountmanager te hebben bij het UWV. Ik kon mijn oude certificaten updaten. Ik heb in anderhalf jaar 12 examens gedaan en allemaal behaald. Ik werk nu met vooral "broekies" en dat gaat prima. Geen generatiekloof. Ik denk dat het veelal aan je eigen houding ligt. Ik hoop nog ff mee te rijden komende jaren.

Intermediair is ook zo'n medium wat de buik vol heeft van dit soort artikelen.
Maar die hanteren zelf een leeftijdsgrens van 45 jaar! Daarboven krijg je geen Intermediair meer. En als je vraagt waarom, krijg je gewoon geen antwoord...

Redactie van Computable: wees een stoere vent/vrouw, en geef eens antwoord!

Jammer genoeg discrimineert ook Computable de oudere maar nog werkende ICT-er. Ben je 60 geworden en zit je nog volop in de ICT business dan is het toch jammer maar mag je alleen nog maar betalen voor Computable. Je voldoet dan ineens niet meer aan de gestelde eisen inzake een gratis abonnement op het blad. Mijn functie (op grond waarvan ik jaren het blad kreeg toegestuurd) is niet veranderd, ik ben alleen maar boven de 60 geraakt!
Als dat geen discriminatie is!!!!!

Zelfs dit "wonderblad" Computable, met zijn onzinnige artikels doet er aan mee......

Mijn ervaring is dat er niet eens naar de inhoud van CV of begeleidend schrijven wordt gekeken, als je ouder bent!
Vooral in de ICT is het belangrijk ervaring in te brengen, zodat projecten op een goede manier kunnen worden voltooit. Veel jonge mensen missen die ervaring en het daarbij behorende overzicht volledig en zijn daarom minder breed inzetbaar dan de oudere, ervaren ICTers.

Niet alleen Computable discrimineert op leeftijd. Neem Intermediar als voorbeeld, in hun voorwaarden staat o.m. letterlijk "je bent niet ouder dan 44 jaar". Pardon? Ik kreeg vorig jaar van hen een proefnummer en dat beviel me goed. Ze boden een gratis abonnement aan, totdat ik de leeftijdbeperking las. Ik was toen al 53...
Alsof mensen van boven de 44 het blad niet mogen lezen. Ja, dat mogen ze wel met een betaald abonnement voor bijna 130 euro per jaar. Sorry, maar dat is me net iets te veel.
Ik hou het de komende jaren toch maar bij Computable. Moeten ze wel die leeftijdsgrens laten vallen, binnen 6 jaar.

Waarom mislukken zoveel grote complexe projecten? Juist door een gebrek aan ervaring. Dan herkent men de bekende valkuilen niet altijd.

De 'oudere werknemer' moet m.i. zelf het initiatief nemen om dit probleem op te lossen.

a) Door je kennis op peil te houden.
b) Door je te organiseren.

Neem bijvoorbeeld het initiatief op de site www.ictsenior.nl

Pieter, goede tip.

Leeftijd discriminatie heb ik (nu 55) nog nooit ondervonden. Zo'n 3 jaar geleden werd ik per week minstens een paar keer gebeld / gemaild of ik interesse had in een andere job.
Ik denk, dat het ligt aan je houding en drive die je hebt, waardoor anderen jouw referent zijn.
Je kennis blijven opbouwen is essentieel.

Ik heb het veld in LinkedIn voor een andere job maar uitgezet, om meer rust te krijgen - momenteel ben ik zeer tevreden met mijn job.

'Tot veertig gaat het nog wel, maar voor veertigplussers wordt solliciteren naar een ict-functie al lastiger en de situatie voor vijftigplussers is schrijnend'

Das voor mij logisch, want deze generatie (Y-1) heeft nog echt ict geleerd in de praktijk en niet in de (overheids) schoolbanken. Zij zijn, met hun inzicht, ervaring en in de praktijk opgedane kennis een regelrechte bedreiging zijn voor alles binnen de corporation op ictgebied :-)

Daarvoor moet je - als MT-team, HRM-er - echt b*llen hebben en leiding kunnen en durven geven om deze kanjers in dienst te nemen en te kunnen houden.
Oh ja.. Generatie (y-1) weet ook wat ze waard zijn en zijn dus ook een stuk duurder in het onderhoud. en ze kunnen eerder ziek worden, dus vormen ze een een ondernemers en verzekerings risico.

De andere kant de medaille:
Aan de andere kant lees ik veel van dit soort berichten en kan me niet aan de indruk onttrekken dat er hier "vreemde ondoorgrondelijk zaken" aan de gang zijn.
1. De vergrijzing was al jaaaren lang voorspelbaar via statestieken.
2. Het gebrek aan goede, ervaren ict-ers eveneens al jaren bekend.
3. Over de gehele linie het systematisch en structureel WEREN van ouderen uit de arbeidsmarkt..
4. Het OPSCHROEVEN van de aow leeftijd naar 67 jaar?!.

Denk zelf eens objectief na...,
- Wie heeft er baad bij "deze trend"?
- Wie word er beter van het weren van "ervaren mederwerkers"?
Pensioenfondsen? De Overheid? De Bedrijven zelf? Vakbonden, UWV, Verzekeringsmaatschappijen, Levensverzekeraars, Ziektekosten verzekeraars?.

Als het zo doorgaat, kan straks een groot deel van de "oudere werknemers" niet eens meer voorzien in zijn eigen inkomsten wegens structurele en GEORGANISEERDE discriminatie op de arbeidsmarkt. Zij zijn dus aan de r*tten overgeleverd qua verkrijgen van inkomsten.

Pensioenfondsen spekken??
Dit is een mooie methode om ervoor te zorgen dat structreel MINDER mensen hun pensioengerechtigde leeftijd zullen halen en dus hun opgebouwde pensioen uberhaupt UITBETAALD mogen krijgen!!.
Op deze wijze worden de noodlijdende pensioenfondsen mooi aangevuld "via natuurlijk verloop".
Jij heb je - als oudere werknemer - je hele leven gewerkt om "te gaan leven na je pensioen", terwijl deze leeftijd steeds verder weg komt te liggen m.b.v. de regering EN vakbonden.

Zo te zien verzorgd de verzorgings staat alleen de makers ervan, niet degene waarover vele sorten belasting worden geheven om dit werknemersuitbuitingscircus in stand te houden.

Ik zou haast gaan denken aan een Bilderberg Complot theorietje.....(ter reductie van de wereld populatie)
http://www.yayabla.nl/news/show_article.php?articleid=13556
http://xcriptuur.digizign.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=28

Of word het tijd voor kamervragen om dit soort wanpraktijken aan de kaak te stellen?.

Bij de grote IT-bedrijven gaat de stofkam erdoor als je 10 jaar in dienst bent. Onder de aanname dat de meesten na 10 jaar zijn afgebrand.

Ik kan alles wat hier staat uit eigen ervaring bevestigen. Het speelt overigens in elke branche. En vooral de overheid, uitzendbureaus en traineeship leveranciers kunnen er wat van.

Er zijn wel enkele 40+ die makkelijk aan een baan blijven komen maar dat lukt hen alleen zolang ze bij een bedrijf werken dat hen in de gelegenheid stelt zich te blijven ontwikkelen en zo hun marktwaarde voortdurend te vergroten. En dat wordt helaas lang niet iedereen gegund.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-26T13:41:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.