TU's willen samenwerken met tech-instituut EU

De technische universiteiten van Delft, Twente en Eindhoven hebben een samenwerkingsvoorstel ingeleverd bij het European Institute of Technology (EIT). Het voorstel gaat onder andere over het verbeteren van zorgverlening met ict. Dat hebben de opleiders laten weten.

Het EIT is een nieuwe onderzoeksuniversiteit van de Europese Unie die volgend jaar van start moet gaan. Het instituut moet 'onderzoek en innovatiekracht een krachtige stimulans geven'. Om dat voor elkaar te krijgen, gaan medewerkers van het EIT samenwerken met Europese opleiders en onderzoekers. TU Delft hoopt samen met de technische universiteiten van Twente en Eindhoven aan het project mee te kunnen werken.

Gezondheidszorg

Het plan van de technische universiteiten is meer aandacht te besteden aan ict in de gezondheidszorg. 'Denk bijvoorbeeld aan sensoren die iemands gezondheid op afstand kunnen monitoren', zegt hoogleraar Inald Lagendijk van TU Delft. 'Het gaat vooral om het zo snel mogelijk op de markt brengen van nieuwe technologische ontwikkelingen.' De drie technische opleiders willen TU Eindhoven voordragen als co-locatie van het EIT.

Naast een voorstel over ict heeft TU Delft ook plannen suggesties ingeleverd met de thema's 'klimaatverandering' en 'duurzame energie'.

Bedrijven en opleiders konden hun voorstellen tot en met donderdag 27 augustus inleveren. Afgevaardigden van de Europese Unie bepalen in december met welke partijen het EIT gaat samenwerken. De eerste co-locaties van de onderzoeksuniversiteit van de EU zijn in 2010 actief.

European Institute of Technology

De Europese Unie werkt sinds 2005 aan de totstandkoming van een Europees technologie-instituut dat de innovatiekloof met de Verenigde Staten en Japan moet dichten. Ook wil de EU de resultaten op het gebied van kennisontwikkeling beter bekendmaken.

Het European Institute of Technology is onderdeel van de Lissabonstrategie, waarin staat dat het Europa's doel is om in 2010 de meest dynamische en vooraanstaande kenniseconomie ter wereld te zijn. De EU trok in 2007 309 miljoen euro uit voor het initiatief.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wie weet kunnen ze bij de TU (in europees verband) een oplossing bedenken voor het nijpende tekort aan datacenters in 2011..

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/infrastructuur/3040029/2379248/nederland-komt-vanaf-2011-datacenters-tekort.html#3040435

Vacatures bij TU/e

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-31T14:37:00.000Z Heleen van Roon